Ενίσχυση κεφαλαίου: Το μεγάλο στοίχημα του Τζον

Όλοι στην Αγία Παρασκευή, ακόμη και στο διοικητικό συμβούλιο, τον φωνάζουν Τζον, δημιουργώντας έτσι ακόμη λόγο για τον οποίο ο CEO της Τράπεζας Κύπρου είναι συμπαθής στην πλειοψηφία των ατόμων που έχουν επαφή μαζί του.

Ως ο Τζον της Τράπεζας Κύπρου έγινε γνωστός και εκτός συνόρων κατά τη διάρκεια της μεγάλης εκστρατείας, που πραγματοποίησε η Τράπεζα Κύπρου το περασμένο καλοκαίρι για εξεύρεση νέων κεφαλαίων. Αυτή ήταν και η μεγάλη επιτυχία της βραχύβιας, όπως αποδεικνύεται, πορείας του Τζον Χούρικαν στην Τράπεζα Κύπρου.

Δύο στρατόπεδα για ΑΜΚ
Σε μεγάλο ρεπορτάζ του περιοδικού IN Business τον περασμένο Οκτώβριο, έγραψε με λεπτομέρειες πώς το συγκρότημα σε μερικές ημέρες κατάφερε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειάς της.

Μάλιστα, η εν λόγω διαδικασία καθορίστηκε από τη διελκυστίνδα των δύο τάσεων που διαμορφώθηκαν εντός Τράπεζας Κύπρου, για ενίσχυση κεφαλαίων ή όχι. Το IN Business έγραψε τον περασμένο Οκτώβριο: «To στρατόπεδο Χούρικαν ήταν υπέρ της αύξησης κεφαλαίου κατά €1 δισ. το συντομότερο δυνατό, ενώ η πλευρά Χασάπη υποστήριζε πως η τράπεζα θα έπρεπε να αντλήσει όσα κεφάλαια καταδείκνυαν τα τεστ αντοχής, δίδοντας παράλληλα χρόνο στους υφιστάμενους κουρεμένους μετόχους να βρουν το αναγκαίο χρήμα, ώστε να μη μειωθεί το ποσοστό τους. Παράλληλα, ο Χούρικαν βρισκόταν υπό κατηγορία, πως παρά τις διάφορες διευκολύνσεις που του έγιναν (πρόσληψη Χάμιλτον, συμβόλαιο με HSBC με συνοπτικές διαδικασίες) δεν κατάφερε να περιορίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Τελικώς η τάση που προωθούσε τη μεγάλη ενίσχυση κεφαλαίου με 1 δισ. ήταν αυτή που κυριάρχησε με αποτέλεσμα η Τράπεζα Κύπρου να αποκτήσει νέους μεγαλομετόχους, με πρώτο και κύριο το επενδυτικό ταμείο του Wilbur Ross που σήμανε και μια νέα σελίδα στην ιστορία του συγκροτήματος.

Παρέμβαση Γιωρκάτζη και Αναστασιάδη
Πάντως, μέχρι να ολοκληρωθεί το σίριαλ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, εκτυλίχθηκαν πολλά επεισόδια με παρέμβαση ακόμη και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας. Το IN Business στο αναλυτικό ρεπορτάζ του γράφει: «Η καθυστέρηση (σ.σ. στη λήψη απόφασης για ΑΜΚ από την Τρ. Κύπρου) δεν άρεσε στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία στις 2 Ιουλίου του 2014, με επιστολή φωτιά, καλούσε την Τράπεζα Κύπρου να λάβει συγκεκριμένη απόφαση για αύξηση κεφαλαίου μέχρι €1 δισ. με clawback 20%, ενώ το συμβούλιο ήθελε έκδοση με clawback 100%. Ζητούσε, μάλιστα, η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Αυγούστου. Η επιστολή Γιωρκάτζη συνοδεύτηκε με απειλές για παύση μελών του ΔΣ, αφού προηγήθηκε σχετική συνεδρία του, η οποία δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη απόφαση, πέραν ¨της εξέτασης ενδιαφέροντος από επενδυτές».

Η συνέχεια, μάλιστα, ήταν ακόμη πιο δραματική με άμεση εμπλοκή στο θέμα του Προέδρου Αναστασιάδη. «Την επόμενη μέρα της επιστολής Γιωρκάτζη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τον Κρίστη Χασάπη να ανηφορίσει τον δρόμο του Προεδρικού. Οι όποιες ενστάσεις είχαν πλέον καμφθεί πλήρως, αφού ο ακαδημαϊκός έφυγε με ξεκάθαρες οδηγίες από τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος εκείνο το διάστημα προετοίμαζε το ταξίδι του στη Φρανκφούρτη για να συναντήσει τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι» γράφει το περιοδικό IN Business.  

Ακόμη σημειώνεται ότι: «Η αύξηση κεφαλαίου κατά €1 δισ., που έθεσε η Κεντρική, δεν ήταν τυχαία, αφού φαίνεται να προέκυψε μετά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των Asset Quality Reviews, που αποτελούν τον  πρόδρομο των τεστ αντοχής. Οι εσωτερικές εκτιμήσεις της τράπεζας, μετά από drilldown του χαρτοφυλακίου που έγινε από τη γερμανική Caplantic, έδειχναν κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ €800 - €900 εκ.».

Ο Χούρικαν και η ομάδα του
«αλώνισαν» Λονδίνο και ΗΠΑ

Μετά το παρασκήνιο, τις δηλώσεις, δημόσιες αλλά και πίσω από κλειστές πόρτες και τις σχέσεις ατόμων στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου να φτάνουν στα άκρα, ο οργανισμός προχώρησε στην ΑΜΚ. Ο Τζον Χούρικαν πιστώνεται την επιτυχία λόγω των προσωπικών του επαφών, των παρουσιάσεων που έκανε στο εξωτερικό και για άλλη μια φορά χάριν στην προσωπικότητά του.

«Από τις 4 Ιουλίου, που πάρθηκε η τελική απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο υπό την επίβλεψη του εκτελεστικού συμβούλου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιώργου Συρίχα, ένας μαραθώνιος σε ρυθμούς σπριντ μπήκε σε πλήρη εξέλιξη, ώστε η τράπεζα να είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων, αλλά κυρίως για να προλάβει το μομέντουμ που δημιούργησε η αύξηση κεφαλαίου από ελληνικές τράπεζες κι άλλες θετικές διεθνείς συγκυρίες» αναφέρει το ρεπορτάζ του IN Business.

Παράλληλα, HSBC και Cisco αρχικά και ακολούθως οι επενδυτικές τράπεζες, που ανέλαβαν την έκδοση, προετοίμασαν τις διαδικασίες. Οι HSBC και Credit Suisse ενήργησαν ως Κύριοι Ανάδοχοι της Έκδοσης (Lead Placing Agents) και οι Deutsche Bank και VTB Capital ως Συνεπικεφαλής Ανάδοχοι της Έκδοσης (Co Lead Placing Agents).
Η διεύθυνση της τράπεζας, βασισμένη σε συναντήσεις που προηγήθηκαν, είχε υπογράψει πέραν των 100 συμφωνιών εμπιστευτικότητας για παροχή σχετικής πληροφόρησης και σ’ αυτές στηρίχθηκε και η αισιοδοξία για επιτυχή έκδοση. Σε κατοπινό στάδιο (pre-sounding) διατηρήθηκε το ενδιαφέρον, περίπου, 100 επενδυτών. Επόμενο βήμα ήταν τα road shows. Διευθυντική ομάδα της τράπεζας, με επικεφαλής τον Τζον Χούρικαν και παραστάτες τους Γιούαν Χάμιλτον, Χριστάκη Πατσαλίδη,  Μιχάλη Αθανασίου, Κωνσταντίνο Πιττάλη, Ελίζα Λειβαδιώτου και Άννα Σωφρονίου - Βαφεάδη αλώνισαν για 12 μέρες Λονδίνο και ΗΠΑ.

«Το εκτόπισμα του Ιρλανδού, πρώην στελέχους της Royal Bank of Scotland, φάνηκε κατά τη διάρκεια των road shows, όχι μόνο γιατί πήρε επάνω του την όλη προσπάθεια, αλλά κυρίως γιατί κατόρθωσε να προσελκύσει την ελίτ των διεθνών επενδυτών και μάλιστα στο ψηλότερο επίπεδο. Οι παρουσιάσεις ξεκινούσαν από νωρίς το πρωί και σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζονταν μέχρι τις 11 το βράδυ. Από 7 έως 11 Ιουλίου Λονδίνο, από 14 έως 17 Ιουλίου ΗΠΑ και ακολούθως ακόμα δύο μέρες στο Λονδίνο. Σημαντικές ήταν και οι συναντήσεις που έγιναν στην Κύπρο, με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων μετόχων, όπου διαφάνηκε και η απροθυμία των περισσότερων για συμμετοχή στην αύξηση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έντονη ήταν και η αντίθεση στην όλη προσπάθεια. Συναντήσεις έγιναν με τα δικηγορικά γραφεία Νεοκλέους, Βασιλειάδη, Αναστασιάδη και Σκορδή –Παπαπέτρου, αλλά και με τα μεγάλα λογιστικά γραφεία» αναφέρει το περιοδικό.

Κάπως έτσι περιγράφεται η κομβικής σημασίας συμβολή του Τζον Χούρικαν στην καθοριστική ενίσχυση κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Μάλιστα, οι νέοι μέτοχοι δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στον Τζον Χούρικαν του έδωσαν θέση στο ΔΣ, ενώ ο ίδιος έδειχνε από ένα σημείο κι έπειτα να συνειδητοποιεί πού βρίσκεται, τι έχει πετύχει και ποιες είναι οι προοπτικές κυπριακής οικονομίας και Τράπεζας Κύπρου.

Έμαθε για την ιστορία του τόπου, για τις ειδικές συνθήκες της τοπικής οικονομίας ακόμη και για τον τουρισμό της χώρας. Σε δημόσιες παρουσιάσεις του καταπιάστηκε με πολλά επιμέρους θέματα, απαντώντας –μάλιστα- με ευκολία για τις θέσεις του αναφορικά με θέματα που αφορούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις εκτιμήσεις για την κυπριακή οικονομία μέχρι και την ανάγκη για εξασφάλιση 3 εκατ. τουριστών. Το μεγάλο στοίχημα που κέρδισε ο Χούρικαν, αποτελεί τη μεγαλύτερή του επιτυχία στον ενάμιση χρόνο παρουσίας του στο πηδάλιο της Τράπεζας Κύπρου.  

 

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας