Κέρδη 12 εκ. για την Ελληνική στο πρώτο τρίμηνο

Με θετικό πρόσημο άρχισε το 2015 για την Ελληνική Τράπεζα, η οποία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς πραγματοποίησε κέρδη της τάξης των €12 εκ. έναντι ζημιάς €26 εκ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Ελληνικής Τράπεζας για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2015, οι ζημιές απομείωσης και οι προβλέψεις για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου ανήλθαν στις 31 Μαρτίου 2015 στα €13 εκ.

Εξάλλου, σημειώνεται πως σε πλάνο διαχείρισης τίθενται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Ομίλου τα οποία διαμορφώθηκαν στο 60% του συνόλου των μεικτών χορηγήσεων, με στόχο την επίτευξη δίκαιων και βιώσιμων αναδιαρθρώσεων.

Η πρώτη τριμηνία του 2015 χαρακτηρίζεται από αύξηση των καταθέσεων, άνετη ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Από το Δεκέμβριο του 2014 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2015, οι καταθέσεις της Ελληνικής Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 4% και διαμορφώθηκαν στα €6,6 δις, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται πως ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου ανήλθε στο 17,9%, γεγονός που του επιτρέπει να επωφεληθεί των ευκαιριών ανάπτυξης.

Στο δελτίο Τύπου υπογραμμίζεται πως η επιστροφή σε κερδοφορία για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, σε μια περίοδο κατά την οποία το οικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο και οι προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα συνεχίζονται, καταδεικνύει ότι ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας βρίσκεται σε ορθή πορεία για επίτευξη των στόχων του, αλλά αποτελεί παράλληλα και ισχυρή ένδειξη ότι βρίσκεται σε τροχιά σταθεροποίησης.

 `Οπως σημειώνεται, το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι καταθέσεις αυξήθηκαν περαιτέρω ενισχύοντας την άνετη ρευστότητα του Ομίλου. Η ρευστότητα και η επάρκεια κεφαλαίου, καταδεικνύουν τις προοπτικές του επιχειρηματικού μοντέλου της Τράπεζας για ανάπτυξη και κερδοφορία, προστίθεται.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κέρδος του Ομίλου από συνήθεις εργασίες, πριν τις ζημιές απομείωσης και τις προβλέψεις, ανήλθε στα €22 εκ. και μετά τις προβλέψεις διαμορφώθηκε στα €12 εκ.

Κέρδος της τάξης των €5 εκ. προέκυψε και από την πώληση της θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας στη Ρωσία Borenham Holdings Limited.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο των μεικτών χορηγήσεων, υπολογισμένος με βάση τα νέα πρότυπα αναφοράς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ανήλθε στο 60%. Από αυτά το 47% καλύπτεται από προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων και το υπόλοιπο από εμπράγματες εξασφαλίσεις.

 `Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, αναγνωρίζοντας ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα, η Τράπεζα προχωρεί με συγκεκριμένο πλάνο διαχείρισής τους, το οποίο στοχεύει σε δίκαιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.

 "Παρά το γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης που πυροδότησαν οι αποφάσεις του Eurogroup το Μάρτιο του 2013, ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας κατάφερε την τελευταία διετία να επιτύχει μια ισχυρή αύξηση των καταθέσεών του. Οι ανοδικοί ρυθμοί προσέλκυσης συνεχίστηκαν και την πρώτη τριμηνία του 2015, με αποτέλεσμα οι καταθέσεις να καταγράφουν αύξηση 4% σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2014 (€6,3 δις) και να διαμορφώνονται στα €6,6 δις με δείκτη καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις 49%", προστίθεται.

Εξάλλου αναφέρεται πως "θωρακισμένη κεφαλαιακά η Ελληνική Τράπεζα είναι ανθεκτική στις πιέσεις και έτοιμη να επωφεληθεί των ευκαιριών ανάπτυξης. Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2015 διαμορφώθηκε στο 17,9%, ο Δείκτης Κεφαλαίων της Κατηγορίας 1 στο 16,2% και ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET 1) στο 13,3%".

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας