Τρ. Κύπρου: Επόμενη μέρα γεμάτη προκλήσεις

Η αποχώρηση Χούρικαν θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία εδώ και δύο χρόνια έχει αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις, ίσως τις μεγαλύτερες στην ιστορία της.

Οι αποφάσεις του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013, οι περίοδοι αλλαγών της μετοχικής σύνθεσης της Τράπεζας Κύπρου και η διαρκής προσπάθεια για αναδιάρθρωση του συγκροτήματος και περιορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελούν τα σημαντικότερα κομμάτια στο δαιδαλώδες παζλ εξελίξεων της τράπεζας κατά την τελευταία διετία.

Ως επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου ο Τζον Χούρικαν χειρίστηκε την αναδιάρθρωση του συγκροτήματος, με κλείσιμο καταστημάτων, σχέδιο αποχώρησης προσωπικού και διαχείρισης του δανειακού χαρτοφυλακίου, θέμα το οποίο παραμένει ανοικτό και αποδεικνύεται ιδιαίτερα δυσεπίλυτο. Παράλληλα, καθοριστικό ρόλο έπαιξε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου το περασμένο καλοκαίρι. (link)

Πλέον η Τράπεζα Κύπρου καλείται να χειριστεί κεφαλαιώδη ζητήματα:
-Αποξένωση της Uniastrum
-Μείωση των NPLs
-Ολοκλήρωση αναδιάρθρωσης και λειτουργίας του συγκροτήματος
-Νέες χορηγήσεις δανείων

Τα τρία τελευταία θέματα επηρεάζουν και την πληγείσα -από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών- αξιοπιστίας της Τράπεζας Κύπρου. Η άρση όλων των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων θα δείξει σε μερικούς μήνες κατά πόσον η τράπεζα θα καταφέρει να διατηρήσει ή και να ενισχύσει τις καταθέσεις της, τόσο από ξένους όσο και από Κύπριους ή ακόμη και να τις ενισχύσει εάν είναι δυνατόν. Περισσότερες καταθέσεις συνεπάγονται περισσότερες χορηγήσεις δανείων, με τη διαχείρισή τους να γίνεται πλέον με πιο προσεκτική προσέγγιση σε σύγκριση με περασμένα χρόνια, χαλαρής πολιτικής χορήγησης δανείων.

Την ίδια στιγμή το ζήτημα της Uniastrum αποτελεί ανοικτή πληγή για τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου. Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του περασμένου έτους, ο Τζον Χούρικαν τόνισε πως εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015 θα ολοκληρωθεί η αποξένωση της ρωσικής τράπεζας. Εάν δεν ολοκληρωθεί η εν λόγω κίνηση (υπάρχει ενδιαφέρον τουλάχιστον από τρεις επενδυτές όπως αναφέρουν πληροφορίες) τότε ο επόμενος CEO θα πρέπει να χειριστεί το θέμα.

 

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου