Το χρονικό σύγκρουσης ΕΤΥΚ-Ελληνικής

Εδώ και έξι μήνες οι σχέσεις μεταξύ της ΕΤΥΚ και Ελληνικής Τράπεζας καταγράφουν αυξομειώσεις σε σχέση με την ένταση του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τα σημαντικά ζητήματα στον οργανισμό τα οποία βεβαίως απασχολούν και τις δύο πλευρές.

Επιθετική ανακοίνωση για μπούλινγκ
Η σπίθα στην εκρηκτική, όπως διαμορφώθηκε, σχέση των δύο πλευρών τέθηκε από την ΕΤΥΚ με την ανακοίνωσή της στις 22 Μαΐου, μέσω της οποίας έκανε λόγω για μπούλινγκ από τη διοίκηση της Ελληνικής προς τους εργαζομένους.

Πιο ειδικά σημειώνεται ότι τότε η ΕΤΥΚ αντέδρασε έντονα για την υπερωριακή απασχόληση εργαζομένων, ενώ κατήγγειλε τη διοίκηση της Ελληνικής για εργασιακό εκφοβισμό (μπούλινγκ) τον οποίο η συντεχνία απέδωσε στη συνδικαλιστική δράση μελών της, που εργάζονται στην τράπεζα. Μάλιστα, από τότε η ΕΤΥΚ προειδοποίησε για απεργιακές κινητοποιήσεις, αν και τελικώς δεν προχώρησε στη λήψη τέτοιων μέτρων.

Η ΕΤΥΚ αξιολόγησε τις εξελίξεις
ως παραβίαση της συλλογικής σύμβασης

Λίγες μέρες αργότερα οι εργαζόμενοι στην Ελληνική, έπειτα από σχετική ψηφοφορία έδωσαν έγκριση για χειρισμό των εργασιακών ζητημάτων εντός οργανισμού στην ΕΤΥΚ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΤΥΚ αναφέρθηκε στα γεγονότα και τις εγκρίσεις που έλαβε από το προσωπικό της Ελληνικής τονίζοντας: «Κατά τη διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων οι συνάδελφοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά από στελέχη της Γενικής Γραμματείας για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τράπεζά τους, να ζητήσουν διευκρινίσεις, να επιλύσουν απορίες και να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα σοβαρά θέματα των παραβιάσεων της συλλογικής σύμβασης και της εμφανούς πρόθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας να απαξιώσει τους Θεσμούς των εργασιακών σχέσεων και τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων».
Παράλληλα, η ΕΤΥΚ τόνισε μέσω της ανακοίνωσής της: «Η Γενική Συνέλευση καταδίκασε τις προκλητικές και ετσιθελικές συμπεριφορές από στελέχη της Διοίκησης της Τράπεζας ώστε να μην εξασκούν οι συνάδελφοι τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, θέτοντας τους εκβιαστικά διλήμματα».

Όταν βρέθηκε κοινός τόπος
Μετά τις επιθετικές ανακοινώσεις από πλευράς ΕΤΥΚ, η διοίκηση της τράπεζας και η συντεχνία βρέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να αναχαιτίσουν τα προβλήματα που απειλούσαν τον οργανισμό με αστάθεια. Ο CEO της Ελληνικής, Μπερτ Πάιλς και ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΥΚ, Λοΐζος Χατζηκωστής, συναντήθηκαν και συζήτησαν τα ζητήματα που απασχολούσαν τις δύο πλευρές, καταλήγοντας στο κοινό συμπέρασμα ότι μόνο μέσω διαλόγου επιλύονται τα προβλήματα. Σε ανακοίνωση στις 2 Ιουνίου έγινε λόγος, αρχικά, για άρση του μέτρου αποχής από την υπερωριακή απασχόληση από πλευράς μελών της ΕΤΥΚ ενώ καταγράφηκε ακόμη η διάσταση απόψεων επί συγκεκριμένων θεμάτων, αλλά εντός πνεύματος συγκατάβασης και από τις δύο πλευράς.

Τα σημαντικά ζητήματα στα οποία συμφώνησαν οι δύο πλευρές αρχές του περασμένου καλοκαιριού ήταν τα ακόλουθα:
1. Η κάθε πλευρά διατηρεί τις απόψεις της συμφωνήθηκε να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν και να συνεχιστούν εντατικά οι μεταξύ μας συζητήσεις προς επίτευξη συμφωνίας επί των εκκρεμοτήτων της Συλλογικής Σύμβασης (2014 – 2016) που αφορούν (α) Τα Δάνεια προσωπικού, (β) Το Ωράριο Εργασίας και (γ) Το Σύστημα Αξιολόγησης του Προσωπικού της Τράπεζας.

2. Η Τράπεζα θα προχωρήσει στην παραχώρηση των Δανείων προσωπικού με βάση την υφιστάμενη Συλλογική Σύμβαση μέχρι να επιτευχθεί νέα συμφωνία επί του θέματος.

3. Σε ότι αφορά το θέμα των υπερωριών η Διοίκηση της Τράπεζας δήλωσε ότι είναι υπέρ της πληρωμής των υπερωριών και άμεσα θα προχωρήσει σε νέα ενημέρωση του συνόλου του προσωπικού της, για τις διαδικασίες που διέπουν εσωτερικά το συγκεκριμένο θέμα. Στις περιπτώσεις που η ΕΤΥΚ διαπιστώνει παραβιάσεις αυτής της πολιτικής ή αισθάνεται πως μπορεί να υπάρχουν παρεκκλίσεις, τότε θα ενημερώνει αμέσως την Διοίκηση της Τράπεζας.

4. Όσον αφορά τις προσλήψεις που η ΕΤΥΚ κατήγγειλε ως παράτυπες συμφωνήθηκε ότι το θέμα θα λυθεί μέσα από την απόφαση της Μεσολαβητικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας (είναι ήδη ενώπιον του). Πέραν των πιο πάνω, οι δύο πλευρές συμφώνησαν, μέσα στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου, να διατηρούν ανοικτές γραμμές επικοινωνίας με συχνές μεταξύ τους επαφές, με στόχο την πρόληψη δημιουργίας εργατικών διαφορών ή άλλων συναφών προβλημάτων. Στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο, τότε στις επαφές αυτές θα συμμετέχουν στελέχη και των δύο κοινωνικών εταίρων σε ανώτατο επίπεδο.

Τα πρόσφατα γεγονότα
Το κλίμα φούντωσε ξανά μετά το καλοκαίρι, όταν η ΕΤΥΚ αντέδρασε –ξανά- έντονα σε προσλήψεις στελεχών από την αγορά για κύρια τμήματα της Ελληνικής όπως το ΙΤ και το μάρκετινγκ.

Η ΕΤΥΚ αφενός αξιολογεί ως άδικη την πρόσληψη ατόμων εκτός οργανισμού και όχι αξιοποίησης εργαζομένων από την Ελληνική και αφετέρου ότι η εν λόγω πρακτική καταστρατηγεί την εργασιακή σύμβαση. Όπως γράφτηκε ξανά υπάρχει διάσταση απόψεων τόσο επί του ευρύτερου ζητήματος, όσο και επί της νομικής γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος ουσιαστικά άναψε το πράσινο φως σε προσλήψεις από πλευράς της Ελληνικής.
Πάντως, η διοίκηση της Ελληνικής επιχείρησε να ανοίξει διάλογο με τη συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων μέσω τακτικών συναντήσεων που διευθετήθηκαν σε εβδομαδιαία βάση και πιο συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη. Όταν η ΕΤΥΚ αξιολόγησε ως αρνητικά τα δεδομένα που διαμορφώνονταν στον υπό εξέλιξη διάλογο, εξήγγειλε κινητοποιήσεις μέσω δίωρης στάσης εργασίας.

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου