Νέα χρηματοδοτική εταιρεία από ΣΥΜΕΑ

Την ίδρυση και εγγραφή νέας χρηματοδοτικής εταιρείας ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΣΥΜΕΑ).

Στόχος της ΣΥΜΕΑ Χρηματοδοτικής είναι η στήριξη και ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων, αντλώντας ίδια κεφάλαια από τους μετόχους της και κεφάλαια απευθείας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους ευρωπαϊκούς φορείς, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, τα  κεφάλαια θα αξιοποιούνται για παραχώρηση πιστωτικών διευκολύνσεων στα μέλη/μετόχους της, ενισχύοντας τη ρευστότητα τους, αλλά και στηρίζοντας αναπτυξιακά προγράμματα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Εκτιμάται ότι “η παροχή χαμηλού κόστους πιστωτικών διευκολύνσεων θα συμβάλει θετικά και σημαντικά στην επιβίωση και ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων με θετικό αντίκτυπο σε όλη την κυπριακή οικονομία, αφού θα μπορέσουν μέσα και από καινοτόμα προγράμματα αλλά και ορθολογικότερη οικονομική και επαγγελματική διαχείριση που θα προκύψει αξιοποιώντας και οικονομίες κλίμακας από αυτά, θα καταστούν βιώσιμοι δανειολήπτες ώστε να ανταποκριθούν και με περισσότερη επάρκεια μεσοπρόθεσμα στις άλλες δανειακές τους υποχρεώσεις στα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Εταιρεία είναι έτοιμη να παραχωρήσει τα πρώτα δάνεια σε μέλη του ΣΥΜΕΑ μετόχους της, με σειρά προτεραιότητας αρχίζοντας από μικρά δάνεια μέχρι 5.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτουμένους που έχουν απόλυτη ανάγκη για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους εξοφλώντας υποχρεώσεις προς το δημόσιο (πχ ΦΠΑ και κοινωνικές ασφαλίσεις) για τα οποία διώκονται ποινικώς.

Στόχος της εταιρείας είναι να αντλήσει κεφάλαια πέραν των πρώτων 5 εκ. ευρώ τα οποία θα αντληθούν από τα μέλη της, από θεσμικούς επενδυτές και από άλλα επενδυτικά ταμεία από την Κύπρο και το εξωτερικό ως Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται, ήδη ο Πρόεδρος, ο Νομικός Σύμβουλος και οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι της ΣΥΜΕΑ Χρηματοδοτικής είχαν συνάντηση στις 26 Μαρτίου με τους αρμόδιους διευθυντές του Υπουργείου Οικονομικών υποβάλλοντας αίτηση για να δοθεί στην εταιρεία η εγγύηση του κράτους, ώστε να δύναται να αντλήσει κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η ΣΥΜΕΑ Χρηματοδοτική αιτείται την Κυβερνητική Εγγύηση για άντληση περίπου 25 εκατ. ευρώ τα οποία, όπως αναφέρεται, θα διοχετεύσει μόνο σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτουμένους.

Όπως σημειώνεται, η Εταιρεία δεν στοχεύει να ανταγωνιστεί τις εμπορικές τράπεζες του νησιού.

Θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, και σε συγχωνεύσεις ομοειδών εταιρειών με εξοικονομήσεις κλίμακος ώστε να καταστούν βιώσιμες, θέμα για το οποίο έχει ήδη αποταθεί στα Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με εισηγήσεις για να δοθούν φορολογικά και άλλα κίνητρα για τέτοιου είδους συγχωνεύσεις.

Ειδικότερα, όπως εξηγείται, η Εταιρεία θα εφαρμόζει δανειοδοτική πολιτική βάσει οδηγιών συγκεκριμένου εγχειριδίου στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα λαμβάνονται υπόψη οι εκάστοτε επικρατούσες οικονομικές συνθήκες. Θα χρηματοδοτεί και θα στηρίζει τα μέλη του ΣΥΜΕΑ σε βιώσιμα έργα ανάπτυξης όπως και όταν θα είναι σε θέση να πράξει, θα βοηθά τις μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτουμένους να εξαγοράσουν τα υφιστάμενα δάνεια τους από τις εμπορικές τράπεζες και συνεργατικά.

Κύριο κριτήριο παραχώρησης δανείων θα είναι η δυνατότητα αποπληρωμής και βιωσιμότητα του δανειολήπτη και όχι η ύπαρξη εμπράγματης εξασφάλισης, ενώ νοουμένου ότι υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής, στις περιπτώσεις δανείων πέραν των 5.000 ευρώ, απαραίτητη θα είναι και η εμπράγματη εξασφάλιση και θα  αποφεύγεται η εγγραφή υποθήκης επί της πρώτης κατοικίας ιδιοκτήτη μικρής επιχείρησης ή της επαγγελματικής του στέγης.

Λόγω της άντλησης κονδυλίων από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς με χαμηλό κόστος, η Εταιρεία θα δανείζει με ανταγωνιστικά /χαμηλά επιτόκια που θα κυμαίνονται αρχικά γύρω στο 2%, ώστε να μην επιβαρύνουν σημαντικά τα κόστη της επιχείρησης, ενώ θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα εκάστοτε δεδομένα της αγοράς και το κόστος άντλησης των κεφαλαίων.

Εκτιμάται ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από την ίδρυση της ΣΥΜΕΑ Χρηματοδοτικής “είναι πολυδιάστατα” και μεταξύ άλλων, θα παρέχεται ένα δίχτυ ασφαλείας στις μικρές επιχειρήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα μεταφερθούν στην εταιρεία θα διοχετεύσουν ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες, ενώ η μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων με ανταγωνιστικούς όρους και νέα ρευστότητα στους δανειολήπτες θα οδηγήσει στην αποφυγή μαζικών εκποιήσεων με αποτέλεσμα τη συγκράτηση των τιμών των ακινήτων.

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας