Τράπεζες, εκποιήσεις και «ένωση» ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΒΕ Λευκωσίας και χορήγησε η Delοitte για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Κύπρο μετά την οικονομική κρίση προσκεκλημένοι ως ομιλητές ήταν οι επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου, Bert Pijls, John Hourican και Μάριος Κληρίδης, από Ελληνική, Τράπεζα Κύπρου και Συνεργατισμό αντίστοιχα.

Πρώτος το λόγο πήρε ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Bert Pijls, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νόμο για τις εκποιήσεις που θεωρεί πως χρειάζεται απαραιτήτως η Κύπρος.
 
Μάλιστα, ο επικεφαλής της Ελληνικής Τράπεζας σημείωσε ότι ο νόμος για τις εκποιήσεις θα βοηθήσει την οικονομία της χώρας ευρύτερα, εξηγώντας ότι έχοντας αυτό το εργαλείο οι τράπεζες θα φέρουν τους πελάτες που δεν πληρώνουν στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ περιορίζοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι τράπεζες θα μπορέσουν να δώσουν και νέα δάνεια.

Την ίδια στιγμή ο Bert Pijls τόνισε ότι θα πρέπει να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί πλαίσιο που να διέπει την αποξένωση πακέτων δανείων. «Με αυτόν τον τρόπο θα φέρουμε ξένες επενδύσεις στη χώρα και θα βοηθήσουμε την οικονομία» σημείωσε ο CEO της Ελληνικής.

Εξάλλου, ο κ. Pijls τόνισε ότι η εποπτεία των τραπεζών σε όλο τον κόσμο αλλά και ειδικότερα σε Ευρώπη και Κύπρο έχει ενισχυθεί, κάτι που δημιουργεί πιο υγιείς δομές στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εξάλλου, αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα ο Bert Pijls ανέφερε πως η χώρα χρειάζεται να επιδείξει αυτοπεποίθηση και να άρει πλήρως τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.  

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προοπτικές του τουρισμού στην Κύπρο, αλλά τόνισε πως υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής τους. Πάντως, ο επικεφαλής της Ελληνικής Τράπεζας αναφερόμενος στα δημοσιονομικά τόνισε πως φαίνονται ήδη οι θετικές αποδόσεις της Κύπρου σε σχέση με το Μνημόνιο που έχει υπογράψει με την τρόικα, ωστόσο, δεν πρέπει να σταματήσουν οι αλλαγές διαρθρωτικού χαρακτήρα που ήδη γίνονται στη χώρα.   

Κληρίδης: Σαν να ενώσαμε ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια
Ο γενικός διευθυντής του Συνεργατισμού, Μάριος Κληρίδης, παίρνοντας τον λόγο στη συγκεκριμένη διοργάνωση αναφέρθηκε αρχικώς στην κατάσταση που αφορά τον δανεισμό νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κράτους στην Κύπρο.

Μάλιστα, ο κ. Κληρίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου τονίζοντας ότι από αυτό έχουν διαφορετικής απαιτήσεις η κυβέρνηση, η ΚΕΤ-ΕΚΤ αλλά και η τρόικα. Αυτό οδηγεί σε μια αναστάτωση όπως σημείωσε ο ΓΔ του Συνεργατισμού.

Παράλληλα, ο Μάριος Κληρίδης αναφέρθηκε στις εξελίξεις που αφορούν στην ευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών από την ΕΚΤ, αλλά και στις φορολογικές και άλλες αλλαγές που επέφερε το Μνημόνιο στην Κύπρο. «Οι καταθέσεις στο σύστημα είναι πολύ λιγότερες από τα δάνεια, κατάσταση που δημιουργεί ένα κενό το οποίο καλύπτεται από τα κεφάλαια των τραπεζών και τον ELA στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κληρίδης.

Μάλιστα, ο κ. Κληρίδης είπε ότι οι καταθέτες είναι ακόμη φοβισμένοι σε σχέση με τα χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν ως καταθέσεις στις τράπεζες. «Πάντως, η όλη κατάσταση στην Κύπρο οδήγησε σε μείωση των επιτοκίων. Την ίδια στιγμή τα μη εξυπηρετούμενα συνεχίζουν να αυξάνονται, ωστόσο, με σαφώς βραδύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με προηγουμένως. Παράλληλα, διαφαίνονται κάποιες προοπτικές στην αγορά ακινήτων που απευθύνεται σε ξένους. Προοπτική ανάκαμψης φαίνεται και στις αγοραπωλησίες ακινήτων από ντόπιους» σημείωσε ο Μάριος Κληρίδης.

«Η ανάπτυξη χορηγήσεων νέων δανείων είναι οριακή και η συγκεκριμένη εικόνα αποδίδεται αφενός στην κακή διάθεση των πελατών για σύναψη δανείων αλλά και της αυστηρής πολιτικής χορήγησης δανείων που οι τράπεζες ακολουθούν. Αυτά τα δεδομένα διαμορφώνουν την εικόνα στασιμότητας σε σχέση με τις χορηγήσεις δανείων» τόνισε ο Μάριος Κληρίδης.

Οι προκλήσεις αφορούν κυρίως στον έλεγχο που υπάρχει από το κράτος σε διάφορα επίπεδα αι αυτό λόγω της κρατικής στήριξης που ο Συνεργατισμός έλαβε, όπως ανέφερε ο ΓΔ του Συνεργατισμού. «Είμαι σίγουρος ότι η Ελληνική και η Τρ. Κύπρου δεν λαμβάνουν επιστολές από τον κοινοτάρχη ενός μικρού χωριού αναφορικά με κάποια δάνεια και αυτό συμβαίνει ακριβώς λόγω της φύσης που για χρόνια είχε ο Συνεργατισμός, αλλά είναι και αυτά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και χειριζόμαστε ως Συνεργατισμός» είπε ο κ. Κληρίδης προκαλώντας μάλιστα χαμόγελα στην αίθουσα του Συνεδριακού όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Deloitte.

«Αν ενώσουμε το ΑΠΟΕΛ και την Ομόνοια πολύ πιθανόν να δημιουργήσουμε μια καλύτερη και πιο αποδοτική ομάδα. Κάτι τέτοιο έγινε με την ενοποίηση των συνεργατικών εταιρειών και έτσι σήμερα έχουμε κερδίσει πολλά από την εν λόγω συγχώνευση» τόνισε καταληκτικά ο κ. Κληρίδης προκαλώντας άλλη μια φορά γέλια στην αίθουσα.

Hourican: Να κάνουμε ισχυρή την κυπριακή οικονομία
«Ενώνοντας τα δύο μεγαλύτερα ΧΠΙ της Κύπρου μέσα σε δύσκολες συνθήκες με όλα όσα ακολούθησαν με το Μνημόνιο είναι σίγουρα συνθήκες που αποτελούν σημείο αναφοράς για την Τράπεζα Κύπρου. Μιλώντας πάντως για μεγέθη πρέπει να πω ότι η Τράπεζα Κύπρου προχωρούσε σε απομόχλευση που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας σε κάθε τρίμηνο του περασμένου έτους. Αυτή η Τράπεζα (σ.σ. Κύπρου) είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας τόσο στηρίζοντας νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις. Δεν θα χάσω ώρα να σας πω άλλη μια φορά πόσο καλά κεφαλαιοποιημένη είναι η Τρ. Κύπρου ή πόση ρευστότητα διαθέτει» σημείωσε αρχικά στην ομιλία του ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican.

Παράλληλα, ο Iρλανδός τραπεζίτης τόνισε πως η Τράπεζα Κύπρου είναι έτοιμη και θέλει να δανείσει αλλά η δυσπιστία του κοινού είναι ακόμη μεγάλη. Τόνισε πάντως ότι η Τράπεζα Κύπρου μειώνει τον ELA πολύ γρηγορότερα απ’ ότι οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο. «Υπάρχουν θετικές δυνάμεις που μπορούν να κινήσουν την κυπριακή οικονομία, ωστόσο, υπάρχουν και πολλά που πρέπει να κάνουμε για να ενεργοποιήσουμε αυτές τις δυνάμεις» τόνισε ο κ. Hourican. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι όσα έγιναν έβαλαν ακόμη και το προσωπικό της τράπεζας σε δύσκολη θέση για τη δουλειά τους, την εταιρεία στην οποία εργάζονται και να αναγκάζονται να απολογούνται σε κάθε πελάτη της Τρ. Κύπρου.

«Πήραμε πολλές εξασφαλίσεις αλλά όχι μετρητά, δώσαμε όσα χρειάζονταν  οι πελάτες και ακόμη περισσότερα, δανείσαμε τους πάντες και με πολλά λεφτά λαμβάνοντας μάλιστα ως εξασφαλίσεις ακίνητα που για έξι χρόνια χάνουν την αξία τους. Όλα αυτά είναι που αλλάζουμε αυτή τη στιγμή. Πρέπει να δούμε επιτέλους τον νόμο των εκποιήσεων, γιατί ακριβώς δανειζόμαστε από τα λεφτά των παιδιών μας και ακριβώς για αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε σχέση με τα δάνεια που κάνουμε» σημείωσε ο John Hourican.

«Το σημαντικό στη δουλειά μας είναι απομακρύνουμε όλες τις πιέσεις που ασκούνται από το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε. Αυτό θα είναι κλειδί για την επιτυχία των τραπεζικών εργασιών μας» τόνισε παράλληλα ο επικεφαλής της Τραπεζας Κύπρου.

«Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα απαιτείται να καταστεί πιο δυναμικό. Πρέπει να χειριστούμε σωστά τη ρευστότητα και τα κεφάλαιά μας προκειμένου να καταστήσουμε ισχυρή και την οικονομία της Κύπρου. Η κατάσταση στην Κύπρο μπορεί να κινηθεί καλύτερα. Ο ένας αφορά την ανάπτυξη και τις προοπτικές που έχει μέσα από επιμέρους τομείς όπως ο τουρισμός. Ενισχύοντας το ΑΕΠ αυτόματα διορθώνεται και το ζήτημα του χρέους, το οποίο ποσοστιαία υπολογίζεται σε σχέση με το ΑΕΠ».

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου