Η ΕΤΥΚ εγκλωβίζει την Ελληνική

Έχοντας ως βασική απαίτηση τη διασφάλιση αυξήσεων και προαγωγών για τα μέλη της που ήδη εργάζονται στην Ελληνική Τράπεζα, η ΕΤΥΚ ακονίζει το μαχαίρι της αντιπαράθεσης εμφανιζόμενη έτοιμη να οδηγήσει ακόμη και σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι διεύθυνση και διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας εμφανίζονται έτοιμες να δώσει τις δικές τους μάχες επί του επίμαχου ζητήματος, αφού αξιολογούν ως κομβικής σημασίας θέμα τη δυνατότητα να προσλαμβάνει προσωπικό από την Κύπρο ή το εξωτερικό για σημαντικά πόστα, όπως το τμήμα αναδιάρθρωσης δανείων ή το ΙΤ. Εξάλλου,

Μάλιστα, όπως πληροφορείται το InBusinessNews ήδη η Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει παρέμβει στο ζήτημα, προκειμένου να ξεκαθαριστεί εάν οι ενέργειες που γίνονται είναι εντός συνταγματικών πλαισίων. Για το εν λόγω θέμα αναμένεται και σχετική γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, από την οποία το Υπουργείο έχει ζητήσει νομική αρωγή.  

Η ΕΤΥΚ θεωρεί ότι η πρακτική που επιδιώκει να εφαρμόσει η διεύθυνση της Ελληνικής, με προσλήψεις στελεχών από την αγορά παρά να αξιοποιήσει άτομα από το υφιστάμενο προσωπικό της τράπεζας, είναι άδικη και περιορίζει τις προοπτικές ανέλιξης εργαζομένων στην Ελληνική. Την ίδια ώρα η διεύθυνση της τράπεζας αξιολογεί με θετικό φακό το προσωπικό του οργανισμού, ωστόσο, θεωρεί ότι για συγκεκριμένες θέσεις και προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σημερινής αγοράς επιβάλλεται να προσλάβει επαγγελματίες από την αγορά.

Η θέση του InBusinessNews
Για το συγκεκριμένο θέμα το INBusinessNews έχει πολύ ξεκάθαρη και συγκεκριμένη άποψη, έχοντας ως βασικό πυλώνα της τοποθέτησής του τη διαχρονική άποψη ότι η αγορά πρέπει να λειτουργεί ευέλικτα, βάσει σύγχρονων πρακτικών και με προσανατολισμό τη σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Θα πρέπει τόσο η Ελληνική όσο και οι υπόλοιπες τράπεζες να λειτουργήσουν βάσει των νέων συνθηκών που επιβάλλουν τα διεθνή πρότυπα και οι σύγχρονες αγορές. Αυτό θα καταστεί πραγματικότητα με την αρωγή ατόμων με ειδική και υψηλού επιπέδου κατάρτιση. Αυτό δεν σημαίνει ότι το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας στερείται επαγγελματικής κατάρτισης, ωστόσο, το έλλειμμα δεξιοτήτων ή και γνώσεων εντοπίζει σε νέους τομείς ή και νέες πρακτικές που ο οργανισμός θέλει να εισάγει στις λειτουργίες τους.

Είναι αδιανόητο η ΕΤΥΚ να επιδιώκει να μπλοκάρει τόσο την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό στην Ελληνική ή σε άλλες τράπεζες, όπως αδιανόητη είναι η έντονη προσπάθεια να λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας με την προσέγγιση του δημοσίου. Η Κύπρος έχει περάσει πολλά και σήμερα επιβάλλεται να προχωρήσει στην επόμενη μέρα με αποφασιστικότητα και ευελιξία.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμα στελέχη και μέλη των ΔΣ των τραπεζών εξασφαλίζουν σχετικές εγκρίσεις από την Κεντρική Τράπεζα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον οργανισμό τους, έχοντας ως στόχο να βελτιώσουν όλες τις εργασίες βάσει της στρατηγικής που χαράσσουν οι μέτοχοι των τραπεζών. Παράλληλα, όμως οι ανωτάτου επιπέδου ζυμώσεις μπλοκάρονται από τις αναχρονιστικές απόψεις της ΕΤΥΚ.

Είναι αντιληπτό και κατανοητό ότι η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των μελών της, ωστόσο, κάποια στιγμή πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως η ανάπτυξη του οργανισμού στον οποίο εργάζονται θα είναι προς όφελος και των ιδίων κι ας χάσουν κάποιοι, σε κάποια στιγμή την ευκαιρία που θεωρούν ότι μπορούσαν να πάρουν. Άλλωστε τα ικανά στελέχη ποτέ δεν μένουν αναξιοποίητα.

Δειτε Επισης

Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)