Σκληρά ερωτήματα στη Βουλή για τη Uniastrum

Με εκπροσώπους τραπεζών και δη κατά την επίμαχη περίοδο αγοράς της ρωσικής τράπεζας Uniastrum, πραγματοποιείται στη Βουλή συζήτηση για το θέμα το οποίο φόρτωσε την Τράπεζα Κύπρου με εκατοντάδες εκατομμύρια ζημιών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, στην αρχική τοποθέτησή του τόνισε ότι σκοπός της συζήτησης είναι να ξεκαθαριστούν οι λόγοι που οδήγησαν στην αποτυχία αλλά και για να ξεκαθαριστεί κατά πόσον οι θεσμοί του κράτους παρακάμφθηκαν από τραπεζίτες. «Δεν θεωρούμε ότι παίρνουμε τον ρόλο των θεσμών του κράτους ή της όποιας διαδικασίας βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς πολιτείας, αλλά θέλουμε να δούμε όλα όσα έγιναν σε συγκεκριμένες περιόδους» τόνισε ο Νίκος Νικολαΐδης, βουλευτής της ΕΔΕΚ και πρόεδρος της Επ. Θεσμών.
Πριν αρχίσει η συζήτηση ο Μάριος Καρογιάν του ΔΗΚΟ, τόνισε πως ο Γενικός Εισαγγελέας θα έπρεπε να παραβρεθεί στην Επιτροπή όπως του ζητήθηκε και πως θα ήταν χρήσιμη η παρουσία του. Ο κ. Νικολαΐδης τόνισε πως ο Κώστας Κληρίδης απάντησε στην πρόσκληση σημειώνοντας ότι ενώ υπάρχει σε εξέλιξη νομική διαδικασία δεν θεωρεί πως είναι σωστό να γίνονται άλλες τοποθετήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος.

Ο Δημήτρης Συλλούρης του ΕΥΡΩΚΟ, παίρνοντας τον λόγο έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:
-Δόθηκε προμήθεια 50 εκατ. για να προχωρήσει η πράξη, χρήματα τα οποία ίσως υπάρχουν σε φορολογικό παράδεισο του εξωτερικού;
-Μήπως δόθηκε δάνειο προς τη Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου το οποίο στην πορεία διαγράφηκε;
-Μήπως υπήρχε πρόταση από ρωσική εταιρεία για να πωληθεί σε μεγαλύτερο ποσό από τα 7,5 εκατ. που πρόσφατα πουλήθηκε η τράπεζα;
-Ποιοι τελικά είχαν τον έλεγχο της Uniastrum και ποιο ρόλο έπαιζαν μικρομέτοχοι στην τράπεζα;

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ανδρέας Κυπριανού του ΔΗΣΥ, ο οποίος αρχικά τόνισε ότι η Επ. Θεσμών δεν επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο ανακριτικών αρχών, αλλά αντίθετα επιδιώκει να λάβει απαντήσεις που αφορούν την κοινή γνώμη. «Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές εταιρείες και λογοδοτούν στους μετόχους τους, αλλά το μέγεθος που πήραν οι κυπριακές τράπεζες ήταν τόσο μεγάλο που επηρέασε ολόκληρη την κυπριακή οικονομία. Σκοπός της Επιτροπής δεν είναι μόνο η Uniastrum αλλά τη συγκεκριμένη περίοδο έγιναν πολλά άλλα που επέφεραν την οικονομική καταστροφή» τόνισε ο κ. κυπριανού.

Μάλιστα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ τόνισε ότι όλα θα διερευνηθούν και αφορούν έρευνες από διεθνείς οίκους για την κυπριακή οικονομία, τα ελληνικά ομόλογα, την παραμονή της Λαϊκής στην Κύπρο και τα λεγόμενα MIGοδάνεια. «Δεν είναι μόνο στη Uniastrum που αποδίδεται η μεγάλη οικονομική καταστροφή, αλλά αποτελεί ένα από τα πολλά θέματα που αφορούν τις τράπεζες και την οικονομική κρίση» συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.

Παίρνοντας, στη συνέχεια τον λόγο, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου τόνισε: «Αν και φίλτατος ο κ. Περσιανής βρίσκεται εδώ σήμερα για να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου αν και εμείς ζητήσαμε εκπροσώπηση από τον πρόεδρος του συγκροτήματος. Θα έπρεπε να υπάρχει εκπροσώπηση από ανώτατο επίπεδο».

Στη συνέχεια η κ. Χαραλαμπίδου έθεσε ερωτήματα:
-Μήπως θα πρέπει να ζητούμε από τις ρωσικές αρχές τα αρχεία της Uniastrum άσχετα εάν αφορούν την τράπεζα που αγόρασε τη συγκεκριμένη τράπεζα;
-Έρευνα από διεθνή οίκο αναφέρεται σε ονόματα, καταστάσεις και ευθύνες που καταγράφονται για τη Uniastrum, ενώ εδώ και τρία χρόνια οι ανακριτικές αρχές δεν έχουν κάνει κάτι για να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται;

Για εμπαιγμό του Κοινοβουλίου και της κυπριακής πολιτείας ευρύτερα έκανε λόγο ο Πανίκος Σταυριανός του ΑΚΕΛ, ο οποίος σε έντονο ύφος τόνισε: «Πώς είναι δυνατόν να μας στέλνουν έναν άνθρωπο που εργάζεται στην τράπεζα για οκτώ μήνες να μας απαντήσει για πεπραγμένα περασμένων ετών;». Πάντως, ο Νίκος Νικολαΐδης ξεκαθαρίσει ότι ο Μιχάλης Περσιάνης της Τράπεζας Κύπρου, εκπροσωπεί το σημερινό ΔΣ του Οργανισμού και όλοι οι παρόντες στην Επιτροπή βρίσκονται υπό τη θεσμική τους ιδιότητα.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Νεόφυτος Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε σε συστάσεις ότι υπήρχαν κίνδυνοι αν και τελικά η Τρ. Κύπρου προχώρησε στην αγορά της Uniastrum. «Σήμερα η Κεντρική θεωρεί ως σωστή αυτή την πράξη;» τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ ρώτησε εάν η τιμή πώλησης της Uniastrum αξιολογείται ως συμφέρουσα, όπως λεγόταν όταν αγοράστηκε η τράπεζα από την Τράπεζα Κύπρου.

Σε προμήθεια 50 εκατ. ευρώ προς πέντε πρόσωπα αναφέρθηκε και ο Νεόφυτος Κωνσταντίνου, εγείροντας συγκεκριμένα ερωτήματα αναφορικά με τους εμπλεκόμενους στην πράξη εξαγοράς της Uniastrum.
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Μάριος Καρογιάν, μιλώντας μέσω γραπτού κειμένου τόνισε ότι υπάρχουν υπαίτιοι, αίτια και αιτιατά για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε σε σειρά γεγονότων που αφορούν την εξαγορά του 80% της Uniastrum, σημειώνοντας ότι η έκθεση της Alvarez & Marsal δείχνει πάρα πολλά αναφορικά με το ποιοι και πόσο ευθύνονται.

Μάλιστα, ο κ. Καρογιάν τόνισε ότι ο οίκος Ernst&Young έκανε σοβαρές προειδοποιήσεις για τη ρωσική οικονομία αλλά και για τη Uniastrum σημειώνοντας ότι όλες οι συστάσεις παραγνωρίστηκαν από την Τράπεζα Κύπρου. Την ίδια στιγμή ο κ.Καρογιάν τόνισε ότι ενώ ο βρετανικός, νομικός οίκος με τον οποίο συνεργαζόταν η Τρ. Κύπρου επίσης προειδοποίησε για τους κινδύνους σε σχέση με τη Uniastrum, ο κυπριακός οίκος Χρυσαφίνης & Πολυβίου είπε πως δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Με την λόγω τοποθέτηση συμφώνησε και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ.

Ο Μάριος Καρογιάν επίσης έθεσε ερωτήματα αναφορικά την οικονομική ενίσχυση της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, μέσω στοιχείων που επίσης απορρέουν από την έρευνα της Alvarez & Marsal. «Γιατί η Τρ. Κύπρου επέμενε να εξαγοράσει μια τράπεζα με δεινή οικονομική κατάσταση;» ρώτησε εμφαντικά ο κ. Καρογιάν.

Τρ. Κύπρου: Ως πυροσβέστης που μπήκαμε να σβήσουμε τη φωτιά την πληρώνουμε κιόλας
Πρώτος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο Μιχάλης Περσιάνης, διευθυντής εταιρικών σχέσεων της Τράπεζας Κύπρου,  ο οποίος αρχικά απολογήθηκε για την απουσία του προέδρου του ΔΣ, Γιόζεφ Άκερμαν, ο οποίος απουσιάζει από την Κύπρο λόγω επαγγελματικών ταξιδιών.

«Η περίπτωση της Uniastrum ήταν μια δέσμευση από εμάς προκειμένου να γίνει αποξένωση της εν λόγω τράπεζας. Είναι μια παραδοχή ότι θέλαμε να αποξενωθούμε την εν λόγω τράπεζα. Δεν τη θέλαμε» τόνισε εμφαντικά ο κ. Περσιάνης.

Πάντως, επί της διαδικασίας και της ουσίας, όπως τόνισε σημείωσε ότι πρέπει να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την αγοραπωλησία της Uniastrum για να δώσουν απαντήσεις για όλα όσα αφορούν την επίμαχη εξαγορά. Ο Ανδρέας Κυπριανού συμπλήρωσε ότι γίνεται μια νέα συζήτηση αλλά με το ίδιο περιεχόμενο που υπήρχε και πριν τρία χρόνια, όταν ξανά το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή. «Ποιος είναι ο στόχος μας εδώ; Να δικάσουμε ή να βρούμε τους ενόχους;» ρώτησε ο κ. Κυπριανού.

Πάντως, στη συνέχεια ο κ. Περσιάνης έλαβε εκ νέου τον λόγο τονίζοντας ότι η πώληση της Uniastrum ήταν μια υπόσχεση που δόθηκε και τηρήθηκε, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κεφάλαια της τράπεζας. Αναφερόμενος σε άτομα που έλαβαν τις αποφάσεις για εξαγορά της Uniastrum ο Μιχάλης Περσιάνης τόνισε ότι αυτά τα άτομα δεν βρίσκονται στην τράπεζα. «Τα ερωτήματα που τίθενται και σήμερα στη Βουλή αφορούν και την ίδια την Τρ. Κύπρου και εάν υπάρχουν ένοχοι να πληρώσουν» σημείωσε ο κ. Περσιάνης.

«Μας αφορούν οι εν λόγω υποθέσεις, είναι ένα βαρίδι και ο πυροσβέστης πληρώνει επειδή μπήκε να σβήσει τη φωτιά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Περσιάνης. Αναφερόμενος στην πράξη πώλησης της Uniastrum ο κ. Περσιάνης τόνισε ότι η Τρ. Κύπρου περιόρισε το ρίσκο της κυρίως λόγω του συναλλαγματικού κινδύνου και ενίσχυσης των κεφαλαίων της τράπεζας.

Παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, σημείωσε ότι ρόλος της Επιτροπής δεν είναι να αξιολογεί τις επιχειρηματικές κινήσεις αλλά να βλέπει ότι γίνονται ενημερώσεις προς το επενδυτικό κοινό. «Επίσης σε ότι αφορά φήμες για μίζες ή άλλες διαδόσεις είναι θέματα ποινικά και δεν απασχολούν την Επ. Κεφαλαιαγοράς. Για παράδειγμα για τα 50 εκατ. ευρώ είναι θέμα που είμαι σίγουρη ότι απασχολεί τον Γνεικό Εισαγγελέα» τόνισε η κ. Καλογήρου. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι όσον αφορά τη Uniastrum έγινε πόρισμα που αφορά όμως τη μετέπειτα περίοδο της εξαγοράς. «Εμάς μας ενδιέφερε να δούμε εάν έδινε όλες τις πληροφορίες για την αξία της Uniastrum. Άρα εμείς επικεντρωθήκαμε σε αυτόν τον τομέα, εάν δηλαδή παρουσιαζόταν η σωστή αξία» δήλωσε η κ. Καλογήρου.

Πάντως, η πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιγοράς τόνισε ότι το πόρισμα ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε στη γενική Εισαγγελία. Παράλληλα, τόνισε ότι η εν λόγω έρευνα δεν κατέληξε ακόμη εάν προκύπτουν θέματα επιβολής προστίμων προς εμπλεκόμενους με τις διαδικασίες που έπρεπε η Τράπεζα Κύπρου να τηρεί.

Δειτε Επισης

Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»