Τα σενάρια διαχείρισης της Laiki Legacy

Στο προσκήνιο μπήκαν δυναμικά οι κουρεμένοι πιστωτές της Λαϊκής.  Ενώ οι φωνές τους πριν δύο χρόνια ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω, το κλίμα έχει αναστραφεί. Τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΔΗΚΟ είναι υπέρ του να δοθεί η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής στους κουρεμένους καταθέτες.
 
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο που διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση δεν υπάρχει πρόνοια για οίκο που θα αναλάβει τη διαχείριση και έτσι οι κουρεμένοι καταθέτες στηρίζουν εκεί τις ελπίδες τους ώστε να αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Laiki Legacy.

Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ανέφερε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ότι η κοινοπραξία ΚBW και Εxotic ενδέχεται να αναλάβει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής. Η αναφορά αυτή έγινε στα πλαίσια της συζήτησης του θέματος για ενδεχόμενες επιπτώσεις από την παραίτηση της ειδικής διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Άντρης Αντωνιάδου.

Πάντως, ακόμα και αν οι κουρεμένοι καταθέτες αναλάβουν τη διαχείριση πώλησης περιουσιακών στοιχείων, δεν θα αποφύγουν την εμπλοκή ξένου οίκου στη διαδικασία που έχει εμπειρία των διαδικασιών. "Σε όλα τα σενάρια παίζει ο οίκος", μάς αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Το θέμα που εγείρεται είναι ποιος θα έχει τον τελικό λόγο: κουρεμένοι καταθέτες ή η Αρχή Εξυγίανσης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατέθεσε την εισήγηση όπως τα τέσσερα παραρτήματα που λειτουργούν στη Ρουμανία, Σερβία, Μάλτα και Ουκρανία ενσωματωθούν στην Επενδυτική Τράπεζας της Ελλάδος (IBG). Έτσι οι πιστωτές μέσα από γενική συνέλευση θα μπορούν να διορίσουν νέο ΔΣ και να αναλάβουν την ευθύνη και τα δικαιώματα τους. 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι την Πέμπτη θα καταθέσει πρόταση νόμου κατά την οποία θα τροποποιείται ο περί εξυγίανσης νόμος, για να δοθεί ο έλεγχος της Λαϊκής Τράπεζας στους πιστωτές και στους καταθέτες.  «Θα εισηγηθούμε όπως υπάρχει δικαίωμα στους πιστωτές να συγκαλέσουν από μόνοι τους Γενική Συνέλευση των πιστωτών για επιλέξουν εκκαθαριστή ή να γίνει μια άλλη διευθέτηση μέσα στα πλαίσια του περί εξυγίανσης νόμου για να τους δοθούν μετοχές κατά αναλογία της κατάθεσης τους που έχει κουρευτεί ή κατά αναλογία των δικαιωμάτων που έχουν οι πιστωτές.»  

Κατέληξε ότι «με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν τον έλεγχο της Λαϊκής Τράπεζας, γιατί από αυτά που ακούσαμε σήμερα φαίνεται ότι αυτοί που μέχρι σήμερα διαχειρίζονταν την Λαϊκή Τράπεζα δεν έχουν πείσει, για την ικανότητα τους να διαχειριστούν αυτή την περιουσία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων