Στο 1 δισ. το σύνολο των δανείων σε φράγκο

Με την Κεντρική Τράπεζα να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, μέσω των στοιχείων που παρέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών, συνεχίστηκε στη Βουλή η συζήτηση για το σοβαρό ζήτημα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο. 

Παρόντες στην Επιτροπή Οικονομικών ήταν στελέχη της Κεντρικής, του Υπουργείου Οικονομικών, του Συνδέσμου Τραπεζών αλλά και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου. 

1.200 περιπτώσεις

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα βάσει των στοιχείων που κατέχει τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Κύπρο συνολικά δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% αντιστοιχεί σε μόνιμους κατοίκους Κύπρου. 

Πιο ειδικά αναφέρθηκε ότι κάπου 1.200 περιπτώσεις δανειοληπτών έχουν εξασφαλίσει δάνειο σε ελβετικό φράγκο για αγορά πρώτης κατοικίας. Την ίδια στιγμή οι ρυθμίσεις και οι λύσεις που η Βουλή επιδιώκει να δώσει αφορούν σε πρώτη φάση την πρώτη κατοικία και όχι τα επιχειρηματικά δάνεια που εξασφαλίστηκαν με ελβετικό φράγκο. 

Κεφαλαιακός κίνδυνος
Σημειώνεται ακόμη ότι η Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε προβληματισμό για το εν λόγω ζήτημα, κυρίως για τον αντίκτυπο που δύναται να προκύψει στα κεφάλαια των τραπεζών κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα επακόλουθα τέτοιων ρυθμίσεων.  

Για το καυτό ζήτημα των δανειοληπτών οι οποίοι εξασφάλισαν την χορήγηση δανείου σε ελβετικό δάνειο συζήτησε η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. 

Νόμος στην Κροατία 
Από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι εντός του 2016 θα εφαρμοστεί νομοθεσία η οποία έχει ήδη υιοθετηθεί από την Κροατία, προκειμένου να δίνεται με μεγαλύτερη ευκολία η δυνατότητα στον δανειολήπτη για να μετατρέψει το δάνειό του σε άλλο νόμισμα. 

Ερωτήσεις προς την ίδια κατεύθυνση 
Ερωτήματα βουλευτών επικεντρώθηκαν στο κατά πόσον οι τράπεζες ενημέρωναν για τους κινδύνους που υπήρχαν στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, εάν είχαν δηλαδή προειδοποιήσει για τους συναλλαγματικούς κινδύνους. 

Παράλληλα, τέθηκαν ερωτήματα αναφορικά με τις περιπτώσεις άλλων χωρών και πως αυτές χειρίστηκαν το ζήτημα με τα «εκρηκτικά» δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Σταύρος Ευαγόρου τόνισε ότι δέχεται πολλές καταγγελίες ότι οι αναδιαρθρώσεις για τα εν λόγω δάνεια στα οποία προχωρούν οι τράπεζες δεν είναι ικανοποιητικές. Επί του συγκεκριμένου ο κ. Ευαγόρου ζήτησε απαντήσεις από τμην Κεντρική Τράπεζα.  

Από πλευράς Κεντρικής αναφέρθηκε ότι εξετάζεται στενά η διαδικασία ρύθμισης των εν λόγω δανείων από τις τράπεζες και δη από Τράπεζα Κύπρου και Alpha Bank, για τις οποίες αναλυτικά στοιχεία κατατέθηκαν στη Βουλή.

Παράλληλα, από τον Σύνδεσμο Τραπεζών τονίστηκε ότι το μοναδικό κέρδος που προέκυψε για τις τράπεζες ήταν αποτέλεσμα της συναλλαγματικής διαφοράς κατά τη μετατροπή του ελβετικού φράγκου σε ευρώ. «Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα, αφού πολλοί θεωρούν ότι οι τράπεζες έχουν βγάλει μεγάλα κέρδη από το ελβετικό φράγκο» τόνισε εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών. 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά