Η Ελληνική εξαγοράζει την Τρ. Πειραιώς

 Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες για ενδεχόμενη εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου από την Ελληνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στελέχη της Ελληνικής και εξειδικευμένοι σύμβουλοι από την περασμένη Κυριακή (5/7) διενεργούν έλεγχο δέουσας επιμέλειας (due diligence) στην Τράπεζα Πειραιώς, ένας έλεγχος ο οποίος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Τραπεζικές πηγές επιβεβαίωσαν τη διενέργεια του ελέγχου, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει κατ` ανάγκη ότι η εξαγορά βρίσκεται κοντά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα σενάρια περιλαμβάνουν όλες τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών με την Ελληνική Τράπεζα, κτίζοντας πάνω στην άνετη της ρευστότητα, να φαντάζει ως η βασική υποψήφια για να εκτελέσει αυτές τις εξαγορές, εφόσον προχωρήσουν οι διεργασίες και πάντα υπό την αίρεση των εποπτικών αρχών.

Παράλληλα, οι διεργασίες αυτές παρακολουθούνται στενά και από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ και η Τρόικα έχει γνώση των όλων εξελίξεων.

Εξάλλου, τραπεζικές πηγές εκτίμησαν πως τέτοιες κινήσεις αναμένεται να βοηθήσουν στην περαιτέρω σταθεροποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου, ενός τραπεζικού ιδρύματος χωρίς καμία κρατική παρέμβαση και χωρίς καμία εξάρτηση ρευστότητας από Κεντρικές Τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι σενάρια για εξαγορά θυγατρικών ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο εξυφαίνονταν πολύ πριν προκύψει η έντονη αβεβαιότητα στην Ελλάδα. Ωστόσο η κρισιμότητα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι έδωσε νέα δυναμική στις όλες διεργασίες.

Πάντως, η Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου) Λτδ, με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι δεν επιθυμεί να σχολιάζει φήμες, ψιθύρους αγοράς και πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Πληροφορίες: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου