Ελληνική: Επαναφέρει θέμα bad bank

Την άμεση επαναφορά του θέματος της δημιουργίας εξειδικευμένων οχημάτων ή εταιρειών για τη διαχείριση δανείων, ρίχνει στο τραπέζι η Ελληνική Τράπεζα.

Μιλώντας ενώπιον επιχειρηματιών της ΟΕΒ, η πρόεδρος της τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου ανέφερε πως η όλη προσπάθεια διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνεται «χωρίς να έχουμε στη διάθεσή μας, όπως γνωρίζετε, οποιαδήποτε εργαλεία διαχείρισης δανείων». «Και δεν μιλώ μόνο για τις νομοθεσίες και τα πλαίσια τα οποία βρίσκονται τώρα ενώπιον της Βουλής».

Δεν είναι, πρόσθεσε, «κάτι που το σκεφτήκαμε εμείς, δεν είναι δική μας ιδέα, έτσι εργάζονται τα χρηματοπιστωτικά συστήματα του εξωτερικού».

Σημείωσε ότι «αν θέλουμε να κάνουμε αποφασιστικά βήματα προς τα μπρος, πρέπει να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς, να δώσουμε εργαλεία στις τράπεζες να μειώσουν δραστικά το ύψος των ΜΕΔ». Γιατί, πρόσθεσε, «50% και 60% ΜΕΔ στο τραπεζικό σύστημα δεν έχει άλλο παγκόσμιο προηγούμενο και ούτε είναι και υγιές φαινόμενο».

Σε ερώτηση κατά πόσο η εισήγηση της είναι να ιδρυθεί κρατική εταιρεία όπως στην Ιρλανδία με συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων ή θυγατρικές από κάθε τράπεζα ξεχωριστά, η κ. Γεωργιάδου είπε ότι «μπορεί να είναι ένας συνδυασμός από όλα αυτά», παραπέμποντας στα παγκόσμια παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών.

«Η διαχείριση των πελατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, απαιτεί και χρειάζεται κάποια εξειδίκευση και αυτή η εξειδίκευση δεν υπάρχει στις τράπεζες μας», ανέφερε.
Αναφερόμενη στο 2ο πυλώνα της στρατηγικής της τράπεζας, η κ. Γεωργιάδου είπε ότι η Ελληνική Τράπεζα «έχει τη δυνατότητα και την ευχέρεια να δανείσει, έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τους πελάτες της, να στηρίξει και να εξυπηρετήσει και καινούριους πελάτες και θα το κάνει».

Θέλουμε, είπε, «ν` αυξήσουμε το μερίδιο αγοράς μας», διευκρινίζοντας ότι αυτό σημαίνει διατήρηση των υφιστάμενων πελατών με προσφορά και επιπρόσθετων διευκολύνσεων και προσέλκυση νέων πελατών.

Αναφερόμενη στις διαδικασίες για τη χορήγηση δανείων, ανέφερε ότι «οι εποπτικές υποχρεώσεις έχουν φτάσει στο άλλο άκρο και οι τραπεζικές πρακτικές έχουν πάει στο άλλο άκρο». Στην Ελληνική Τράπεζα, είπε, «κάνουμε προσπάθεια να βρούμε αυτές τις ισορροπίες, έχουμε αλλάξει σημαντικά τις διαδικασίες μας σε ό,τι αφορά τις επιπρόσθετες χορηγήσεις διευκολύνσεων», προσθέτοντας ότι αυτές «διέπονται από την αρχή της απλοποίησης».

Καταλήγοντας η κ. Γεωργιάδου είπε ότι η Ελληνική Τράπεζα «μπορεί και θέλει να στηρίξει την πραγματική οικονομία». «Έχουμε ακόμη δρόμο, αλλά τουλάχιστον είμαστε στο σωστό δρόμο», ανέφερε.

Στην παρουσίασή του ο Διευθυντής Κέντρων Μεγάλων Επιχειρήσεων για Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο Γιάννης Κουβέλης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ήδη έχουν εγκριθεί €20 εκ. σε δάνεια από τη συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), €2 εκ. βρίσκονται υπό έγκριση, ενώ συνολικά το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από επιχειρήσεις ανέρχεται στα €65 εκ. τα οποία βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Η συμφωνία της Ελληνικής με την ΕΤΕπ αφορά €70 εκ.

Από την πλευρά του εκπροσωπώντας την Υπηρεσία Στρατηγικής Ανάπτυξης και Οικονομικών Μελετών ο Ανδρέας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ότι «σίγουρα εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα βγάλουμε κόσμο έξω από τα σπίτια του». Ο κίνδυνος ο πιστωτικός παραμένει πολύ ψηλός, είπε.  Γι αυτό «κάναμε πέντε μειώσεις των καταθετικών επιτοκίων από τις 28 Αυγούστου 2014 μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2015, απλούστατα για να μπορέσουμε να κάνουμε μετά τις αντίστοιχες μειώσεις των δανειστικών επιτοκίων».  Θα ήταν χαρά μας να δώσουμε πάρα πολύ χρήμα στην κυπριακή οικονομία, είπε, «το θέμα είναι να είναι φερέγγυοι οι πελάτες μας και να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής».

 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου