ESRB: Επί τάπητος η σχέση τραπεζών-κρατικών ομολόγων

Ειδική αναφορά στην περίπτωση των κρατικών ομολόγων που κατείχαν κυπριακές τράπεζες κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης κάνει έκθεση του European Systemic Risk Board (ESRB) η οποία καταπιάνεται με τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζεται η κατοχή κρατικών ομολόγων από τράπεζες και ασφαλιστικές.

Ο Mario Draghi σχολιάζει πως το υφιστάμενο πλαίσιο υπό το οποίο οι τράπεζες και ασφαλιστικές είναι εκτεθειμένες σε δημόσιο χρέος πρέπει να επανεξεταστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προσθέτει δε, πως από μακροπροληπτική σκοπιά η έκθεση υποστηρίζει πως το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο μπορεί να οδήγησε σε υπερβολικές επενδύσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε κυβερνητικό χρέος.

Παράλληλα, αναγνωρίζει, τη δυσκολία στην αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου χωρίς να δημιουργηθεί αστάθεια στις αγορές κρατικού χρέους αλλά και στον επανασχεδιασμό των κανονισμών ώστε να προσφέρουν τα σωστά κίνητρα στις τράπεζες.

Η έκθεση εξετάζει ομάδες πιθανών επιλογών οι οποίες μπορούν να εξεταστούν είτε από μόνες τους είτε σε συνάρτηση μεταξύ τους.

«Πιστεύω πως η έκθεση θα προωθήσει το διάλογο, ο οποίος κατά τη γνώμη μου, έχει ήδη καθυστερήσει πολύ»

Στην έκθεση αναφέρεται πως στην περίπτωση της Κύπρου, οι τράπεζες από το 2009 αύξησαν σημαντικά την έκθεση τους σε ελληνικό δημόσιο χρέος κάτι που βρέθηκε τελικά στον πυρήνα της κυπριακής κρίσης.
Η τεράστια έκθεση σε δημόσιο χρέος, σημειώνεται αλλού, προήλθε από την απόφαση των τραπεζών να κάνουν μεγάλες τοποθετήσεις σε ελληνικό χρέος το οποίο φαινόταν να έχει υψηλή απόδοση. Ως συνέπεια, προστίθεται, όταν θα έπρεπε να γράψουν τις απώλειες που τους αναλογούσαν, τα δημοσιονομικά της δικής τους χώρας βρέθηκαν υπό πίεση.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις όπως της Dexia και των ελληνικών τραπεζών και σημειώνεται πως αποτέλεσαν σημαντικό μέρος της σύνδεσης μεταξύ τραπεζών-δημοσιονομικών  κάτι που η τραπεζική ένωση προσπαθεί να σπάσει ή τουλάχιστον να ελαττώσει την ισχύ του.  

 

Δειτε Επισης

Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
Υπό συζήτηση η άρση τραπεζικού απορρήτου για είσπραξη απαιτήσεων από φόρους και δασμούς
Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τις τράπεζες-Συγκριτικό πλεονέκτημα τα δεδομένα