Οι κόκκινες γραμμές για την πώληση δανείων

Το Υπουργείο Οικονομικών υπό προϋποθέσεις θα συζητούσε το ενδεχόμενο να περιληφθεί στο νομοσχέδιο πώλησης δανείων πρόνοια βάσει της οποίας οι τράπεζες να δίνουν πρώτα στον δανειολήτπη την ευκαιρία να εξαγοράσει το δάνειο του, πριν εμπλακούν σε συζητήσεις με επενδυτικά ταμεία, ενώ Κεντρική Τράπεζα διαθέτει πολλές επιφυλάξεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το θέμα του νομοσχεδίου πώλησης δανείων συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Ήδη το ΔΗΚΟ έχει δηλώσει ότι αν δεν περιληφθεί η δυνατότητα στο δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειο του σε καλύτερη τιμή πριν αυτό πωληθεί σε ένα επενδυτικό ταμείο, τότε θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Διευθυντής του Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και ΕΕ του ΥΠΟΙΚ, Ανδρέας Χαραλάμπους, προειδοποίησε ότι ήδη είναι οριακό τι μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές, διότι «έχουμε φτάσει στα όρια του τι μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Όπως είπε, για να υπάρξει πιθανότητα να περιληφθεί αυτή η πρόνοια πρέπει να υπάρχει χρονικός περιορισμός για να δοθεί αυτό το δικαίωμα στην αρχή της διαδικασίας. «Αλλά μιλούμε για πολύ μικρή χρονική διάρκεια για παράδειγμα ένας μήνας».

«Αν είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα, στην πράξη είναι σαν να απαγορεύεις την πώληση», είπε.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Τμήματος Εποπτείας της ΚΤΚ, Γιάγκος Δημητρίου είπε πως η εποπτική αρχή έχει αρκετές επιφυλάξεις επί της πρότασης.

Είπε ειδικότερα, πως το θέμα αυτό θα δημιουργήσει εμπόδια στην τράπεζα η οποία θα δημιουργήσει πακέτα δανείων που θα περιλαμβάνουν και καλά και κακά δάνεια τα οποία θα πωλήσει με μία έκπτωση επί του συνόλου των δανείων και όχι ανά δάνειο.

«Γιατί ένας δανειολήπτης να πληρώνει το δάνειο του και να μην περιμένει» να το εξαγοράσει αργότερα, διερωτήθηκε.

Διερωτήθηκε επίσης πού θα βρει τα χρήματα να εξαγοράσει το δάνειο του ένας δανειολήπτης που δεν πλήρωνε το δάνειο του εδώ και δύο χρόνια. Σημείωσε δε ότι η διαδικασία πρόσκλησης του δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειο του θα μπορούσε να γίνει έξι μήνες πριν την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η Έλενα Γρηγοριάδου της ΚΤΚ είπε ότι μπορεί να δίνεται το δικαίωμα εξαγοράς του δανείου σε δανειολήπτες που έχουν αποπληρώσει πέραν του 50% του δανείου.

Στη συζήτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το δικαίωμα εξαγοράς του δανείου θα πρέπει να έχει κατά κύριο λόγο ο δανειολήπτης και κατά δεύτερο λόγο οι εγγυητές.

Εμείς εμμένουμε στη δική μας πρόταση ότι ο δανειολήπτες και ο εγγυητής θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν τη δική τους πρόταση για εξαγορά του δανείου με έκπτωση.

Είπε ακόμη ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν οφέλη, γιατί θα μειωθεί το ύψος του ιδιωτικού δανεισμού στην Κύπρο και ταυτόχρονα δεν θα υπάρξει φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο με τη πώληση των δανείων σε επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού.

Ο Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Πρόδρομο Προδρόμου είπε πως μπορούν να βρεθούν λύσεις χωρίς να θυματοποιηθεί καμία πλευρά. Ακόμα και οι οφειλέτες που βρίσκονται σε δυσκολία ενδεχομένως να διευκολυνθούν εάν κάποια δάνεια περάσουν σε άλλους εξειδικευμένους οργανισμούς,που πιθανώς να μπορέσουν να κάνουν πιο εύκολα αναδιαρθρώσεις, είπε.

Υπέρ της περίληψης πρόνοιας βάσει της οποίας θα δίνεται το δικαίωμα στον δανειολήπτη να εξαγοράζει το δάνειο του τάχθηκε και ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικαλαΐδης, προσθέτοντας ότι το Κίνημα μελετά κατά πόσον είναι εφικτό οι εγγυητές να απαλλάσσονται των υποχρεώσεών τους εφόσον πωληθεί ένα δάνειο.

Είπε επίσης ότι η ΕΔΕΚ μελετά το ενδεχόμενο όπως πριν την πώληση των δανείων εξεταστεί το ενδεχόμενο απομείωσής τους και πώλησης στον δανειολήπτη.

Τη διαφωνία του με την πρόταση του ΔΗΚΟ εξέφρασε και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών επικαλούμενος ηθικό κίνδυνο, καθώς και περίπλοκες διαδικασίες που θα αποθαρρύνουν πιθανούς επενδυτές.

Εξάλλου για τον περιορισμό του €1 εκατομμυρίου, αναφέρθηκε ότι αυτή είναι η πρακτική που εφαρμόζεται αλλού.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προνοεί ότι για πωλήσεις κάτω του €1 εκατ θα υπόκεινται σε αυστηρότερο καθεστώς για την πώληση και αγορά τους, ενώ για δάνεια πέραν του €1 εκατ δεν τίθεται κανένας περιορισμός.

Ο κ. Γιάγκου είπε πως το 96% του συνόλου των δανείων είναι κάτω του €1 εκατ. Όπως είπε, μόνο 5.250 άτομα έχουν δάνεια πάνω από €1 εκατ, σε σύγκριση με 460.000 λογαριασμούς που αφορούν δάνεια κάτω του €1 εκατ σύμφωνα με στοιχεία που λήφθηκαν από 11 τράπεζες.

Παράλληλα, στη σημερινή συνεδρία, διευκρινίστηκε ότι το όριο του €1 εκατ αφορά συνολικό υπόλοιπο δανείων ενός δανειολήπτη σε μία τράπεζα την ώρα της πώλησης και όχι ανά δάνειο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)