Πάιλς: Έρχονται ανακατάταξεις στις ασφαλιστικές εταιρείες

Σαν αθλητή που τρέχει σε μαραθώνιο χαρακτήρισε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας Μπέρτ Πάιλς την οικονομία της Κύπρου. "Βλέπουμε το τέλος αλλά δεν αρκεί να το δεις. Θα πρέπει να περάσεις τη γραμμή του τερματισμού", ανέφερε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.
 
Ο κ. Πάιλς τόνισε ότι υπάρχουν σκόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. "Εάν σε πέντε χρόνια παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο τότε θα έχουμε πρόβλημα. Επίσης κάποιες διαδικασίες πρέπει να γίνουν πιο αποδοτικές. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει οι πελάτες να φέρνουν financial statements, cash flows και άλλα χαρτιά προκιμένου να γίνουν σωστές αναδιαρθρώσεις. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, αν και χρονοβόρες", σημείωσε. 

Παράλληλα, χαρακτήρισε το επίπεδο των ΜΕΔ ως πρόβλημα της χώρας κι όχι μόνο των τραπεζών. "Τα ΜΕΔ αντιστοιχούν δύο φορές στο AEΠ της Κύπρου. Εάν από την οικονομία παν τόσα λεφτά στα ΜΕΔ, τότε θα στεγνώσει η οικονομία και θα γίνει πρόβλημα της χώρας".

Για την αποφυγή των φαινομένων διαφθοράς, ο κ. Πάιλς επε ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική θέληση και καλή διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. "Το επίπεδο της εταιρικής διακυβέρνησης στην Κύπρο είναι χαμηλό και πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να συναγωνιστούμε με επιχειρήσεις του εξωτερικού και όχι μεταξύ μας μόνο".

Επίσης, ανέφερε ότι πιστεύει στις δυνατότητες του mobile payment. "Στο Μεξικό εάν σου χρωστά κάποιος λεφτά σου στέλλει λεφτά στο κινητό για να τα χρησιμοποιήσεις σε sms για παράδειγμα".

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να πωλούνται assets της τράπεζας. "Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει η πώληση σε κάποιον οργανισμό εάν δεν είναι οργανισμός εγγεγραμμένος και εποπτευόμενος από την Κύπρο. Αυτή η νομοθεσία είναι εναντίον στην ευρωπαική νομοθεσία. Θέλω επίσης να πουλώ και σε άλλους οργανισμούς που δεν είναι τράπεζες πχ funds. Αυτά πρέπει να ρυθμιστούν", ανέφερε. 

Αναφορικά με τον ασφαλιστικό κλάδο, παρατήρησε ότι η αγορά είναι τεμαχισμένη. "Δεν αντέχει τόσους παίκτες η κυπριακή αγορά. Η Solvency II θα αναφέρει ανακατατάξεις στον κλάδο και δεν θα μπορέσουν οι μικροί να επιβιώσουν. Δεν ξέρω επίσης αν μπορούν οι τράπεζες να διατηρήσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σε όλη την Ευρώπη είναι ξεχωριστές οντότητες". Κατέληξε επίσης ότι η τεχνολογία θα κάνει τη διαφορά σε αυτό τον κλάδο και θα φέρει διαφορετικα μοντέλα από ότι οι agents. 

Σχετικά με ενδεχόμενο grexit ανέφερε ότι αυτό που τον αγχώνει πιο πολύ είναι η αλλαγή στην ψυχολογία του κόσμου. "Θα επανέλθουμε σε επίπεδα 2013 κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό", επεσήμανε. 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου