Εκτός χειρισμών Επενδυτικής το 9% στην BOCY

Ο χειρισμός του 9% που κατέχει στην Τράπεζα Κύπρου η Laiki Legacy και το οποίο αποτελεί το βασικό περιουσιακό της στοιχείο και τη μεγαλύτερη ελπίδα των κουρεμένων καταθετών της τράπεζας για να λάβουν έστω κάποια αποζημίωση σε βάθος χρόνου, δεν εμπίπτει στα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία συμφώνησε η Κεντρική με την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG).

Σύμφωνα με πηγές από την Κεντρική, η συμφωνία με την ελληνική θυγατρική εταιρεία της Λαϊκής Τράπεζας, για την παροχή συμβουλευτικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για αξιολόγηση και πιθανή πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας, δεν περιλαμβάνει το ποσοστό στην Τράπεζα Κύπρου το οποίο θα τυγχάνει διαχείρισης από την Αρχή Εξυγίανσης.

Οι 15χιλ. περίπου κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής ήλπιζαν και ελπίζουν ακόμα να πάρουν πίσω μέρος των 3.7δις ευρώ που έχασαν μέσω των περιουσιακών στοιχείων που απέμειναν και συνοψίζονται στο 18% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο μειώθηκε σε 9% μετά την αύξηση κεφαλαίου. Άλλα περιουσιακά στοιχεία αφορούν την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας στην οποία η Laiki Legacy κατέχει 97% και θεωρείται ως ένα ιδιαίτερα καλό περιουσιακό στοιχείο. Στο τέλος του 2013 τα περιουσιακά στοιχεία της IBG ανέρχονταν σε 152εκ. ευρώ. Άλλα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν πλειοψηφική συμμετοχή σε τράπεζες στη Μάλτα (49.8% στη Lombard) και τη Ρωσία (Rosprombank). Tα παραρτήματα σε Σερβία και Ουκρανία δεν υπολογίζεται να έχουν σημαντική αξία, ενδεχομένως και να έχουν αρνητική.

Ο ΣΥΚΑΛΑ χαιρέτησε το διορισμό του Κρις Παύλου στη θέση της Άντρης Αντωνιάδου υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι προσωρινής φύσεως μέχρι να αναλάβουν οι κουρεμένοι καταθέτες τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Legacy. Κάτι που επιχείρησαν και στο παρελθόν ανεπιτυχώς μέσω δικαστικής απόφασης και πλέον ελπίζουν σε αποφάσεις που θα προέλθουν από πολιτικό επίπεδο.

Η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της Laiki Legacy, αν όχι το σημαντικότερο αλλά δεν αναμένεται να είναι από τα πρώτα που θα τεθούν προς πώληση. Μετά από μερικά χρόνια με ζημιογόνα αποτελέσματα λόγω κυρίως απομείωσης δανείων, η Επενδυτική αναμένεται για το 2014 να ανακοινώσει αποτελέσματα κοντά σε break even.

Ο CEO της επενδυτικής Θεόδωρος Θεοδώρου, προέρχεται από την Λαϊκή Τράπεζα ενώ μετά εργάστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Διορίστηκε ως CEO επί Άντρης Αντωνιάδου. Ο νέος διαχειριστής της Laiki Legacy, Κρίς Παύλου, είναι και πρόεδρος της Επενδυτικής και όπως δήλωσε στο InBusinessNews δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση του αλλά αντίθετα θα έχει ενεργή εμπλοκή αφού είναι ο μόνος τρόπος για να παραχθεί έργο.

Από το καλοκαίρι του 2014 η Κεντρική Τράπεζα είχε έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την κοινοπραξία KBW-Exotix για να αναλάμβανε το έργο που θα επιτελέσει η Επενδυτική, ωστόσο, η συμφωνία πλέον έχει ακυρωθεί.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει η δυνατότητα η Κεντρική να περιλάβει και το 9% στην Τράπεζα Κύπρου στις εργασίες που θα διαχειριστεί η Επενδυτική.

Στο παρελθόν ενδιαφέρον για εξαγορά της Επενδυτικής είχε επιδείξει επενδυτικό σχήμα με επικεφαλής τον Απόστολο Ταμβακάκη ενώ αργότερα ενδιαφέρον επιδείχθηκε και από την Τράπεζα Πειραιώς αλλά κρίθηκε πολύ χαμηλή προσφορά.

 

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή του επιχειρείν
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας