EBRD: Στα €200 εκατ. οι χρηματοδοτήσεις το 2015

Στα €200 εκατομμύρια εκτιμά ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) Phil Bennett ότι θα ανέλθουν οι χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας στην Κύπρο το 2015. Ο Phil Bennett, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο, έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη και υπηρεσιακών παραγόντων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της δραστηριοποίησης της ΕBRD στην Κύπρο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου της στη Λευκωσία.

Τόνισε, επίσης, ότι ο ρόλος που διαδραματίζει ένας τέτοιος ισχυρός και αξιόπιστος διεθνής Οργανισμός όπως η EBRD, είναι εξαιρετικά σημαντικός, αφού η πραγματοποίηση επενδύσεων από πλευράς του συνεπάγεται ταυτόχρονα καθοριστικής σημασίας συμβολή στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία, στέλνοντας την ίδια ώρα θετικά μηνύματα προς τις διεθνείς αγορές και τους ξένους επενδυτές.

Τονίστηκε, εξάλλου, ότι η εμπειρία, η τεχνογνωσία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της EBRD, σε τομείς όπου παρατηρείται κενό στη χρηματοδότηση, όπως η αναδιάρθρωση των τραπεζών και η στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάκαμψη των οικονομιών των χωρών, όπου ο Οργανισμός δραστηριοποιείται.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε επίσης τον κ. Bennett για την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της από οίκους αξιολόγησης, καθώς και τις θετικές αξιολογήσεις για το προγράμματος προσαρμογής της.

Από την πλευρά του, ο κ. Bennett αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση της EBRD στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε το πρώτο της έργο, με τη συμμετοχή της στο κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, με ποσό ύψους 107,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ, όπως είπε, έχει εγκριθεί και δεύτερο έργο σε σχέση με την αγορά ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου.

Ανέφερε, ακόμη, ότι οι αξιολογήσεις της EBRD για έργα ιδιωτικού τομέα, βρίσκονται στο τελικό στάδιο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι, εντός του 2015, οι χρηματοδοτήσεις της EBRD στην Κύπρο θα ανέλθουν περίπου στα 200 εκατομμύρια ευρώ, και θα αφορούν κυρίως έργα στον χρηματοοικονομικό τομέα και στον τομέα της Ενέργειας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)