Τρ. Κύπρου: Στο χρηματιστήριο του Λονδίνο μέσω HSBC

Ο ισολογισμός και τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου έχουν φτάσει σε σημείο που να επιτρέπουν την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Daily Telegraph ο απερχόμενος Διευθύνων Σύμβουλος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Τζον Χούρικαν.

«Μελετούμε την ευκαιρία του κατά πόσο η τράπεζα πρέπει να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ή σε άλλο χρηματιστήριο στην Ευρώπη. Η εισαγωγή στον FTSE είναι πιο πιθανή, δεδομένης της διοικητικής μας δομής», αναφέρει ο Ιρλανδός τραπεζίτης.

Σημειώνει πως ο ίδιος κινεί τη διαδικασία για εισαγωγή στο Λονδίνο, μαζί με την HSBC που έχει ορίσει ως σύμβουλο.

Όπως λέει ο κ. Χούρικαν, ο διάδοχός του θα πρέπει να σταθεί μπροστά στους επενδυτές και να εξηγήσει την ιστορία.

Η εισαγωγή στο όποιο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο είναι απίθανο να γίνει πριν από τη δημοσιοποίηση των επιδόσεων της τράπεζας για το 2015, με τον Τζον Χούρικαν να δίνει με επιφύλαξη ως πιθανή ημερομηνία της κίνησης τον Απρίλιο του 2016. «Απαιτείται πολλή προετοιμασία – υπάρχουν πολλά νομικά θέματα να λυθούν και πολλά ζητήματα που άπτονται της εισαγωγής στο χρηματιστήριο», σημειώνει.

Κατά τον τραπεζίτη, η εισαγωγή στην αγορά του Λονδίνου είναι φυσιολογική κίνηση δεδομένης της υπερβολικά χαμηλής ρευστότητας στην κυπριακή χρηματιστηριακή αγορά, ενώ πρέπει και να αφαιρεθεί από την τράπεζα και το «ελληνικό σημάδι» της παρουσίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως σήμερα η Τράπεζα Κύπρου έχει νέα επενδυτική βάση και ισχυρά κεφαλαιακά επίπεδα, ενώ παράλληλα είναι επικεντρωμένη στην οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου και όχι σε διάφορα διεθνή εγχειρήματα.

«Είναι προφανές ότι αυτή η τράπεζα είναι αρκετά μεγάλη και αρκετά ικανή να προσελκύσει επενδυτές ώστε να θέλουμε να τη βάλουμε σε ένα κανονικό χρηματιστήριο», παρατηρεί ο Τζον Χούρικαν. Επισημαίνει δε τις αλλαγές στη διοίκηση, στους κανονισμούς λειτουργίας, στη διαφάνεια, παράγοντες που κάνουν την Τράπεζα Κύπρου να λειτουργεί «σαν να ήταν εταιρεία εισηγμένη στο Λονδίνο».

Μια εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνο, προσθέτει, θα βοηθούσε στη σωστή αποτίμηση της αξίας της Τράπεζας Κύπρου, που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα θα δημιουργούνταν ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη μελλοντική επιχειρηματική της ανάπτυξη.

Ο κ. Χούρικαν δηλώνει επίσης ότι για οικογενειακούς λόγους η επόμενη δουλειά του πιθανότατα θα έχει έδρα στο Λονδίνο ή στην Ιρλανδία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου