Οι Moody's κτυπούν το καμπανάκι των δανείων σε ελβετικό φράγκο

Μια υποχρεωτική μετατροπή των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο θα επιφέρει καθυστερήσεις στη διαδικασία αναδιαρθρώσεων των μη εξυπηρετούμεων δανείων, καθώς όλοι οι δανειολήπτες θα καθυστερήσουν τις αναδιαρθρώσεις των δανείων τους, ελπίζοντας σε ελάφρυνση χρέους, θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Moody's.

Στο δελτίο Credit Outlook, ο οίκος αναφέρεται στην απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών να δώσει περιθώριο δύο εβδομάδων στην ΚΤΚ για να παρουσιάσει λύσεις για το πρόβλημα των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο, προειδοποιώντας ότι αν δεν παρουσιαστούν λύσεις δεν αποκλείεται η νομοθετική ρύθμιση της μετατροπής των δανείων σε ευρώ με την ισοτιμία την ημερομηνία εκταμίευσης του δανείου. Η ΚΤΚ είχε προειδοποιήσει ότι μια τέτοια μετατροπή θα δημιουργήσει κεφαλαιακές ανάγκες €250 εκατομμυρίων.

«Αλλά το μεγαλύτερο αρνητικό πιστωτικό δεδομένο, είναι ο ηθικός κίνδυνος που η πρόταση δημιουργεί μεταξύ των δανειοληπτών των πολύ μεγαλύτερων σε αξία στεγαστικών δανείων σε ευρώ», αναφέρει ο Moody`s.

Ο οίκος θεωρεί δε ότι η «πρόταση καθιστά πιο δύσκολες αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της κερδοφορίας των τραπεζών, καθώς πιθανόν θα συνεχίσουν να είναι ζημιογόνες για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά».

«Το σχέδιο ενθαρρύνει όλους τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων (περιλαμβανομένων και των δανείων σε ευρώ) να καθυστερήσουν την αναδιάρθρωση, ελπίζοντας σε χαλάρωση χρέους», προσθέτει ο οίκος, υπενθυμίζοντας ότι τα ΜΕΔ στην Τράπεζα Κύπρου (Caa3 σταθερός ορίζοντας, caa3) ανέρχονται στο 52,7% και στην Ελληνική Τράπεζα (Caa2, σταθερός ορίζοντας, caa3) στο 54,9% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου.

Το 10%-20% των ΜΕΔ οφείλονται σε στρατηγική χρεοκοπία
Παράλληλα, ο Moody's θεωρεί πως, δεδομένου του σχετικά υψηλού καθαρού πλούτου των νοικοκυριών που φθάνει τις €266.900, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ το 2010, και το ψηλό ποσοστό καταθέσεων, που ανερχόταν στο 19,7% κατά μέσο όρο πριν την κρίση, «ότι το 10% - 20% των ΜΕΔ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών είναι στρατηγικές χρεοκοπίες, καθώς έχουν την ικανότητα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους αλλά δεν το πράττουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, από μια μετατροπή των στεγαστικών σε ελβετικό φράγκο σε ευρώ θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες €147 εκατ για την Τράπεζα Κύπρου και €11 εκατ. για την Ελληνική Τράπεζα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια