Συνεργατισμός: «Παγωμένα φιλέτα» στο σφυρί

Μετά την αλλαγή στην Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους ακίνητα εάν δεν είναι για τραπεζικές εργασίες για πάνω από τρία χρόνια.  

Έτσι ο Συνεργατισμός έχοντας ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων με τα πλείστα ακίνητα για δεκαετίες αναγκάζεται να τα βγάλει στο σφυρί για να τα πωλήσει.

Γι’ αυτό το σκοπό έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα ακινήτων, η οποία θα αποτελεί τη βασική πύλη πληροφόρησης του κοινού για θέματα ακινήτων του Συνεργατισμού. Στην παρούσα φάση, η ιστοσελίδα φιλοξενεί 43 ακίνητα συνολικής αξίας γύρω στα €33 εκατομμύρια.

Όπως δήλωσε στο InBusinessNews o προιστάμενος της Στρατηγικής και Επικοινωνίας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Γιάννος Σταυρινίδης, «τα ακίνητα που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα δεν είναι προϊόντα εκποιήσεων, αλλά εθελοντικής παραχώρησης έναντι οφειλής και αφορούν παλιές υποθέσεις του Συνεργατισμού».

Ο Συνεργατισμός στο παρελθόν έπαιρνε ακίνητα έναντι οφειλών κι έχει δημιουργήσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ακινήτων.Πλέον  η Υπηρεσία Διαχείρισης Ακινήτων στο Συνεργατισμό προσπαθεί να "ξεφορτωθει" ακίνητα και θα είναι υπεύθυνο να αξιολογεί τις προσφορές που θα υποβληθούν.

Μέσα στη διαδικτυακή πύλη έχουν μπει ενδεικτικά κάποια ακίνητα, ενώ στην ιστοσελίδα θα υπάρχει η δυνατότητα για υποβοηθούμενη πώληση. "Στόχος είναι να πωληθούν τα περισσότερα ακίνητα, με διαφανείς διαδικασίες.Μάλιστα, εάν κάποιος πελάτης μας  ενδιαφέρεται να πωλήσει το ακίνητο του μπορεί να έρχεται σε μας όπου θα επιβλέπουμε τη διαδικασία και τις εκτιμήσεις", σημείωσε ο κ. Σταυρινίδης. 

Σε αυτή την πρώτη φάση έβαλαν τα φιλέτα που εκτιμάται ότι θα προκύψει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και θα γίνουν μεγάλες αναπτύξεις.

Τα φιλέτα του Συνεργατισμού: 

1)    Παραθαλάσσιο κτήμα με ελάχιστη τιμή πώλησης:  9.000.000 ευρώ

Παραθαλάσσιο κτήμα το οποίο βρίσκεται μεταξύ των ξενοδοχείων ‘Venus Hotel’ και ‘Capital Coast Hotel’, στην ενορία Μούτταλος του Δήμου Πάφου. Εφάπτεται της παραλίας στο δυτικό σύνορο και της Λεωφ. Τάφοι των Βασιλέων στο ανατολικό σύνορο. Το εμβαδόν του ακινήτου με βάση τον Τίτλο Ιδιοκτησίας είναι περί τα 26.757 τ.μ. όμως με βάση τη νέα χαρτογράφηση που έγινε στην περιοχή από το Κτηματολόγιο, το εμβαδόν γης είναι 25.842 τ.μ. Ιδιοκτήτης: Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου Λτδ (1/2 μερίδιο) και Σ.Π.Ε. Στροβόλου Λτδ (1/2 μερίδιο).

2) Οικιστικό χωράφι με ελάχιστη τιμή πώλησης:  4.475.000 ευρώ 

Οικιστικό χωράφι εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Γεροσκήπου. Βρίσκεται σε απόσταση 100 μ. περίπου δυτικά της Λεωφ. Δανάης, πολύ κοντά στην τουριστική περιοχή της Κάτω Πάφου και 700 μ. από την προτεινόμενη ανάπτυξη του έργου Νεάπολης. Ιδιοκτήτης: Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου Λτδ

3)    Κτίριο με ελάχιστη τιμή πώλησης:  4.265.000 ευρώ 

Εμπορικό/οικιστικό κτίριο επί της οδού Αγίας Φυλάξεως, στην ενορία Κάψαλος του Δήμου Λεμεσού. Πρόκειται για μικτής χρήσης τετραώροφο κτίριο με μεσοπάτωμα και υπόγειο, το οποίο περιλαμβάνει καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα.Εμβαδόν ισογείου περί τα 270 τ.μ., πλέον μεσοπάτωμα περί τα 140 τ.μ., συνολικό εμβαδόν δύο γραφειακών χώρων 510 τ.μ., συνολικό εμβαδόν τεσσάρων διαμερισμάτων 1.070 τ.μ. και υπόγειο 830 τ.μ. Ιδιοκτήτης: Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού Λτδ

4)    Χωράφι με κτίρια με ελάχιστη τιμή πώλησης:  2.950.000 ευρώ

Το ακίνητο βρίσκεται στην τοποθεσία Πύργος, στη Κοινότητα Χλώρακας, της επαρχίας Πάφου. Έχει απόσταση 500 μέτρων από τη θάλασσα, βρίσκεται πάνω σε ύψωμα, έχοντας απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα. Αποτελείται από επτά τεμάχια τα οποία έχουν συνολικό εμβαδό 21,575 m2. Το ακίνητο περιλαμβάνει ανάπτυξη σε 20 παραθεριστικές κατοικίες, για τις οποίες έχουν αρχίσει οι εργασίες και έχουν σταματήσει το 2009. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 7 κατοικίες οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανέγερσης. Η κατασκευή τους είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα, τοιχοποιίες από τούβλα και οροφή επικλινή με κεραμίδια. Ιδιοκτήτης: Antinova Investment Limited

5)    Οικιστικό χωράφι με ελάχιστη τιμή πώλησης:  2.700.000 ευρώ 

Οικιστικό χωράφι με υποστατικά εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πέγειας. Βρίσκεται επί της Λεωφ. Μιχαλάκη Κυπριανού, περί τα 150 μέτρα νοτιοδυτικά από το Δημοτικό Στάδιο Πέγειας.Εντός του τεμαχίου υπάρχουν υποστατικά τα οποία αποτελούν συσκευαστήριο. Αποτελείται από χώρο συσκευασίας, χώρο εκφορτώσεως, ψυκτικούς θαλάμους, γραφεία, κουζίνα και αποθήκες. Η κατασκευή είναι με μεταλλικό σκελετό, τοίχους από τσιμεντομπλόκς, οροφή επικλινή μεταλλικής κατασκευής καλυμμένη με φύλλα αμιάντου. Συνολικό εμβαδόν υποστατικών περί τα 1550 τ.μ. Ιδιοκτήτης: Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου Λτδ.  


 

6)    Ακίνητο με ελάχιστη τιμή πώλησης:  1.706.000 ευρώ

Το ακίνητο αποτελείται από πέντε εφαπτόμενα μεταξύ τους βιομηχανικά οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται εντός της Βιομηχανικής Περιοχής της ενορίας Αγίου Σπυρίδωνα της Λεμεσού, επί της οδού Ανδρέα Αραούζου. Εντός του ακινήτου υπάρχει ένα παλιό εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου συνολικού εμβαδού 1.369 τ.μ., το οποίο είναι εγκαταλειμμένο, σε κακή κατάσταση. Ιδιοκτήτης: Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού Λτδ

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου