Άρση περιορισμών… επέκτασης για RCB

Η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων από τα μεσάνυκτα της Κυριακής αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την RCB η οποία εδώ και καιρό επιζητούσε τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο CEO της τράπεζας Kirill Zimarin, είχε αναφέρει πως είναι καιρός να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η οικονομία. «Οι διεθνείς τράπεζες πρέπει να έχουν περαιτέρω δυνατότητες να κατέλθουν στην Κύπρο».

Η τράπεζα εξήγγειλε εδώ και καιρό την ετοιμότητα της να επεκταθεί στην κυπριακή αγορά και να προχωρήσει στη δανειοδότηση βιώσιμων έργων και με την οριστική άρση περιορισμών η συγκεκριμένη εξαγγελία μπορεί να υλοποιηθεί ευκολότερα σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της τράπεζας Σώτο Ζακχαίο.

Σύμφωνα με τον κ. Ζακχαίο, η απαγόρευση ανοίγματος λογαριασμού από Κύπριους πελάτες αποτελούσε ενδεχομένως τον σημαντικότερο περιορισμό αφού η λήψη εγχώριων καταθέσεων θα βοηθούσε και στην αύξηση της δανειοδότησης. Πάντως, ο κ. Ζακχαίος επεσήμανε πως ο CEO της τράπεζα θα προβεί σε συγκεκριμένες εξαγγελίες τις αμέσως επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της τράπεζας, είχε ήδη αρχίσει ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση βασικών τομέων της οικονομίας όπως ο τουρισμός, οι φαρμακευτικές βιομηχανίες, η βιομηχανία τρόφιμα. «Πλέον σκοπεύουμε να αυξήσουμε σημαντικά τη χρηματοδότηση βιώσιμων projects στην οικονομία».

Η άρση των περιορισμών, εκτιμά ο κ. Ζακχαίος, θα είναι γενικότερα θετική αφού θα προσελκύσει και νέες καταθέσεις από ξένους πελάτες οι οποίοι ένιωθαν ότι υπήρχαν κάποια εμπόδια. «Πάρα πολλοί τώρα θα είναι έτοιμοι να επενδύσουν αφού θα νιώθουν ότι η οικονομία βρίσκεται στα τελικά στάδια τη ανάκαμψης.

Σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα υποκαταστήματα και να προχωρήσουμε σε προσλήψεις προσωπικού ενώ ήδη ετοιμάζονται για δημιουργία δικού της processing center για την έκδοση καρτών. 

Μιλώντας στο 2ο Banking Forum, o Kirill Zimarin υποστήριξε πως οι διεθνείς τράπεζες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Τα τελευταία χρόνια, οι ξένες τράπεζες κερδίζουν έδαφος και πλέον τους αναλογεί το 22% των περιουσιακών στοιχείων του συστήματος σε σύγκριση με 8% πριν μερικά χρόνια.

Στις απαγορεύσεις για το διάταγμα για τις ξένες τράπεζες αναφερόταν: να ανοίγει νέο λογαριασμό ή και να προσελκύει και να αποκτά εργασίες από εγχώριο πελάτη, που δεν ήταν υφιστάμενος πελάτης του εν λόγω πιστωτικού ιδρύματος κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του περί της Επιβολής Προσωρινών Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές των Ξένων Τραπεζών σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης Πρώτου Διατάγματος, του 2013, εκτός εάν ο λογαριασμός αφορά νέο δάνειο που παραχωρείται μετά την έναρξη της ισχύος του περί της Επιβολής Προσωρινών Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές των Ξένων Τραπεζών σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης Δωδέκατου Διατάγματος, του 2013 και νοουμένου ότι το δάνειο δεν χρηματοδοτείται από τις καταθέσεις των πελατών, ή/και νέα έμμεση πιστωτική διευκόλυνση (π.χ. εγγυητική επιστολή, ενέγγυα πίστωση) που παραχωρείται μετά την έναρξη της ισχύος του περί της Επιβολής Προσωρινών Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές των Ξένων Τραπεζών σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης Εικοστού Πρώτου Διατάγματος, του 2014.

 

Δειτε Επισης

Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού