Προσχεδιασμένο το «ελληνικό ring-fencing»

Εμπιστευτικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ημερομηνίας 27 του Γενάρη 2013, με θέμα τον διαχωρισμό των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα καταδεικνύει πως οι εξελίξεις και οι αποφάσεις του Μαρτίου 2013 ήταν αναμενόμενες.

Στόχος του εγγράφου, που έφερε στo φως της δημοσιότητας το The Press Project, ήταν να καταδείξει τρόπους με τους οποίους θα αποφευγόταν μία εκροή καταθέσεων από την Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας ή σε περίπτωση bail in των καταθετών της. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το ring-fencing των εργασιών της Λαϊκής στην Ελλάδα είναι κρίσιμο για να διατηρηθεί η σταθερότητα στο εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Προστίθεται μάλιστα πως για να εξαφανιστούν πλήρως τα ρίσκα, οι νέες θυγατρικές που θα δημιουργηθούν –αυτό ήταν το σχέδιο-  θα πρέπει να μεταφερθούν σε μη Κύπριο ιδιοκτήτη. Ρεαλιστικά, αναφέρεται σε άλλο σημείο, μία ελληνική τράπεζα που θα λάμβανε βοήθεια από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να αγοράσει τις εργασίες.  

Τεχνικά αφερέγγυες

Αναλύοντας το κόστος της συγκεκριμένης εξέλιξης, στο έγγραφο σημειώνεται πως κάτι τέτοιο θα καθιστούσε τις κυπριακές τράπεζες αφερέγγυες οι οποίες θα χρειάζονταν άμεσα ανακεφαλαιοποίηση. Προστίθεται δε, πως από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις γύρω από το πρόγραμμα της Κύπρου, διαφαίνεται ότι κάποιοι πιστωτές δεν είναι διατεθειμένοι να παράσχουν κεφάλαια για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών αλλά αντίθετα θα ζητήσουν συμβολή των μη εξασφαλισμένων καταθετών.

Για τις νέες θυγατρικές που θα δημιουργούνταν και ειδικότερα στην περίπτωση της Λαϊκής προτείνεται όπως αντλούσε ELA από την Τράπεζα της Ελλάδος για να εξοφλήσει τον δανεισμό της κυπριακής Λαϊκής που υπολογιζόταν τότε στα 3.7δις ευρώ. Για την θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου σημειώνει πως θα είχε υπερβάλλοντα κεφάλαια και θα μπορούσε ακόμα και να απορροφήσει τη θυγατρική της Λαϊκής με μικρή κρατική βοήθεια της τάξης των 900εκ. ευρώ.

Εναλλακτικά θα μπορούσε να επιστρέψει κεφάλαιο στη μητρική εταιρεία.

 

Δειτε Επισης

Συμφωνία σταθμός…Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για τη συλλογική σύμβαση
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»