Κέρδη 37,1 εκατ. για τον Συνεργατισμό

Καθαρά κέρδη σε ενοποιημένη βάση της τάξης των €37,1 εκατ. κατέγραψε ο Συνεργατισμός κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η καθαρή κερδοφορία προκύπτει παρά την μείωση των εισπρακτέων τόκων, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων μειώσεων στα δανειστικά επιτόκια που πρόσφερε ο Συνεργατισμός στις χιλιάδες μέλη/πελάτες του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση για τα οικονομικά αποτελέσματα.

Επιτεύχθηκε επίσης σημαντική περαιτέρω μείωση στα λειτουργικά έξοδα του τομέα σε ενοποιημένη βάση, γεγονός που στηρίζει την κερδοφορία του Συνεργατισμού στην παρούσα ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία. 

Η χρέωση προβλέψεων για την υπό εξέταση περίοδο ανήλθε στα €22,4 εκ. ανεβάζοντας τις συσσωρευμένες προβλέψεις στις 31 Μαρτίου 2015 στα €3,04 δις και διατηρώντας τον δείκτη κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών στο ικανοποιητικό επίπεδο του 44,1% επιπλέον της πολύ σημαντικής κάλυψης σε εξασφαλίσεις για το σύνολο του χαρτοφυλακίου δανείων του Συνεργατισμού. Το σύνολο του ισολογισμού ανέρχεται στα €14,2 δις και περιλαμβάνει €1,29 δις ίδια κεφάλαια, διαμορφώνοντας τον δείκτη των κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων στο 13,3%, με την εποπτική απαίτηση να είναι στο 8%.

Λογαριασμός Κερδοζημιών
▪    Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €89,5 εκ. μειωμένα λόγω της σημαντικής προς τα κάτω προσαρμογής των δανειστικών επιτοκίων που από την 1η Μαρτίου 2015 προσφέρει ο Συνεργατισμός στους πελάτες/μέλη του.
▪    Το κέρδος από εργασίες διαμορφώθηκε στα €59,9 εκ. σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με την τάση των προηγούμενων τριμήνων και οφείλεται κατά βάση στον περιορισμό των εξόδων ως μέρος της στρατηγικής που εφαρμόζει ο Συνεργατισμός.
▪    Ο δείκτης έξοδα προς έσοδα διαμορφώθηκε στο 37,2% και επιτυγχάνεται σε μειωμένη βάση εσόδων για τους λόγους που εξηγήθηκαν πιο πάνω. Προκύπτει συνεπώς ότι το πρόγραμμα περιστολής δαπανών που εφαρμόζει ο Συνεργατισμός βρίσκεται σε πορεία επιτυχημένης υλοποίησης.

Δάνεια
▪    Τα δάνεια και οι άλλες χορηγήσεις ανέρχονται στα €10 δις μετά τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, οριακά μειωμένα σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2014, συνεπεία της ισχνής ζήτησης για νέο δανεισμό και της διαδικασίας απομόχλευσης που επιχειρούν τόσο ιδιώτες όσο και επιχειρηματικοί πελάτες.
▪    Τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών είναι αυξημένα κατά €200 εκ. σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2014, κυρίως λόγω της αναγνώρισης τόκων (επίδραση 2/3 στην αύξηση), και ανέρχονται σε €6,9 δις.

Καταθέσεις
▪    Οι καταθέσεις και άλλοι λογαριασμοί πελατών ανέρχονται σε €12,6 δις και είναι αυξημένες κατά €242 εκ. σε σχέση με το τέλος του 2014, απόδειξη της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλει τον Συνεργατισμό η κυπριακή κοινωνία.
▪    Ο Συνεργατισμός κατάφερε να ενδυναμώσει σημαντικά τον δείκτη ρευστότητάς του, στο 23,9% σε σχέση με 20,3% στην αρχή του έτους, και να διατηρήσει τον δείκτη χρηματοδότησης (καθαρές χορηγήσεις προς καταθέσεις) στο πολύ ελκυστικό 79,3% σε σχέση με 81,6% στην αρχή του έτους.  Σημειώνουμε ότι ο Συνεργατισμός δεν διατηρεί κανενός είδους διατραπεζικό δανεισμό.

Στο τέλος της υπό εξέτασης περιόδου, ο Συνεργατισμός διατηρούσε 2.670 θέσεις εργασίας και είχε στη διάθεση των μελών και πελατών του το μεγαλύτερο παγκύπριο δίκτυο καταστημάτων με 263 σημεία εξυπηρέτησης.

Με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του Συνεργατισμού, ο πρόεδρος της Επιτροπείας του Κινήματος, Νικόλας Χατζηγιάννης δήλωσε:
«Ο Συνεργατισμός βρίσκεται σε μια δημιουργική πορεία ανάπτυξης και πρωτοπορίας, θέτοντας ως μοναδικό γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των μελών του και της κυπριακής οικονομίας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο όραμά μας, για δημιουργία της επόμενης καλύτερης μέρας για τον τόπο μας, μέσα από τις ευγενείς αξίες του Συνεργατισμού τις οποίες, σήμερα παρά ποτέ, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη οι συμπολίτες μας. Η κερδοφορία που ανακοινώνουμε σήμερα επιτεύχθηκε σε ένα τρίμηνο που το σημάδεψε η θαρραλέα μείωση των δανειστικών επιτοκίων από τον Συνεργατισμό. Στόχος μας παραμένει η σύγκλιση των επιτοκίων της Κύπρου με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ως απαραίτητη προϋπόθεση για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μας εντός της ιδιαίτερα απαιτητικής ευρωπαϊκής αγοράς.

Ο Συνεργατισμός θα συνεχίσει να δημιουργεί τις συνθήκες για ουσιαστική στήριξη της προσπάθειας ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους στον Συνεργατισμό γι’ αυτή την προσπάθεια, αλλά και την κυπριακή κοινωνία για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλει. Θέλω επίσης να εκφράσω την αποφασιστικότητα μου για τη δύσκολη συνέχεια και να σημειώσω ότι ο Συνεργατισμός που σχεδιάζουμε θα είναι ακόμη πιο ισχυρός και πιο καινοτόμος για να μπορέσει να στηρίξει τις χιλιάδες μέλη και πελάτες του».

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)