Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για «φρέσκο» δανεισμό

Έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τις πραγματικές ανάγκες της κυπριακής οικονομίας εμφανίζονται οι τράπεζες. Στόχος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά, ικανοποιώντας ανάγκες καταναλωτικής φύσεως. Όπως δήλωσε στο InBusinessNews o Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Γεώργιος Γεωργίου, κύριο κριτήριο αξιολόγησης για τη χορήγηση νέων δανείων είναι η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους.

Παράλληλα, χαρακτήρισε το νόμο των εκποιήσεων και το πλαίσιο αφερεγγυότητας ως τη βάση για το «ξεκαθάρισμα» των προθέσεων των δανειοληπτών. Επιπρόσθετα, ο κ. Γεωργίου παρουσιάζεται αρκετά αισιόδοξος για την πορεία της κυπριακής οικονομίας η οποία ήδη δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για νέες χορηγήσεις δανείων το 2015;
Οι τράπεζες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τις πραγματικές ανάγκες της κυπριακής οικονομίας. Αρκετές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνουν καινούργια σχέδια χρηματοδότησης.

Οι τράπεζες κυρίως θα χρηματοδοτήσουν ανάγκες καταναλωτικής φύσεως, όπως στεγαστικά δάνεια και δάνεια αγοράς αυτοκινήτων και ηλεκτρικών ειδών. Αυτό δεν αποκλείει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, φτάνει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν επιχειρηματικό πλάνο και οικονομικές καταστάσεις και να παρουσιάζουν θετική προοπτική. Η δανειοδότηση φυσικών προσώπων θα κρίνεται με βάση το καθαρό τους εισόδημα και τις υπάρχουσες υποχρεώσεις τους με στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό του ύψους και χρονοδιαγράμματος των δόσεων.

Πώς θεωρείτε ότι ο νόμος περί εκποιήσεων και το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα διαμορφώσει το σκηνικό στην αποπληρωμή των δανείων;
Ο νόμος περί εκποιήσεων και το πλαίσιο αφερεγγυότητας αποτελούν το θεσμικό πλαίσιο για κοινές, βιώσιμες λύσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη βάση για το «ξεκαθάρισμα» των προθέσεων των δανειοληπτών. Θα διαφανεί ποιοι δανειολήπτες ήταν διαχρονικά αδιάφοροι έναντι των υποχρεώσεων τους. Έτσι το νέο πλαίσιο θα ασκήσει πίεση στους δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής για διευθέτηση των υποχρεώσεών τους.

Ποια πορεία βλέπετε να διαγράφουν τα δημόσια οικονομικά τα οποία επηρεάζουν και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο;
Οι εξελίξεις είναι πάρα πολύ θετικές ειδικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων του μνημονίου, την «απελευθέρωση» της δόσης από το Eurogroup και την άντληση εσόδων από ξένες αγορές με την έκδοση κρατικών ομολόγων. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι από το τέλος του 2015 η Κύπρος θα βρίσκεται σε τροχιά θετικού ρυθμού ανάπτυξης. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι, παρά τις προκλήσεις που δέχτηκε και δέχεται η κυπριακή οικονομία, έχουμε βγει εκτός κρίσης και βρισκόμαστε σε πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Πότε θεωρείτε ότι θα ολοκληρωθεί ο πρώιμος –αυτή τη στιγμή- διάλογος που έχει αρχίσει μεταξύ τραπεζών και εργαζομένων;
Οι συλλογικές συμβάσεις των τραπεζικών υπαλλήλων λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχίσουν με σκοπό την εύρεση της καλύτερης κοινής κι αποδεκτής λύσης πριν τη λήξη των συμβάσεων.

 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους