Τράπεζα Κύπρου: Στα €4,5 δις ο ΕLA

Καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου γίνονται αποδεκτά ως εξασφάλιση για πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης σε Baa3 από B1 από Moody’s Investors Service.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου. διακρατούμενα καλυμμένα ομόλογα, εξασφαλισμένα με ενυπόθηκα οικιστικά δάνεια, έχουν γίνει αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία για πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης σε Baa3 από B1 από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Investors Service. Η αξιολόγηση των καλυμμένων ομολόγων είναι στο ίδιο επίπεδο με το ανώτατο όριο πιστοληπτικής αξιολόγησης σε τοπικό νόμισμα (local currency country risk ceiling) για την Κύπρο. 

Η Τράπεζα σημειώνει ότι ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των καλυμμένων ομολόγων, μετά την τροποποίηση των όρων του Προγράμματος Καλυμμένων Ομολόγων για μετατροπή των καλυμμένων ομολόγων σε conditional-pass-through καλυμμένα ομόλογα και για αύξηση της υπερκάλυψης. "Μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης στην επενδυτική κατηγορία (investment grade), τα καλυμμένα ομόλογα έχουν γίνει αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος και, ως εκ τούτου, έχουν χρησιμοποιηθεί ως εξασφάλιση για δανεισμό από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)".

Πρόστίθεται ότι "μέσω αυτής της συναλλαγής, το Συγκρότημα άντλησε €550 εκατ. από την ΕΚΤ για αποπληρωμή χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA)".

Πριν από την αναβάθμιση τους, τα καλυμμένα ομόλογα χρησιμοποιούνταν ως εξασφάλιση για χρηματοδότηση από τον ELA. "Λαμβάνοντας υπόψη την πιο πάνω αποπληρωμή, σε συνδυασμό με την εισροή καταθέσεων κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2015, η Τράπεζα αποπλήρωσε συνολικά €1,4 δις χρηματοδότησης από τον ELA από τις 30 Ιουνίου 2015, μειώνοντας την στο σημερινό επίπεδο των €4,5 δις", αναφέρει η Τράπεζα. 

Τέλος, αναφέρεται ότι "η συναλλαγή αυτή αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο στην προσπάθεια του Συγκροτήματος για αποκατάσταση της οικονομικής του ευρωστίας και είναι μέρος της στρατηγικής του για ομαλοποίηση της χρηματοδοτικής του δομής και μείωση της εξάρτησής του σε χρηματοδότηση από τον ELA. Συνολικά, η χρηματοδότηση από τον ELA έχει μειωθεί κατά €6,9 δις από το υψηλό των €11,4 δις τον Απρίλιο 2013". 

 

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας