Σχέδιο για χαμηλοαμειβόμενες οικογένειες

Ειδικό Στεγαστικό Σχέδιο που απευθύνεται στις οικογένειες που θα αγοράσουν ή αγόρασαν τα τελευταία χρόνια κατοικία από τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) και λόγω της τραπεζικής κρίσης δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, εξήγγειλε ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ).

Μέσα από το Σχέδιο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για όσους υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2016, οι δικαιούχοι που διαθέτουν δανειοληπτική ικανότητα, μπορούν να συνάψουν δάνειο από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης για να εξοφλήσουν την οφειλή τους προς τον ΚΟΑΓ.

Μιλώντας στο πλαίσιο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης των δύο οργανισμών, ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ Χαράλαμπος Πετρίδης είπε ότι “το σχέδιο που εκπονήθηκε αποκλειστικά για τους πελάτες του ΚΟΑΓ προσφέρει διευκολύνσεις που θα βοηθήσουν τους δικαιούχους που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν αφού το συνολικό κόστος και η μηνιαία δόση θα είναι μειωμένη συγκρινόμενη με τα πωλητήρια συμβόλαια που έχουν με τον οργανισμό μας.”

“Οι αγοραστές του ΚΟΑΓ που ενδιαφέρονται να εξοφλήσουν την κατοικία τους και να μεταβιβαστεί ο τίτλος ιδιοκτησίας στο όνομά τους θα πρέπει να αποταθούν για δανειοδότηση στον ΟΧΣ σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο”, ανέφερε και σημείωσε ότι “η οποιαδήποτε δανειοδότηση θα εξυπακούεται και άμεση μεταβίβαση του τίτλου ιδιοκτησίας” και “με βάση τα κίνητρα που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση θα καταβάλλεται μόνο το 50% των μεταβιβαστικών τελών”.

Το Σχέδιο προβλέπει ύψος δανείου μέχρι €150.000 για εξόφληση της οφειλής προς τον ΚΟΑΓ και κάλυψη των εξόδων μεταβίβασης και υποθήκευσης, περίοδο αποπληρωμής μέχρι 40 χρόνια και επιτόκιο δανείου κυμαινόμενο και για τα πρώτα δύο χρόνια, επιχορηγείται κατά 1%. Εξασφάλιση του δανείου είναι η χρηματοδοτούμενη κατοικία.

Το επιτόκιο με τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνεται σε 2,5% και στη συνέχεια σε 3,5%. Σύμφωνα με το Σχέδιο, το επιχορηγημένο επιτόκιο, για τα πρώτα δύο χρόνια, ισχύει εφόσον υπάρχει συνέπεια στην αποπληρωμή του δανείου, για τα πρώτα πέντε χρόνια, από την έναρξη αποπληρωμής του. Οι αιτητές δεν θα καταβάλλουν έξοδα αίτησης και έξοδα πρώτης εκτίμησης της υποθήκης.

Ενδεικτικό συνολικό Ετήσιο Ποσοστό Επιβάρυνσης (ΣΕΠΕ): Για δάνειο 100.000, διάρκειας 40 ετών, σε ζευγάρι ηλικίας 30 ετών, η μηνιαία δόση του δανείου ανέρχεται σε €405,61 και το ΣΕΠΕ σε 3,88%. Σε περίπτωση αύξησης του επιτοκίου κατά 1% η μηνιαία δόση θα αυξηθεί σε €465,14 και το ΣΕΠΕ σε 4,86%.

Απευθυνόμενος σε ενδιαφερόμενους νέους αγοραστές κατοικιών του ΚΟΑΓ, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ο ΚΟΑΓ διαθέτει προς πώληση 25 μονάδες τόσο σε ετοιμοπαράδοτα όσο και σε υπό εκτέλεση έργα.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι “σήμερα μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στον τόπο μας συνεχίζουμε να δημιουργούμε συνθήκες προσβασιμότητας των οικονομικά ασθενέστερων στην απόκτηση ιδιόκτητης στέγης ο ΚΟΑΓ με την προσφορά κοινωνικής στέγης σε προσιτές τιμές και ο ΟΧΣ προσφέροντας τους αναγκαίους χρηματοδοτικούς πόρους με την παραχώρηση μακροχρόνιων δανείων”.

Ο Πρόεδρος του ΟΧΣ Λοϊζος Παπαχαραλάμπους είπε ότι το Σχέδιο θα εξυπηρετήσει τις χαμηλά αμειβόμενες οικογένειες όπως είναι και ο προορισμός αμφότερων των οργανισμών και πρόσθεσε ότι οι δύο οργανισμοί θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για προώθηση των σκοπών που έχουν ιδρυθεί.

Σημείωσε πως οι χρηματοδοτήσεις θα δίνονται στα πλαίσια του ευρύτερου κονδυλίου που υπάρχει για σκοπούς δανειοδότησης που διαθέτει ο ΟΧΣ.

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων