ΥΠΟΙΚ: Θα βρούμε την καλύτερη τιμή για τη Cyta

Τη διαβεβαίωση ότι η Cyta δεν πρόκειται να πωληθεί αν δεν βρεθεί ο κατάλληλος επενδυτής και η επιθυμητή τιμή έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια του 5ου Nicosia Economic Congress, προσθέτοντας ότι η δημιουργία ιδιωτικής εταιρείας είναι απαραίτητη ώστε να μπορούν να πωληθούν μετοχές. 

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας και στα μέτρα που πρέπει να λάβουμε καθώς για πρώτη φορά μετά από χρόνια τα σημάδια είναι θετικά. «Δύο χρόνια μετά από την αρχή της πιο φιλόδοξης προσπάθειας για διάσωση της κυπριακής οικονομίας και επάνοδο στην ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία», ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας ότι μετά από 14 τρίμηνα ύφεσης η οικονομία μας επέστρεψε σε ανάπτυξη. 

Όπως τόνισε αν είχαν ληφθεί μέτρα από την αρχή της κρίσης σήμερα θα ήμασταν σε πολύ καλύτερα κατάσταση. Από το 2010 αφήσαμε το ΑΕΠ να μειώνεται υποχωρώντας από το 1,4% στο 0,3% το 2011, στο – 2,4% το 2012 και στο -5,4% το 2013. Από τότε, με σοβαρές προσπάθειες από όλους τους φορείς ανέβηκε στο -2,3% το 2014 και ελπίζουμε ότι το 2015 θα φτάσει στο -0,5% ή θα καταγράψει ανάπτυξη 0,4% για το 2015. 

Αναφερόμενος στις αλόγιστες δαπάνες του δημόσιου τομέα υπογράμμισε ότι αν ο προϋπολογισμός είχε περιοριστεί από το 2010 που το ισοζύγιο είχε φτάσει στο -4,8% σήμερα δεν θα είχαμε τόσο σοβαρά προβλήματα. «Στις καλύτερα εποχές ξοδεύαμε ακατάπαυστα και συνεχίσαμε να μεγαλώνουμε αδικαιολόγητα τον δημόσιο τομέα ακόμα και όταν τα προβλήματα άρχισαν να είναι εμφανή», είπε, επισημαίνοντας και την ανάγκη για σημαντικό περιορισμό του δημόσιου χρέους ως το 2020. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να σταθεί και πάλι η οικονομία στα πόδια της και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. 

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα ξεκαθάρισε ότι όπως έγινε σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης ο τομέας έπρεπε να στηριχθεί παρά τα πολλά λάθη του που μας έφεραν ως εδώ. Όπως είπε, η υπερβολική τους ανάπτυξη δημιούργησε σοβαρά προβλήματα ενώ το 2008 ο δανεισμός είχε φτάσει σε θεόρατα επίπεδα. Σήμερα βλέπουμε ξανά μετά από τέσσερα χρόνια να υπάρχει και μια κινητικότητα όμως ο δανεισμός δεν θα φτάσει ποτέ στα παλιά επίπεδα. Το θετικό, πρόσθεσε, είναι ότι οι ξένοι δεν έφυγαν όπως θα ανέμενε κανείς, ενώ σημαντικά μέτρα λήφθηκαν για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα τα οποία πρέπει να αλλάξουν όπως το απαράδεκτο ωράριο των τραπεζών που κλείνει τις πόρτες στο κοινό από τις 1:30 το μεσημέρι. 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ