Ελληνική-ΕΤΥΚ: Διαφωνίες, νεύρα και νομικές ερμηνείες στον διάλογο

Από τον περασμένο Μάιο και πιο συγκεκριμένα με ανακοίνωση η οποία αναφερόταν σε μπούλινγκ από τη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας προς τους υπαλλήλους της, βγήκαν τα μαχαίρια στον διάλογο ΕΤΥΚ και διοίκησης του οργανισμού.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών όλο και εντείνονται, με αποκορύφωμα της έντασης την εξαγγελία δίωρης στάσης εργασίας για την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου. Η ουσία του ζητήματος και της διαφωνίας περιστρέφεται γύρω από τις αλλαγές, τις οποίες η διοίκηση της Ελληνικής επιδιώκει να εφαρμόσει στην τράπεζα.

Η ΕΤΥΚ με τη σειρά της κι επιδιώκοντας να διατηρήσει τον ισχυρό λόγο και ρόλο που είχε στις τράπεζες τηρεί σκληρή γραμμή έναντι των ζυμώσεων που πραγματοποιούνται, τεντώνοντας το σχοινί όταν πρόκειται κάποιο σημαντικό ζήτημα να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου.

Η Ελληνική μελετά, η ΕΤΥΚ διαφωνεί
Η διοίκηση της Ελληνικής εξετάζει σειρά θεμάτων, τα οποία αξιολογεί ως βαρύνουσας σημασίας σε σχέση με το μέλλον και τις προοπτικές για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην τραπεζική αγορά. Σημαντικό ζήτημα είναι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο η διοίκηση της Ελληνικής θέλει να επεκτείνει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, δηλαδή με συνεχή λειτουργία μέχρι το απόγευμα ίσως κάποια ώρα κοντά στις 5. Παράλληλα, η λειτουργία κάποιων καταστημάτων τα Σάββατα αποτελεί –επίσης- θέμα που βρίσκεται στην ατζέντα της Ελληνικής, ενώ οι προσλήψεις προσωπικού από την αγορά για νευραλγικά –όπως η διοίκηση της τράπεζας τα αξιολογεί- τμήματα είναι επίσης ζήτημα που απασχολεί τον οργανισμό.

Για όλα τα πιο πάνω θέματα, η διοίκηση της τράπεζας προχωρεί σε συζητήσεις, επεξεργάζεται ιδέες και προχωρεί σε κατάρτιση μελετών προκειμένου να καταλήξει στο μοντέλο λειτουργίας, το οποίο θα κρίνει ως το βέλτιστο για τα σημερινά δεδομένα. Η εξυπηρέτηση πελατών, η αύξηση της παραγωγικότητας του οργανισμού και η αποδοτικότητα των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την εικόνα ενός σύγχρονου και ευέλικτου οργανισμού αποτελούν τον τελικό προορισμό στον οποίο η Ελληνική επιδιώκει να φτάσει, βάσει όσων αναφέρονται από τη διοίκηση και τη διευθυντική ομάδα.
 
Την ίδια ώρα η ΕΤΥΚ ανησυχεί αφενός για τις εργασιακές συνθήκες και τα ωφελήματα των μελών της που εργάζονται στην Ελληνική Τράπεζα. Παρόλο, που η διοίκηση έχει καταστήσει σαφές ότι ακόμη βρίσκεται σε στάδιο μελέτης, η ΕΤΥΚ τηρεί σκληρή γραμμή θεωρώντας ότι με αυτή την τακτική θα κερδίσει περισσότερα, στον διάλογο που έχει ήδη ανοίξει, με τακτικές επαφές των δύο πλευρών κάθε Τετάρτη.

Στελέχη της Ελληνικής Τράπεζας τονίζουν ότι δεν βλέπουν λόγο για τον οποίο η ΕΤΥΚ εξήγγειλε κινητοποιήσεις, τορπιλίζοντας έτσι το καλό κλίμα που διαμορφώθηκε μέσω του διαλόγου. Την ίδια ώρα, μέλη της ΕΤΥΚ αναφέρουν ότι αυτό που ενόχλησε περισσότερο ήταν οι προσλήψεις προσωπικού και κυρίως το τελευταίο διάστημα και μάλιστα σε ψηλές βαθμίδες του οργανισμού.

Ένα πόρισμα, δύο ερμηνείας
Για το συγκεκριμένο ζήτημα το Υπουργείο Εργασίας ζήτησε νομική αρωγή από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία ξεκαθάρισε τα ακόλουθα:
1. Η πρόσληψη προσωπικού από την αγορά δεν αποτελεί εργατική διαφορά, αφού ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το ποιον αξιολογεί ως καταλληλότερο για κάθε θέση. Επί του προκειμένου η Ελληνική τονίζει πως βλέπει κάθε περίπτωση ξεχωριστά και ότι δεν αγνοεί το προσωπικό της τράπεζας. Την ίδια ώρα η ΕΤΥΚ αναφέρει πως η θέση που εκφράζεται από τη Νομική Υπηρεσία ισχύει εάν δεν υπάρχει εργασιακή σύμβαση, κάτι που ισχύει σήμερα στην Ελληνική. Βάσει αυτής της θέσης η ΕΤΥΚ θεωρεί ότι παραγνωρίζεται η προσφορά και οι ικανότητες στελεχών που ήδη εργάζονται στην Ελληνική.

2. Το δεύτερο ζήτημα το οποίο αναφέρει η Νομική Υπηρεσία στη γνωμάτευσή της για το εν λόγω ζήτημα είναι ότι οι προαγωγές δεν αποτελούν δικαίωμα των εργαζομένων, αλλά εύλογη προσδοκία τους. Και επί του συγκεκριμένου προκύπτει διαφορετική ερμηνεία από τις δύο πλευρές.

Πάντως, για το συγκεκριμένο θέμα παρενέβη και η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία αρχικά ενημέρωσε προφορικά κι έπειτα έστειλε επιστολή προς την ΕΤΥΚ και τους εργαζομένους της Ελληνικής, ενημερώνοντας για τη γνωμάτευση που έλαβε από τη Νομική Υπηρεσία. Εξάλλου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το InBusinessNews, η κ. Αιμιλιανίδου είναι έτοιμη να εμπλακεί περαιτέρω στο ζήτημα  προκειμένου να ξεκαθαρίσει την όποια νομική διάσταση υπάρχει στη διαφωνία, με σκοπό να διασφαλιστεί η εργατική ειρήνη εντός της Ελληνικής.

Επισφαλής διάλογος λόγω κινητοποιήσεων
Με όλα τα πιο πάνω δεδομένα, τις κινήσεις που έγιναν εκατέρωθεν των πλευρών και το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ο διάλογος που πραγματοποιείται εβδομαδιαίως εδώ και ένα μήνα κρίνεται ως επισφαλής.  

Η διοίκηση της Ελληνικής, η οποία επεδίωξε συγκαταβατικά να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την ΕΤΥΚ, σήμερα εμφανίζεται προβληματισμένη για τη στάση που τηρεί το συνδικαλιστικό όργανο των τραπεζικών υπαλλήλων. «Όλα αυτά γίνονται χωρίς να έχουμε παραβιάσει κανένα άρθρο της ισχύουσας σύμβασης. Τα καταστήματα εξακολουθούν να εξυπηρετούν κόσμο στις ώρες που ισχύουν εδώ και χρόνια, το προσωπικό αμείβεται βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί και όλα όσα συζητούμε είναι ακόμη σε επίπεδο σχεδιασμών και σκέψεων» σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας μιλώντας στο InBusinessNews.

Βάσει των πιο πάνω, της μεγαλύτερης εμπλοκής της Ζέτας Αιμιλιανίδου και τη μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ ΕΤΥΚ και Ελληνικής ακόμη και για τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών είναι αμφίβολη. Η τρέχουσα εβδομάδα (12-16 Οκτωβρίου) θα κρίνει πολλά τόσο για τον «εκρηκτικό» όπως εξελίσσεται διάλογο, όσο και για τις ευρύτερες αλλαγές που η Ελληνική Τράπεζα επιδιώκει να εφαρμόσει.

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν