Eβδομάδα αποτελεσμάτων των τραπεζών

Εβδομάδα εξέτασης των οικονομικών καταστάσεων για το πρώτο τρίμηνο του έτους από τα Διοικητικά Συμβούλια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι η τρέχουσα εβδομάδα, με την αρχή να κάνουν τα ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας και της Alpha Bank Cyprus που συνεδριάζουν την Τρίτη προκειμένου να εξετάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών τους για το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων θα γίνει στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατόπιν εγκρίσεώς τους από τα ΔΣ των δύο τραπεζών.

Εξάλλου, την ερχόμενη Πέμπτη, 28 Μαΐου, θα συνεδριάσει για να εξετάσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο του 2015 το ΔΣ της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ την επομένη ημέρα, 29 Μαΐου, θα συνεδριάσει το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.  

Στο μεταξύ, την Τετάρτη στις 17.00, θα πραγματοποιηθεί η 41η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας.

Η ημερήσια διάταξη της ΓΣ περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Μελέτη και έγκριση της έκθεσης των Συμβούλων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, μελέτη και έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και της έκθεσης των ελεγκτών για το 2014, εκλογή μελών του ΔΣ στη θέση όσων αποχωρούν, έγκριση της έκθεσης πολιτικών αμοιβών και επαναδιορισμός των ελεγκτών και καθορισμός της αμοιβής τους.

Σημειώνεται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας για το α΄ τρίμηνο του 2014 είχαν παρουσιάσει ζημιά μετά την φορολογία που αναλογεί στους μετόχους ύψους €26,4 εκατομμύρια, σε σύγκριση με ζημιά €31,7 εκ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Για το 2014, η ζημιά είχε ανέλθει στα €118,6 εκ. σε σύγκριση με ζημιά 190,9 εκ. το 2013. Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας Ι (CET Ι) βρισκόταν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2014 στο 13,4%.

Εξάλλου, τα ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα της Alpha Bank Cyprus Ltd για το 2014 είχαν εμφανίσει ζημιές μετά από φόρους ύψους €83,1 εκατομμυρίων σε σύγκριση με ζημίες ύψους €103,9 εκατ. για το έτος 2013. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών κατηγορίας Ι (CET Ι) της Τραπέζης ανήλθε σε 15,1% (με μεταβατικές διατάξεις).

Η Τράπεζα Κύπρου είχε ανακοινώσει πως αναμένει ότι το α΄ τρίμηνο του 2015 θα είναι κερδοφόρο μετά τη φορολογία, σε αντίθεση με το μη κερδοφόρο δ΄ τρίμηνο του 2014 (ζημιά μετά τη φορολογία ύψους €337 εκ. ). Ανέφερε επίσης ότι ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών κατηγορίας Ι (CET Ι) αναμένεται να διατηρηθεί περίπου στο 14%.

Αναφορικά με την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, μετά την αύξηση της πρόβλεψης για απομείωση δανείων και άλλων χορηγήσεων €166.050 χιλ., και την πίστωση φορολογίας ύψους €15.220 χιλ., προέκυψε κέρδος για το 2014 ύψους €41.201 χιλ. σε σύγκριση με ζημιά €1.697.694 χιλ. για το 2013.

Σύμφωνα με την ΣΚΤ, η επαναφορά στην κερδοφορία οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των προβλέψεων για απομείωση δανείων και άλλων χορηγήσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
DBRS: Υποβάθμισε οριακά τις εκτιμήσεις για κυπριακή οικονομία-Στο 2,4% η ανάπτυξη