Υπογραφές μεταξύ EBRD και Ελληνικής

Τις υπογραφές τους για συμμετοχή της EBRD στη μετοχική σύνθεση της Ελληνικής Τράπεζας έβαλαν το πρωί της Τετάρτης, 30 Σεπτεμβρίου, στελέχη των δύο τραπεζών. Μάλιστα, εκ μέρους της EBRD τονίστηκε ότι στόχος είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έργο στο οποίο μπορεί να συνδράμει μέσω επενδύσεων από πλευράς της.

Σε εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Τράπεζας, ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Μπερτ Πάιλς, η πρόεδρος του ΔΣ Ειρένα γεωργιάδη καθώς και οι κύριοι Τέσεϊμαν και Κρικόσκα εκ μέρους της EBDR υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

Καλωσορίζοντας τους νέους μέτοχους της Ελληνικής Τράπεζας, η Ειρένα Γεωργιάδου τόνισε ότι η EBRD πραγματοποίησε πολλούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει το επίπεδο και τις δομές της τράπεζας στην οποία τελικά επένδυσε. «Είμαστε περήφανοι γιατί εφαρμόζουμε διεθνή πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και χαιρόμαστε που ένας όμιλος όπως η EBRD συμμετέχει στην Ελληνική. Στόχος μας πλέον είναι να καταστήσουμε την Ελληνική Τράπεζα ισχυρή και με δυναμική παρουσία» τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής.

Ο CEO της τράπεζας, Μπερτ Παίλς, σημείωσε ότι η επένδυση της EBRD αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για την Ελληνική όσο και για την κυπριακή οικονομία, η οποία κάνει βήματα αποκατάστασης από την οικονομική κρίση. «Προσπαθούμε να διαχειριστούμε ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά βεβαίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ωστόσο, οι σχεδιασμοί μας υπαγορεύουν ανάπτυξη. Βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη προκειμένου να κτίσουμε την οικονομία της επόμενης μέρας, θέσεις εργασίας για τον κόσμο της χώρας και όλα αυτά έχοντας έναν ισχυρό πλέον εταίρο, δηλαδή την EBRD».

Μάλιστα, ο κ. Πάιλς τόνισε η Ελληνική έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση σημαντικών, για την κυπριακή οικονομία, κλάδων όπως η ενέργεια και η ναυτιλία.

Εκστρατεία για μείωση των μη εξυπηρετούμενων
Μιλώντας εκ μέρους της EBRD, ο Νικ Τέσεϊμαν, διευθύνων σύμβουλος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του οργανισμού τόνισε: «Δεν είναι εύκολη απόφαση η επένδυση σε οποιαδήποτε τράπεζα στην Ευρώπη αυτή την εποχή, ωστόσο, αφού εξετάσαμε την περίπτωση της Ελληνικής καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια καλή περίπτωση και σήμερα είμαστε ευτυχείς και περήφανοι για την επιλογή μας».

Παράλληλα, ο κ. Τέσεϊμαν έπειτα από σχετική ερώτηση απάντησε ότι τα NPLs αποτελούν μεγάλη πρόκληση τόσο για την Ελληνική όσο και για την κυπριακή οικονομία ευρύτερα. Μάλιστα, είπε ότι δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ σημείωσε ότι η άμβλυνσή του προϋποθέτει συστηματικές ενέργειες και υπομονή. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε για περιορισμό του προβλήματος μέσω εξασφάλισης τέτοιων δανείων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τέσεϊμαν, συμπληρώνοντας ότι η EBRD μπορεί να επενδύσει σε ένα οργανισμό διαχείρισης ακινήτων, πιο γνωστό με τον αγγλικό όρο asset management company.

 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)