Επιχειρηματικά δάνεια ευελπιστεί να δώσει η Τρ. Κύπρου

Συνολικό ποσό μέχρι €60 εκατομμυρίων ευελπιστεί να δανείσει η Τράπεζα Κύπρου μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Προϊόντος CYPEF (Ταμείο Επιχειρηματικότητας Κύπρου) το οποίο διαθέτει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα ευρωπαϊκά σχέδια χρηματοδότησης JEREMIE, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί και αφορούσαν δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους.

Μέσω των JEREMIE FRSP I και JEREMIE FRSP II η Τράπεζα Κύπρου παραχώρησε δάνεια, συνολικού ποσού €35,5 εκατομμυρίων.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μετά την εξάντληση του ποσού των €16 εκατομμυρίων που αφορούσε το JEREMIE FRSP II, η Τράπεζα Κύπρου παραχωρεί νέα δάνεια για ποσά μέχρι €1,5 εκατομμύριο κάτω από το προϊόν CYPEF, το οποίο λήγει την 1η Φεβρουαρίου του 2017. Σκοπός της παραχώρησης των δανείων είναι η επέκταση, η ανάπτυξη και η ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης μιας εταιρείας.

Από τα συνολικά €60 εκ. του προϊόντος CYPEF, τα €30 εκ. παραχωρεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μέσω της κυπριακής Κυβέρνησης και τα υπόλοιπα €30 εκ. η Τράπεζα Κύπρου από ίδιους πόρους.

Οι χρηματοδοτήσεις μέσω του CYPEF φέρουν επιτόκιο από 2,8% και δικαιούχοι είναι υφιστάμενοι και νέοι πελάτες, αυτοεργοδοτούμενοι και εταιρείες που έχουν ιδρυθεί, εγγραφεί και λειτουργούν στην Κύπρο και εντάσσονται στην κατηγορία πολύ μικρών/μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Εξαιρούνται χρηματοδοτήσεις για ανάπτυξη γης (Developers), Real Estate, Αγορά Μετοχών, συγχώνευση εταιριών, επένδυση, τομέας καπνού, τυχερά παιχνίδια, αλιεία, κ.λπ.

Μια εταιρεία για να δικαιούται χρηματοδότηση θα πρέπει να διαθέτει αριθμό υπαλλήλων μικρότερο των 250 σε επίπεδο ομίλου και ο κύκλος εργασιών της να είναι μικρότερος των €50 εκ. ή το σύνολο του ενεργητικού της να είναι μικρότερο των €43 εκ.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων, ενώ στο ποσό του δανείου δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

Εξάλλου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μέσω του ευρωπαϊκού προϊόντος JEREMIE FRSP II που σκοπό είχε τη στήριξη των ΜΜΕ και Αυτοεργοδοτούμενων σε θέματα ενδυνάμωσης, επέκτασης και ανάπτυξης, η Τράπεζα Κύπρου θα παραχωρήσει συνολικό ποσό €16 εκατομμύρια (2014-2015)

Μέχρι στιγμής έχουν παραχωρηθεί €11,8 εκ. και υπάρχουν εγκεκριμένες αιτήσεις συνολικού ποσού €3,5 εκ. που αναμένει την εκταμίευση του. Επιπλέον αιτήσεις για συνολικό ποσό €2 εκ. αναμένουν να εξεταστούν για να διαπιστωθεί κατά πόσον πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.

Αναφέρεται ότι μέσω του JEREMIE FRSP I είχαν χορηγηθεί συνολικά ποσά €19,5 εκ. (2010-2013).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση