Ελληνική: Πακέτα δανείων με ρόλο στην EBRD

Ρόλο στρατηγικού συνεργάτη για περιορισμό του υψηλού δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, παίρνει η EBRD μέσω της συμμετοχής της στη μετοχική σύνθεση της Ελληνικής Τράπεζας.

Ο απεγκλωβισμός της Ελληνικής από την ιδιαίτερα βεβαρημένη κατάσταση των NPLs, η οποία αποδίδεται στην υψηλή ανεργία και την εύθραυστη εικόνα στην κυπριακή οικονομία καθορίζεται από τον καθοριστικής σημασίας νόμο για την πακετοποίηση δανείων.  

Όπως τόνισε και σε συνέντευξή του στο InBusinessNews ο CEO της Ελληνικής, Μπερτ Πάιλς, ένας τρόπος διαχείρισης των NPLs είναι η δημιουργία ενός asset management company από την ίδια την τράπεζα.

Πιο πρόσφατη, ωστόσο, εξέλιξη για το εν λόγω θέμα αποτελεί η δημόσια τοποθέτηση από πλευράς EBRD αναφορικά με πιθανή συμμετοχή της σε έναν οργανισμό διαχείρισης κεφαλαίων και δη δανείων. Μάλιστα, ο νέος μεγαλομέτοχος της Ελληνικής αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα της μείωσης των NPLs. Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρατέθηκε με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας εισόδου της EBRD στην Ελληνική, τονίστηκε πως έτοιμες λύσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν υπάρχουν, ενώ είναι ένα πρόβλημα το οποίο χρειάζεται χρόνο για να περιοριστεί.

Αυτό που κατέστησε ξεκάθαρη την πολιτική της EBRD, ήταν η δήλωση ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να εξασφαλίσει κάποια προβληματικά δάνεια προκειμένου η Ελληνική να αποφορτιστεί, έστω και εν μέρει, από το πρόβλημα. Έπειτα από διευκρινιστική ερώτηση ο Νικ Τέσεϊμαν, διευθύνων σύμβουλος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της EBRD, σημείωσε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να επενδύσει στη δημιουργία ενός asset management company.

Με τον διαχωρισμό του δανειακού χαρτοφυλακίου στο υγιές και στο προβληματικό, τόσο η τράπεζα όσο και οι ίδιοι οι δανειολήπτες μπορούν να έχουν όφελος. Αυτό βεβαίως θα προκύψει με σωστό και συνετό σχεδιασμό και ορθό πλαίσιο, που είναι και το μεγάλο έργο που αφορά την πολιτεία. Το νέο μοντέλο για να έχει αποτελέσματα θα πρέπει να έχει χρονικά περιθώρια που να δίνουν λύσεις και να προκαλούν περαιτέρω πιέσεις στο σημερινό, ασφυκτικό περιβάλλον.

Αυτά που η τράπεζα μπορεί σταδιακά να κερδίσει από τον περιορισμό τον NPLs είναι πως θα χρειάζεται χαμηλότερες προβλέψεις, θα αποκτήσει ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια και θα έχει τη δυνατότητα χορήγησης φρέσκου δανεισμού στην αγορά. Την ίδια ώρα μπορεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στους δανειολήπτες να διευθετήσουν τις οφειλές τους, αφού μια ξεχωριστή, νομική οντότητα διαχείρισης δανείων θα είναι εκτός τραπεζικών απαιτήσεων, κεφαλαίων έναντι των καταθέσεων ή υπό την τακτική εποπτεία της Κεντρικής, η οποία πιέζει όλο και περισσότερο για τα NPLs.

Η επόμενη χρονιά θα είναι κομβικής σημασίας για τα πιο πάνω ζητήματα, αφού πέραν της Ελληνικής τόσο ο Συνεργατισμός όσο και η τράπεζα Κύπρου, πραγματοποιούν σχεδιασμούς για περιορισμό των NPLs. Ο βασικός προσανατολισμός όλωντ ων μεγάλων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας αφορά την αποξένωση κακών δανείων από το χαρτοφυλάκιό τους.

Δειτε Επισης

Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
DBRS: Υποβάθμισε οριακά τις εκτιμήσεις για κυπριακή οικονομία-Στο 2,4% η ανάπτυξη