Σπαζοκεφαλιά (χωρίς λύση) τα προβληματικά δάνεια

Παρά τις προσπάθειες των τραπεζών να δείξουν μία εικόνα σταθεροποίησης των προβληματικών δανείων (90+, NPLs, NPEs και πάει λέγοντας) οι αριθμοί δείχνουν πως το όλο θέμα πολύ δύσκολα και σε βάθος χρόνου θα επιλυθεί.

Οι αριθμοί που δημοσίευσαν η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική σε σχέση με το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στην κυπριακή οικονομία πλέον, κάθε άλλο από καθησυχαστικοί είναι σε σχέση πάντα με ένα χρόνο προηγουμένως.

Στην Τράπεζα Κύπρου τα δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών μπορεί να μειώθηκαν κατά 300εκ. σε σχέση με τις 31/12/2013, ωστόσο η μείωση αποδίδεται σε διάφορες κινήσεις απομόχλευσης στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, τα συγκεκριμένα δάνεια για τις κυπριακές εργασίες της τράπεζας αυξήθηκαν από 11.3δις ευρώ σε 11.5δις ευρώ. Από τα 12.7δις ευρώ των δανείων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, τα 7.2δις ευρώ αφορούν επιχειρηματικά δάνεια, τα 3.1δις δάνεια Μικρομεσαίων, το 1.2δις λιανικά και ακόμα 1.2δις στεγαστικά.

Η τράπεζα πάντως, τονίζει πως ενώ το 2013 τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών αυξήθηκαν κατά 5.3δις το 2014 όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν κατά 350εκ. ευρώ.

Η δυσκολία φαίνεται και από τα μεγάλα ανοίγματα της τράπεζας, πέραν των 100εκ. ευρώ για τα οποία μπορεί να σημειώθηκε μείωση 800εκ. ευρώ σε σύγκριση με τις 30/11/2013 ωστόσο, οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις δανείων και περιουσιακών στοιχείων αλλά και σε αποπληρωμές (109εκ.). Τα μεγάλα ανοίγματα της τράπεζας ανήλθαν στο τέλος του 2014 σε 5δις ευρώ με την τράπεζα να εκφράζει αισιοδοξία πως σύντομα για ποσό 3.2δις ευρώ θα υπάρξει συμφωνία για αναδιάρθρωση. Ήδη εφαρμόζεται πλάνο αναδιάρθρωσης για εκθέσεις συνολικού ύψους 1δις ευρώ.

Παράλληλα, τα συνολικά δάνεια στην Κύπρο μειώθηκαν σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013 κατά 2.6δις (11%) ευρώ στα 21.2δις ευρώ κάτι που αποδίδεται κυρίως σε πελάτες που χρησιμοποίησαν καταθέσεις για να αποπληρώσουν δάνεια.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία δύο τρίμηνα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπολογίζονται με βάση το νέο ορισμό της EBA. Έτσι, οι Νοn Performing Exposures της τράπεζας ανήλθαν στο τέλος του 2014 σε 14.9δις ευρώ την ώρα που τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ήταν αρκετά χαμηλότερα στα 12.6δις ευρώ.

Στην περίπτωση της Ελληνικής τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο τέλος του 2014 σε 2.5δς ευρώ σε σύγκριση με 2δις ευρώ το 2013 παρουσιάζοντας συνεχή άνοδο καθ’ όλα τα τρίμηνα του έτους που πέρασε.
Μάλιστα σε αντίθεση με την Τράπεζα Κύπρου που τα συνολικά δάνεια μειώθηκαν, στην Ελληνική αυξήθηκαν.

Εντούτοις και ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε από 46% στο τέλος του 2013 σε 57% στο τέλος του 2014.

 

Δειτε Επισης

ΚΕΔΙΠΕΣ: Κατέβαλε €140 εκατ. προς το Κράτος το α' τρίμηνο-Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση
Τα hedge funds επενδύουν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης