Τρ. Κύπρου: Στα €7εκ. η πώληση της Uniastrum

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία για την πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων του συγκροτήματος στη Ρωσία.

Αυτές αφορούν (α) το ποσοστό συμμετοχής στη θυγατρική τράπεζα στη Ρωσία CB Uniastrum Bnak LLC ύψους 80% και το ποσοστό συμμετοχής του στη θυγατρική εταιρεία χρηματοδοτικών μισθώσεων στη Ρωσία Leasing Company Uniastrum Leasing LLC ύψους 80% και (β) ορισμένα δανειακά ανοίγματα στη Ρωσία.

Η αγορά θα γίνει από τον κ. Artem Avetisyan, κύριο μέτοχο της Bank Regional Credit και σε εταιρείες που ελέγχονται από τον ίδιο. Η πώληση υπόκειται σε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου του 2015.

Στα €7 εκατ.η πώληση

Αναλυτικότερα, σε συμφωνία για την πώληση της Uniastrum Bank και άλλων περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία, ανακοίνωσε το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου. Το τίμημα της πώλησης ανέρχεται σε €7 εκατ. και η λογιστική ζημιά από την πώληση ανέρχεται σε €29 εκατ. (εκ της οποίας €24 εκατ. προκύπτουν από τη μεταφορά των σχετικών αποθεματικών συναλλαγματικών διαφορών στο λογαριασμό αποτελεσμάτων).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, στα κύρια σημεία της πώλησης σημειώνεται πως η συναλλαγή αποτελεί ακόμη ένα ορόσημο στη στρατηγική του Συγκροτήματος για απομόχλευση και μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό, επηρεάζει θετικά τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 του Συγκροτήματος κατά περίπου 30 μονάδες βάσης λόγω της μείωσης των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων κατά περίπου €700 εκ. Επίσης, η πώληση μειώνει τη συνολική καθαρή έκθεση του Συγκροτήματος στη Ρωσία σε €114 εκατ., η οποία αναμένεται να μειωθεί σταδιακά.

Η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι η συναλλαγή ακολουθεί αντίστοιχη πώληση των δραστηριοτήτων στην Ουκρανία και ολοκληρώνει τη διάθεση των θυγατρικών εξωτερικού που έχουν καθοριστεί για πώληση.

Η συμφωνία του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου αποτελείται από, πρώτον, το ποσοστό συμμετοχής του στη θυγατρική τράπεζα στη Ρωσία, CB Uniastrum Bank LLC, ύψους 80%, και το ποσοστό συμμετοχής του στη θυγατρική εταιρεία χρηματοδοτικών μισθώσεων στη Ρωσία, Leasing Company Uniastrum Leasing LLC, ύψους 80%, και, δεύτερον, ορισμένα δανειακά ανοίγματα στη Ρωσία, στον Artem Avetisyan, κύριο μέτοχο της Bank Regional Credit, και σε εταιρείες που ελέγχονται από τον Artem Avetisyan.

Επικέντρωσή σε κύριες αγορές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση για την πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία εμπίπτει στη στρατηγική του Συγκροτήματος για επικέντρωσή του σε κύριες αγορές και την πώληση μη κύριων δραστηριοτήτων. Η πώληση αυτής της σημαντικής θυγατρικής τράπεζας στο εξωτερικό αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στη στρατηγική του Συγκροτήματος για απομόχλευση και μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό, και εξαλείφει πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις δραστηριότητές του στη Ρωσία, περιλαμβανομένου και του κινδύνου ρευστότητας.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014, οι δραστηριότητες του Συγκροτήματος στη Ρωσία αναγνωρίστηκαν ως ομάδα εκποίησης που κατέχεται προς πώληση. Ενόψει της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης στη Ρωσία από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2014, η Τράπεζα προχώρησε σε επισκόπηση των δραστηριοτήτων της και αύξησε το επίπεδο των προβλέψεων για το δανειακό χαρτοφυλάκιο και λοιπά περιουσιακά στοιχεία στη χώρα, αντικατοπτρίζοντας μια συνειδητά πιο συντηρητική πολιτική έναντι της ρωσικής οικονομικής προοπτικής και μειώνοντας σημαντικά την έκθεση του Συγκροτήματος στη χώρα αυτή.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα αναγνώρισε προβλέψεις για απομείωση δανείων ύψους €289 εκατ. για το τέταρτο τρίμηνου του 2014 και το πρώτο τρίμηνο του 2015 για τις δραστηριότητες στη Ρωσία. Επιπλέον, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014, η Τράπεζα αναγνώρισε απομείωση ύψους €84 εκατ. έναντι της λογιστικής αξίας των μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων της ομάδας που εμπίπτει στις απαιτήσεις επιμέτρησης του ΔΠΧΑ 5.

Μείωση κινδύνων κατά περίπου €700 εκατ.

Με την πώληση το Συγκρότημα μειώνει τους κινδύνους στον ισολογισμό κατά περίπου €700 εκατ. και τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία κατά περίπου €700 εκατ. Η πώληση βελτιώνει την εποπτική κεφαλαιακή θέση του Συγκροτήματος, με θετική επίδραση περίπου 30 μονάδων βάσης στο Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 του Συγκροτήματος. Το τίμημα της πώλησης ανέρχεται σε €7 εκατ. και η λογιστική ζημιά από την πώληση ανέρχεται σε €29 εκατ. , εκ της οποίας €24 εκατ. προκύπτουν από τη μεταφορά των σχετικών αποθεματικών συναλλαγματικών διαφορών στον λογαριασμό αποτελεσμάτων. Η υπόλοιπη λογιστική ζημιά ύψους €5 εκατ. αντιπροσωπεύει τη διαφορά του τιμήματος πώλησης και της καθαρής λογιστικής αξίας των εργασιών προς πώληση και επικυρώνει την ορθότητα των απομειώσεων που αναγνωρίστηκαν προηγουμένως.

Η συνολική καθαρή έκθεση του Συγκροτήματος στη Ρωσία, μετά την πώληση, θα περιοριστεί σε €114 εκατ. Η έκθεση αυτή σχετίζεται με δάνεια και ακίνητα και αναμένεται να μειωθεί σταδιακά. Σημειώνεται ότι η συναλλαγή αυτή δεν επηρεάζει την παρουσία της Τράπεζας στη Ρωσία μέσω των δύο γραφείων αντιπροσωπείας στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου