Χούρικαν: Έξοδος στις αγορές για μείωση του ELA

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2015, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν τόνισε: «Κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου έχουμε σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων, μέσω της μείωσης της χρηματοδότησης από τον ELA κατά €500 εκατ. σε €6,9 δισ., και στο σημερινό επίπεδο των €6,4 δισ., και της σταθεροποίησης της καταθετικής μας βάσης, διατηρώντας ταυτόχρονα την κεφαλαιακή μας θέση. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε σε 138%, εν μέρει λόγω των συνεχιζόμενων πελατειακών εισροών, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των πελατών μας. Επιπλέον, η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας από τις κύριες δραστηριότητες συνεχίστηκε, με τα κέρδη μετά τη φορολογία για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες να ανέρχονται σε €57 εκατ., σε σύγκριση με ζημιές ύψους €107 εκατ. το δ’ τρίμηνο 2014».    

Παράλληλα, ο κ. Χούρικαν σημείωσε: «Η σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας και η συνολικά βελτιωμένη χρηματοοικονομική της θέση αυξάνουν τις επιλογές χρηματοδότησής της και θα διευκολύνουν την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές, ειδικά μετά την πρόσφατη επιτυχή άντληση χρηματοδότησης από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω έκδοσης ομολόγου. Ανάλογα με τις συνθήκες αγοράς και το επενδυτικό ενδιαφέρον, η Τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο άντλησης χρηματοδότησης από τις χρηματαγορές και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για τη μείωση της χρηματοδότησής της από τον ELA».

«Η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα αποτελεί σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων και τη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου» συμπλήρωσε ο κ. Χούρικαν.

Παράλληλα, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου σημείωσε: «Η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει περαιτέρω σημάδια σταθεροποίησης, παρά το σχετικά δυσμενές εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον, με την οικονομία να σημειώνει θετικό ρυθμό ανάπτυξης για το τρίμηνο για πρώτη φορά μετά από δεκατέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Με στόχο τη στήριξη της ανάκαμψης της Κυπριακής οικονομίας, η Τράπεζα εισήγαγε νέα προγράμματα δανεισμού και ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη στήριξη των εγχώριων επιχειρήσεων, δημιουργώντας προϋποθέσεις για τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας».

Καταληκτικά ο Τζον Χούρικαν υπογράμμισε: «Mέσω συγκεκριμένων, στοχευμένων και έγκαιρων ενεργειών, δημιουργούμε έναν πιο δυνατό οργανισμό, επικεντρωμένο στους στόχους του, ικανό να στηρίξει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Ως ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο, η επίδοση της Τράπεζας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις οικονομικές και λειτουργικές συνθήκες στην Κύπρο και θα επωφεληθεί σημαντικά από την οικονομική ανάκαμψη».

 

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων