Δ. Καλογήρου: Θετικά μηνύματα για τα επενδυτικά ταμεία

Στην αδειοδότηση δέκα Διαχειριστών Εναλλακτικών Επενδυτικών Ταμείων που δυνητικά θα διαθέτουν κεφάλαια που να ξεπερνούν το €1 δισεκατομμύριο προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, ενώ εκκρεμούν ακόμη οκτώ αιτήσεις, δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου, τονίζοντας ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα για την κυπριακή βιομηχανία επενδυτικών ταμείων.

«Είναι πάρα πολύ θετικά τα μηνύματα που λαμβάνουμε», ανέφερε σε δηλώσεις στο περιθώριο του συνεδρίου των κυπριακών επενδυτικών ταμείων, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος έχει ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία όλες τις κοινοτικές οδηγίες, όπως την Οδηγία για τους Διαχειριστές Εναλλακτικών Επενδυτικών Ταμείων, η κ. Καλογήρου είπε πως ο τομέας μπορεί να αναπτυχθεί, εάν όλοι οι φορείς προσπαθήσουν να προσελκύουν τα ταμεία αυτά, τα οποία θα μπορούν να επενδύσουν στην κυπριακή οικονομία.

«Είναι μία άλλη εναλλακτική μορφή επένδυσης και χρηματοδότησης σε πόρους και σε τομείς όπου χρειάζονται κεφάλαια, εφόσον το τραπεζικό μας σύστημα δεν είναι τόσο ισχυρό για να δώσει αυτή τη ρευστότητα στην αγορά», είπε.

Η κ. Καλογήρου είπε πως ενώπιον της Επιτροπής εκκρεμούν 8 αιτήσεις για αδειοδότηση Διαχειριστών Εναλλακτικών Ταμείων, ενώ έχουν ήδη αδειοδοτηθεί 10 Διαχειριστές. Πρόκειται για διαχειριστές μεγάλων επενδυτικών ταμείων που μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια τουλάχιστον €100 εκατομμύρια, τα οποία μπορεί να επενδυθούν και στην κυπριακή οικονομία,

«Αυτοί οι δέκα διαχειριστές προσπαθούν να στήσουν εναλλακτικά κεφάλαια τα οποία θα διεισδύσουν σε τομείς της οικονομίας», είπε, προσθέτοντας πως «αν βρουν ευκαιρίες στην Κύπρο θα μπορέσουν να στήσουν εναλλακτικά κεφάλαια τα οποία θα επενδύσουν και στην Κύπρο».

Επεσήμανε δε πως ένα ταμείο που έχει αδειοδοτηθεί διαθέτει περίπου €300 εκατ και θα διεισδύσει στην κυπριακή ναυτιλία.

Παράλληλα, η κ. Καλογήρου είπε ότι υπάρχουν και 13 άλλα μικρότερα εναλλακτικά επενδυτικά ταμεία με κεφάλαια μέχρι €20 εκατ, τα οποία δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των διαχειριστών.

Οι περισσότερες εταιρείες είναι ξένων συμφερόντων, με τους Διαχειριστές να προέρχονται από Ελλάδα, Λουξεμβούργο και Ιρλανδία.

Αίτηση για σύσταση ΚΕΠΕΥ από Τουρκία

Παράλληλα, η κ. Καλογήρου είπε πως ενώπιον της Επιτροπής εκκρεμεί και άδεια για τη σύσταση Κυπριακής Εταιρείας Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) από την Τουρκία.

«Υπήρχε ενδιαφέρον αλλά προς το παρόν δεν έχει αδειοδοτηθεί διότι πρέπει να επιλυθούν κάποια θέματα που αφορούν επενδυτές από την Τουρκία», είπε και εξήγησε ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν τουρκικής καταγωγής αλλά έχει καταχωρημένη ως βάση την Αγγλία.

«Το Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το χειρίζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή κατά της Δημοκρατίας για το κούρεμα
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου