Εναρμονιστικό νομοσχέδιο για αξιολόγηση Ταμείων Προνοίας

Τέρμα στην αποκλειστικότητα των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης να αξιολογούν διάφορα επενδυτικά προϊόντα στα οποία επενδύουν Ταμεία Προνοίας σε κράτη-μέλη της ΕΕ, επιχειρεί να βάλει εναρμονιστικό νομοσχέδιο που συζητήθηκε τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Βασική πρόνοια του εναρμονιστικού νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του άρθρου 36, ώστε ο Έφορος Ταμείων Προνοίας να ελέγχει την επάρκεια των διαδικασιών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας που εφαρμόζουν τα Ταμεία Προνοίας, να αξιολογεί τη χρησιμοποίηση αναφορών σε αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που εκδίδονται για τους οργανισμούς πιστοληπτικής ικανότητας στο πλαίσιο των επενδυτικών πολιτικών τους και εφόσον ενδείκνυται να ενθαρρύνει την μείωση του αντίκτυπου των αναφορών αυτών, προκειμένου να μειωθεί η αποκλειστική και μηχανική στήριξη σε τέτοιες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

«Πίσω από αυτή τη νομοθεσία φωτογραφίζεται πλέον ότι η ΕΕ δεν έχει πλήρη εμπιστοσύνη στους οίκους αξιολόγησης και για αυτό με αυτή τη νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στα Ταμεία Προνοίας να συστήσουν τους δικούς τους μηχανισμούς για να αξιολογούν τα επενδυτικά προϊόντα», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής.

Εξάλλου, όπως ενώπιον της Επιτροπής ο Έφορος Ταμείων Προνοίας Θεοφάνης Θεοφάνους, με βάση το νομοσχέδιο το κάθε Ταμείο Προνοίας δεν θα πρέπει να βασίζεται στους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης για κάθε επένδυση σε ένα προϊόν, αλλά θα πρέπει να βασίζεται σε δικούς του μηχανισμούς αξιολόγησης του επενδυτικού κινδύνου.

«Αυτό που λέει η οδηγία είναι ότι αν οι Standard and Poor`s λένε ότι αυτό το ταμείο είναι υψηλού κινδύνου να μην θεωρείται θέσφατο. Θα πρέπει να εγκαθιδρυθούν μηχανισμοί αξιολόγησης εσωτερικού κινδύνου για να αξιολογούν τα εργαλεία», πρόσθεσε.

Στο νομοσχέδιο, παρέχεται επίσης η δυνατότητα το ταμείο να ορίζει διαχειριστές για να μπορούν να διαχειρίζονται τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, αλλά και η επιβολή κυρώσεων για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Ο κ. Θεοφάνους ανέφερε ότι εφόσον εγκριθεί το νομοσχέδιο, ο ίδιος θα ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα γενικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν οι διαδικασίες ελέγχου του επενδυτικού ρίσκου.

«Το επόμενο βήμα είναι ότι εκτός από του ότι θεσμοθετεί την αναγκαιότητα ύπαρξης εσωτερικών διαδικασιών θεσμοθετεί και ως αδίκημα την παράληψη να υπάρχουν τέτοιες εσωτερικές διαδικασίες», πρόσθεσε ο κ. Θεοφάνους καθιστώντας όμως σαφές ότι ο Έφορος θα δώσει στο κάθε ταμείο εύλογο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μπορέσει να συμμορφωθεί με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Υπό διερεύνηση FBI και αδικήματα που εκκρεμούν εδώ και χρόνια
Μ. Bianco: Υπευθυνότητα για το αύριο η χρηματοοικονομική εκπαίδευση
Ν. Χριστοδουλίδης: Εξαιρετική δουλειά από Ηρόδοτου, ανακοινώσεις όταν ολοκληρωθεί η θητεία του
Στο 1% διατηρήθηκε το αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας για τις τράπεζες
Κ. Ηροδότου: Η ανησυχητική πραγματικότητα και η ανάγκη ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο