Κεραυνοί Κοιλιάρη κατά Διοικήτριας

Πράγματα και θαύματα ακούστηκαν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής με την έναρξη της συνεδρίας για το θέμα της διαχείρισης της Λαϊκής.

Ο εκτελεστικός σύμβουλος της τράπεζας, Στέλιος Κοιλιάρης κατηγόρησε τη Διοικήτρια ότι τους έδειξε στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των βουλευτών επειδή την κατηγορούσαν για σύγκρουση συμφερόντων. "Εγώ θα παραιτηθώ από τη θέση μου. Δεν μπορεί να ησυχάσει η συνείδηση μου". Η Διοικήτρια, όπως είπε, κατηγόρησε τον Παναγιώτη Νεοκλέους (του δικηγορικού Αντρέα Νεοκλέους) ότι δωροδόκησε τον βοηθό γενικό εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου. 

Ο κ. Βγενόπουλος, όπως είπε, ασχολείται αποκλειστικά με τις υποθέσεις που έχουν σχέση με την Κύπρο και είναι βέβαιος ότι θα κερδίσει τις υποθέσεις εναντίον του αλλά και τις δικές του αγωγές. «Μέχρι αύριο το πρωί η παραίτηση μου θα υποβληθεί. Φαντάζομαι η κ. Χαραλαμπίδου θα χαρεί ιδιαίτερα γιατί μας έχει σούρει διάφορα». 

Το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων, κατά τον κ. Κοιλιάρη, δεν είναι η θυγατέρα της Διοικήτριας. «Δεν αμφισβητώ την ακεραιότητα του χαρακτήρα της Διοικητού, αλλά η σύγκρουση συμφερόντων  υπάρχει». Θα έχει, εξήγησε, προσωπικό συμφέρον αν ο Βγενόπουλος κερδίσει την υπόθεση αφού θα έχει όφελος το γραφείο Γιωρκάτζη με τον επικεφαλής του οποίου, η Διοικήτρια δεν είναι χωρισμένη αλλά σε διάσταση. 

Το θέμα ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης κάλεσε τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει να διαρρέει πληροφορίες για τις οικονομικές καταστάσεις βουλευτών γιατί «αυτά τα κόλπα δεν περνούν σε εμάς» όπως είπε. 

Ο βουλευτής Αντρέας Κυπριανού ζήτησε όπως η Κεντρική Τράπεζα δώσει τα στοιχεία όλων των βουλευτών  και μελών της Κεντρικής για τα περιουσιακά τους στοιχεία πριν και μετά την κρίση για να «δούμε ποιοι επωφελήθηκαν από αυτήν την κατάσταση».

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε πως δεν θα έπρεπε να έχει κάποια συμμετοχή στο θέμα. «Αν στη συνέχεια πιστεύετε πως κάποια πράγματα θα έπρεπε να εξεταστούν από τον Εισαγγελέα ευχαρίστως να τα εξετάσω. Μέχρι τότε ζητώ άδεια να αποχωρήσω». Ο Στέλιος Κοιλιάρης, ανέφερε ότι όταν ανέλαβε δεν ήξερε τα γεγονότα σε σχέση με τη διοικήτρια. Στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής Εξυγίανσης, όπως είπε, του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η Διοικητής τον κ. Νεοκλέους. «Σαν να ήρθε κάποιος αντίπαλος και του μίλησε με πολύ άσχημο τρόπο. Στην ίδια συνεδρία, μετά από επιστολή, έθεσα θέμα σύγκρουσης συμφερόντων του γραφείου γιατί υπερασπιζόταν υποθέσεις παρόμοια με τη δική τους για συμψηφισμό». 

"Χάσαμε μία υπόθεση παρόμοια με αυτήν που είχε το γραφείο Νεοκλέους (για συμψηφισμό). Και αυτό μας προβλημάτισε γιατί ανησυχήσαμε για σύγκρουση συμφέροντος. Ζητήσαμε εξηγήσεις και το γραφείο Νεοκλέους μάς είπε ότι από μήνες πριν είχε υποβάλει αίτηση παραμερισμού και κερδήθηκε από το γραφείο κάνοντας εξαιρετική παρουσίαση όπως μας είπε και ο νομικός μας σύμβουλος Ευαγγέλου", συμπλήρωσε ο κ. Κοιλιάρης. 

"Όταν ήρθε η Διοικήτρια να μας ενημερώσει για το θέμα", συμπλήρωσε, "μας είπε ότι ξέρει, το καταθέτω ενόρκως- ότι θα βρει στοιχεία για να αποδείξει ότι ο κύριος Νεοκλέους δωροδόκησε τον βοηθό γενικό εισαγγελέα (Ρίκο Ερωτοκρίτου)". (σ.σ. Η υπόθεση για συμψηφισμό η οποία αναφέρθηκε προηγουμένως φαίνεται να αφορούσε τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα).

«Υπάρχει οξεία έχθρα μεταξύ Νεοκλέους-Διοικήτριας. Είπαμε να προχωρήσουμε να δώσουμε τη Λαϊκή στους πιστωτές έστω κι αν δεν είναι η καλύτερη λύση. Τελικά η θέση απορρίφθηκε. Την  περασμένη Δευτέρα καταθέσαμε σημείωμα στο οποίο δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη. Δεν λέει όλα τα πράγματα». 

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε πως η Διοικήτρια έδειξε λίστα με 29 βουλευτές με καθυστερημένα δάνεια και ανέφερε έξι ονόματα. «Με ανησύχησε ιδιαίτερα αυτό πράγμα γιατί αν το συνδυάσω με τα προηγούμενα είναι φανερό πως η Διοικήτρια έχει λίστες που τις βγάζει την ώρα που την βολεύει. Έχω κάνει δουλειές με την μαφία της Ελλάδος και δεν ανησύχησα ότι μπορεί να πάω φυλακή όπως αυτήν τη φορά».

Και συνέχισε, σε μία συνεδρία με τον ΣΥΚΑΛΑ δεν μπορώ να πως πόση ντροπή ένιωσα για τον τρόπο που τους φέρθηκε η Διοικήτρια. Όταν κάποιος είπε ότι έχασε λεφτά η Διοικήτρια εξεμάνη και άρχισε να φωνάζει ότι είναι πρόσφυγας και έχασε πολλά. «Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι με αυτό τον τρόπο». 

Γιωρκάτζη: Θα συνεχίσουμε

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη διαβεβαίωσε, όπως είπε, ότι θα συνεχίσουν να κάνουν δουλειά παρά τις όποιες προσπάθειες αναχαίτισης του έργου μου, αναφερόμενη σε όσα είπε ο κ. Κοιλιάρης. Υπάρχουν πρακτικά για τις συνεδρίες της Αρχής Εξυγίανσης και της Κεντρικής. Απορρίπτω τα όσα είπε ο κ. Κοιλιάρης. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία όμοφωνα.

Συλλούρης: Είναι ψέματα τα όσα είπε ο κ. Κοιλιάρης;

Γιωρκάτζη: Δεν θα σχολιάσω. Είναι κουτσομπολιά.

Κοιλιάρης: Δεν θα έγραφα στα πρακτικά ότι είπε η Διοικήτρια ότι δωροθοκήθηκε ο βοηθός γενικός εισαγγελάς. Μπορώ να το ορκιστώ ενόρκως ότι αυτό το πράγμα συνέβηκε. Δεν υπάρχει τίποτα που είπα και είναι ψέμα. Αν είναι ψέμα ας με καταδικάσουν και να με εκτελέσουν. Δεν μπορεί να λέει η Διοικήτρια ότι είναι ψέμα.

Κωνσταντίνου (μέλος ΔΣ Κεντρικής): Καμία απόφαση δεν πάρθηκε υπό επηρεασμό.

Για το θέμα με τη λίστα με τους 29 βουλευτές που έχουν μη εξυπηρετούμενα είπε ότι η Διοικήτρια στη συνεδρία της περασμένης Δευτέρας την έδειξε. Είπα πως αυτά που είπε ο Κοιλιάρης ήταν σε συνεδρία του ΔΣ.

Ζένιος (μέλος ΔΣ Κεντρικής): Δεν έχουμε εργαλεία να λύσουμε το θέμα με τη σύγκρουση συμφερόντων. Έχουμε προβλήματα. Δεν μπορούμε να συνεδριάσουμε για κάποια θέματα.

Γιωρκάτζη: Υπήρχε δημοσίευμα του Φιλελεύθερου για αναφορές σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Καθηκόντως, όπως έκαναν οι αγγλικές Αρχές, έδωσα οδηγίες όχι για να κρατούμε κάτι στο χέρι, αλλά γιατί είναι εποπτικός ρόλος της ΚΤ να γνωρίζει κάποια πράγματα. Για παράδειγμα  για τα μεγάλα δάνεια θέλαμε να δούμε αν υπάρχουν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Είναι μέσα στα καθήκοντα της Κεντρικής.

Η συνεδρία διακόπηκε για να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα και να αποφασιστεί πως θα συνεχίσει η συζήτηση του θέματος. 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου