Τρ. Κύπρου: Η Ρωσία που την πληγώνει

Εδώ και αρκετά τρίμηνα οι ρωσικές εργασίες της Τράπεζας Κύπρου αιμορραγούν, ωστόσο, οι ευρύτερες εξελίξεις στην τράπεζα κρατούσαν στο περιθώριο το πρόβλημα.

Τους τελευταίους έξι μήνες η τράπεζα ακολουθεί συντηρητική πολιτική για τις εργασίες στη χώρα, ενώ στα ενδεικτικά αποτελέσματα του 2014 ανακοίνωσε πως οι δραστηριότητες στη Ρωσία συγκαταλέγονται στις Μη Συνεχιζόμενες που κατέχονται προς πώληση και παρουσιάζονται ως τέτοιες στα αποτελέσματα.

Παράλληλα, προχώρησε σε αύξηση στο επίπεδο των προβλέψεων της για τα δάνεια, αντικατοπτρίζοντας «μια συνειδητά πιο συντηρητική πολιτική έναντι της ρωσικής οικονομικής προοπτικής». Η κίνηση μειώνει την έκθεση του Συγκροτήματος στα 163εκ. ευρώ.

Παρά τη μείωση στα έξοδα προσωπικού και στα λειτουργικά έξοδα κατά το 2014, η πορεία της Uniastrum ήταν τραγική τη χρονιά που πέρασε.Η τράπεζα κατέγραψε ζημιά 269εκ. ευρώ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη μη επαναλαμβανόμενες ενέργειες την ίδια ώρα που στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσό αναλογούσε σε κέρδος 114εκ. ευρώ.
Τα επιτοκιακά έσοδα της Uniastrum μειώθηκαν το 2014 σε μόλις 58εκ. ευρώ από 97εκ. ευρώ το 2013 και τα συνολικά έσοδα σε 77εκ. ευρώ από 128εκ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, παρά τη μείωση των εξόδων στα 72εκ. ευρώ μόλις που καλύπτονταν. Για το 2014, η Uniastrum έλαβε προβλέψεις 234εκ. (79εκ. ευρώ το 2013) ευρώ την ίδια ώρα που οι προβλέψεις για τις κυπριακές εργασίες ήταν 580εκ. ευρώ.

Όλη αυτή η ζημιά δεν αντανακλά κάποιο μεγάλο δανειακό χαρτοφυλάκιο αλλά συνολικά δάνεια 966εκ. ευρώ. Στο τέλος του 2013 τα δάνεια της τράπεζας ήταν 1429εκ. ευρώ. Την ίδια ώρα, συνεχίστηκαν και οι εκροές καταθέσεων οι οποίες στο τέλος του 2014 περιορίστηκαν σε 545εκ. ευρώ από 919εκ. ευρώ στο τέλος του 2013. 

Αξίζει να σημειωθεί πως για το 2014, η τράπεζα αναγνώρισε συνολική ζημιά 309εκ. ευρώ από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες εκ των οποίων τα 269εκ. ευρώ αφορούν εργασίες που σχετίζονται με τη ρωσική αγορά.

Εξαιρουμένων των ρωσικών ζημιών ο Όμιλος θα κατέγραφε ελαφρά κερδοφορία.

Αυτό που απομένει πλεόν είναι να διαφανεί κατά πόσο η τράπεζα θα καταφέρει να ξεφορτωθεί τη Uniastrum καταγράφοντας όσο το δυνατό λιγότερες ζημιές με τις πληροφορίες να λένε πως o Alfa Group που αγόρασε και τις εργασίες της τράπεζας στην Ουκρανία επέδειξε ενδιαφέρον.

 

 

Δειτε Επισης

Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
16α IN Business Awards: Σε εξέλιξη η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ