Γεωργιάδου: Η εποχή των βασιλείων πέρασε

Οι για δεκαετίες ανεύθυνες και κακές τραπεζικές πρακτικές δανειοδότησης δημιούργησαν στρεβλώσεις που θα χρειαστούν ακόμα αρκετό χρόνο για να διορθωθούν, ανέφερε ενώπιον των μετόχων της τράπεζας η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζα Ειρένα Γεωργιάδου.

Οι πρακτικές ασύδοτης δανειοδότησης, ανέφερε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, η κ. Γεωργιάδου, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί όπως και η εποχή του βασιλείου της ασυδοσίας και των ανεύθυνων πρακτικών.

Η εφαρμογή του μημονίου, όπως πρόσθεσε, είναι το μοναδικό εχέγγυο για επιστροφή στην ανάπτυξη και χαρακτήρισε σημαντικό να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για εκποιήσεις. Οι μεγαλοοφειλέτες κρύβονται πίσω από τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου οι ίδιοι, όπως είπε, που συνεχίσουν στρατηγικά να μην καταβάλουν τις οφειλές του.
Κατά τη κ. Γεωργάδου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην τράπεζα είναι υπό έλεγχο.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, δεν δίστασε να αναφέρει πως αν είναι διαφορετικές από τις αναμενόμενες, μπορεί να ξαναδούν την απόφαση για εγγραφή στο ΧΑ.

Παράλληλα ευχαρίστησε τους πρώην Ανώτατους Γενικούς Διευθυντές Μάκη Κεραυνό και Μαρίνο Γιαννόπουλο και τα πρώην μέλη του ΔΣ Γιάννο Χαριλάου και Α. Κωμοδρόμο.

Από την πλευρά του, ο CEO της τράπεζας Bert Pijls, σχολίασε πως η τράπεζα είναι σε μοναδική θέση στην αγορά με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα και αυτό θα μετουσιωθεί σε στήριξη της οικονομίας. Για το άμεσο μέλλον το πλέον σημαντικό είναι ο χειρισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η εκμετάλευση τυχόν ευκαιριών ανάπτυξης.

Σε σχέση με τα NPLs, σχολίασε πως στόχος είναι να δημιουργήσουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και όχι μόν για το θεαθήναι. Για το σκοπό αυτό άλλαξαν τις διαδικασίες αναδιαρθρώσεων. Παράλληλα, όπως είπε, ξόδεψαν αρκετό χρόνο και στο προηγούμενο στάδιο των προβληματικών δανείων. Κατά τη γνώμη του κ. Pijls, ο βασικός σκοπός του νομοσχεδίου του εκποιήσεων είναι να φέρει τους δανειολήπτες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Σε σχέση με την ανάπτυξη της τράπεζας, ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί. Αναφέρθηκε σε νέα σχέδια δανειοδότησεις για τα οποία έχει ήδη επιδειχθεί ενδιαφέρον και στη πρόσφατη μείωση των επιτοκίων.

Κατά τον ίδιο,είναι ενθαρρυντικό πως ήδη έχει διαφανεί σημαντική αύξηση αιτήσεων για δάνειο. Εξήγγειλε παράλληλα, πως θα προχωρήσουν σε αλλαγές γιακαλύτερη λειτουργία της τράπεζας. Οι φιλοδοξίες μας για την τράπεζα θα μπούν σε τροχιά το 2015, σημειωσε για να προσθέσει πως η Ελληνική βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.

 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)