Ν. Σπαρσής: Θέμα εθνικής προτεραιότητας τα NPLs

Ως θέμα εθνικής προτεραιότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), σύμφωνα με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Μεγάλων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου, Νικόλας Σπαρσής.

Μιλώντας στον «Ρεπόρτερ», ο κ. Σπαρσής, τόνισε ειδικότερα μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα των ΜΕΔ  δεν αφορά μόνον την Τράπεζα Κύπρου. Αφορά ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα  του τόπου και αποτελεί γενικότερο πρόβλημα της οικονομίας μας που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως θέμα εθνικής προτεραιότητας».

Σε ερώτηση για τις πολιτικές που έχει υιοθετήσει η Τράπεζα Κύπρου με σκοπό τη μείωση τους και πόσο αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Σπαρσής τόνισε: «Η Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή, εξειδικευμένη και άρτια επανδρωμένη υπηρεσία για το χειρισμό των ΜΕΔ, μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας. Η υπηρεσία στηρίζει τους πελάτες που συνεργάζονται μαζί της και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις δανείων ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που παρουσιάζουν οριακή ικανότητα αποπληρωμής, αναζητώντας την κάθε ελπίδα μελλοντικής βιωσιμότητας. Η διαδικασία βέβαια είναι εκ της φύσεώς της χρονοβόρα και θα πάρει αρκετό χρόνο για να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Βέβαια το πρόβλημα των ΜΕΔ  δεν αφορά μόνον την Τράπεζα Κύπρου. Αφορά ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα  του τόπου και αποτελεί γενικότερο πρόβλημα της οικονομίας μας που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως θέμα εθνικής προτεραιότητας».

«Αναγκαία η δραστική μείωση των ΜΕΔ»
Συναφώς, σε ερώτηση κατά πόσο τα ΜΕΔ, επηρεάζουν την παραχώρηση νέων δανείων, ο κ. Σπαρσής σημείωσε: «Τα ΜΕΔ δεν επηρεάζουν σήμερα την παραχώρηση δανείων από την Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει την ευχέρεια να ικανοποιεί τη ζήτηση που παρουσιάζεται. Έχουμε τη διάθεση, αλλά και τη δυνατότητα να εξυπηρετούμε τον επιχειρηματικό κόσμο του τόπου. Βέβαια, η δραστική μείωση των ΜΕΔ  είναι αναγκαία αφού ασφαλώς θα βοηθήσει σημαντικά τους ισολογισμούς των Τραπεζών και θα οδηγήσει στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και στην προσέλκυση και πραγματοποίηση  επενδύσεων. Η  σταθερή και εύρωστη ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα των Τραπεζών να μειώσουν δραστικά τον "κακό" δανεισμό τους και να διοχετεύσουν τις χρηματοδοτήσεις τους στους  παραγωγικούς και υποσχόμενους τομείς της οικονομίας».

Ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο
Ερωτηθείς, ποια είναι σήμερα η κατάσταση σε σχέση με τα επιχειρηματικά δάνεια της τράπεζας, ο κ. Σπαρσής απάντησε: «Η Τράπεζα παραμένει παρούσα στην εκπλήρωση της βασικής της αποστολής που είναι η δανειοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε ότι αφορά ειδικά στον τομέα των επιχειρήσεων, προτεραιότητά μας είναι η στήριξη και χρηματοδότηση των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας που προάγουν την ανάπτυξη και συμβάλουν στην αύξηση της απασχόλησης. Γι αυτό και προσφέρουμε επιπλέον κίνητρο στο επιτόκιο για όσους θα προσλάβουν νέους, όπως ανέφερα πριν. Βέβαια, η ζήτηση για δάνεια παραμένει περιορισμένη  - παρά τη συγκριτική αύξηση που δείχνει φέτος - το επιχειρηματικό όμως χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας παρουσιάζει σήμερα ένα πιο ισορροπημένο μείγμα (σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε κατά την περίοδο της "φούσκας" των ακινήτων), με την  παραχώρηση νέων δανείων σε διάφορους τομείς όπως του τουρισμού, του εμπορίου, των εμπορικών ακινήτων, της υγείας,  της μεταποίησης κ.α.».

Πιο «σωστά» κριτήρια δανειοδότησης
Σε ερώτηση κατά πόσο είναι πλέον πιο αυστηρά τα κριτήρια για την παραχώρηση δανείων, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Μεγάλων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε: «Δεν θα έλεγα πως τα κριτήρια δανεισμού της Τράπεζας είναι πιο "αυστηρά". Η ορθή κατά την άποψη μου τοποθέτηση είναι πως τα κριτήρια αυτά είναι πιο "σωστά", με την έννοια ότι βλέπουμε πλέον το κάθε αίτημα για χρηματοδότηση από την πλευρά του πελάτη. Εξετάζοντας προσεκτικά την ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων μιας επιχείρησης  και της βιωσιμότητάς της κάθε πρότασης για χρηματοδότηση και δίδοντας ιδιαίτερη σημασία στα αποτελέσματα και σε στοιχεία που τεκμηριώνουν τις δυνατότητες μιας επιχείρησης, όπως και τις ικανότητες και αδυναμίες στη διεύθυνση της, τον πελάτη είναι που προστατεύουμε και κατ' επέκταση την Τράπεζα και την οικονομία του τόπου. Ταυτόχρονα επενδύουμε στην κατάρτιση του προσωπικού μας που φέρει την ευθύνη εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων πελατών μας, έτσι που να λειτουργούν ως "σύμβουλοί" τους, έχοντας άριστη γνώση των δεδομένων των επιχειρήσεων που εξυπηρετούν, του συγκεκριμένου τομέα που δραστηριοποιούνται και της οικονομίας γενικότερα. Θα κατέληγα λοιπόν πως η παραχώρηση επιχειρηματικών  δανείων από την Τράπεζα γίνεται κατά τρόπο που εξυπηρετεί τις ανάγκες της οικονομίας για ορθολογιστική και ισορροπημένη ανάπτυξη».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ρεπόρτερ" ο κ. Σπαρσής μιλά για τα νέα δάνεια της Τράπεζα Κύπρου.
Συνέντευξη στον Άγγελο Αγγελοδήμου.

 

Δειτε Επισης

Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης