Προσεχώς η εναρμονιστική νομοθεσία για εγγύηση καταθέσεων

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία για την εγγύηση των καλυπτόμενων καταθέσεων (κάτω από €100.000), οι οποίες ανέρχονται στα €22,5 δισεκατομμύρια, μετά το συμψηφισμό των δανείων.

Ωστόσο, εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, ο Δημήτρης Λυσσάνδρου δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ότι η οδηγία 2014/49 θα έπρεπε να είχε μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία από τον περασμένο Ιούλιο και ήδη η Δημοκρατία έχει δεχθεί προειδοποίηση για αυτό το θέμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη συνέχεια θα εκδοθεί αιτιολογημένη γνώμη μετά την έκδοση της οποίας το κράτος-μέλος οφείλει να συμμορφωθεί εντός δύο μηνών. Εάν σε αυτό το διάστημα το κράτος δεν συμμορφωθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τότε υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθούν πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Στη σημερινή, τα μέλη της Επιτροπής έκαναν συνειρμούς με την κεφαλαιακή στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας τον Ιούνιο του 2012, με την προειδοποίηση ότι αν δεν η τράπεζα δεν στηριζόταν, τότε το κράτος θα έπρεπε να καλυφθούν καταθέσεις €7,5 δισ.

Η νέα οδηγία, πέραν των καταθέσεων μέχρι €100.000 ευρώ καλύπτει επίσης ορισμένα είδη καταθέσεων που εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς για πέραν των €100.000 (ορίστηκε στις €50.000 επιπλέον). Η πρόνοια αυτή καλύπτει ταμεία συντάξεως, αλλά και αποζημιώσεις που έλαβαν καταθέτες, ή τα εφάπαξ.

Η οδηγία προνοεί την εκ των προτέρων υποχρεωτική χρηματοδότηση του ταμείου εγγύησης από εισφορές των αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων και ελάχιστο επίπεδο-στόχο 0,8% επί του συνόλου των ασφαλισμένων καταθέσεων μέχρι τον Ιούλιο του 2024.

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της ΚΤΚ, οι εγγυημένες καταθέσεις (κάτω των €100.000) ανέρχονται σε €13,5 δισ στις εμπορικές τράπεζες και άλλα €9 δισ στον Συνεργατισμό. Τα ποσά αυτά προκύπτουν μετά τον συμψηφισμό δανείων.

Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε ότι «τα επιχειρήματα καταρρίπτουν τα επιχειρήματα που δόθηκαν από τους ίδιους ανθρώπους που μας ζητούσαν τη διάσωση της Λαϊκής».

«Αποδεικνύεται σήμερα ότι το κράτος δεν έχει καμία ευθύνη το κράτος (έναντι των ασφαλισμένων καταθέσεων). Αν το γνωρίζαμε πιθανότατα οι αποφάσεις μας να ήταν διαφορετικές», κατέληξε.

Σημείωσε τέλος ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου, όπως είχε ζητηθεί από την εκτελεστική εξουσία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος