Hourican: Η Τρ. Κύπρου είναι έτοιμη

Αναφερερόμενος στις συνθήκες που κυριαρχούν σήμερα στην Κύπρο αλλά και στις προοπτικές που η χώρα παρουσιάζει, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican, μίλησε ενώπιον των ξένων επενδυτών που παρακολουθούν το Cyprus Investors Summit.

Aρχικά ο κ. Hourican τόνισε: "Η σημερινή Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια περίοδο που αποτελεί καμπή για την οικονομία της Κύπρου. Το νησί αναζητεί την εισροή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων  για στήριξη της ανάκαμψης, ενώ οι επενδυτές δεν έχουν, μέχρι στιγμής, πεισθεί ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει αρκετά, ώστε  η αβεβαιότητα να μην καταπνίγει κάθε  ευκαιρία που παρουσιάζεται.  Η Τράπεζα Κύπρου, ως ο κατ’ εξοχήν ηγετικός χρηματοοικονομικός οργανισμός της χώρας, γνωρίζει πολύ καλά ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας εξαρτάται από το πώς αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε τις άμεσες επιπτώσεις των γεγονότων του Μάρτη του 2013".

 Παράλληλα, ο επικεφαλής της Τρ. Κύπρου τόνισε: "Ως βασικός μοχλός της ανάκαμψης, έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.  Η Τράπεζα Κύπρου και  η οικονομία της χώρας είναι  άμεσα συνδεδεμένες σε μια κοινή πορεία .Αυτή η πορεία, με τη στήριξη των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της κυβέρνησης,  οδηγεί αναμφίβολα σε μεγαλύτερη  ευρωστία, περισσότερες μεταρρυθμίσεις και περισσότερες ευκαιρίες".

Μάλιστα ο κ. Hourican αναφέρθηκε και στις συνθήκες που η Τρ. Κύπρου καταγράφει σήμερα: "Η δική μας ανακεφαλαιοποίηση, ύψους  € 1 δις  τον Αύγουστο του 2014, αποτελεί την  «σφραγίδα έγκρισης» και προσήλωσης μας σ’ αυτή τη διαδρομή. Ήταν η μεγαλύτερη εισροή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην ιστορία της χώρας. Προσελκύσαμε επενδύσεις παγκόσμιας εμβέλειας, οδηγήσαμε την Τράπεζα μακριά από τις επιπτώσεις που προκάλεσαν τα γεγονότα του περασμένου χρόνου και εξασφαλίσαμε στην Κύπρο μια πορεία ανάκαμψης  από την οποία κανείς δεν μπορεί να παρεκκλίνει. Οι επενδυτές μας, και  η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, αποτελούν σαφή ένδειξη για την προσήλωση μας στα υψηλότερα τραπεζικά πρότυπα".

Παράλληλα, συμπλήρωσε: "Η δική μας παρουσία παραμένει ισχυρή. Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου ιδρύθηκε το 1899 και αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Κύπρο.  Το Συγκρότημα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών που περιλαμβάνει τραπεζικές υπηρεσίες, χρηματοδοτήσεις, factoring, χρηματοεπενδυτικές υπηρεσίες, διαχείριση κεφαλαίων και ασφάλειες γενικού κλάδου και ζωής. Το Συγκρότημα εργοδοτεί 6.639 άτομα διεθνώς και λειτουργεί μέσα από ένα σύνολο 262 καταστημάτων, από τα οποία, 126 λειτουργούν στη Ρωσία, 130 στην Κύπρο, 1 στη Ρουμανία, 4 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1 στα ChannelIslands. Η Τράπεζα Κύπρου έχει επίσης γραφεία αντιπροσωπείας στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Κίνα".

"Το δίκτυο αυτό δεν θα είχε νόημα εάν δεν  ανακτούσαμε, μέσα από τις πλέον δύσκολες συνθήκες, την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών, μετά από μια άνευ προηγουμένου, αλλά σε μεγάλο βαθμό εξωγενή απόφαση, που τραυμάτισε  την τράπεζα. Οι παρατηρητές έχουν αναγκαστεί, από τις πράξεις και αποφάσεις που λάβαμε μετά τον Μάρτη, να αναγνωρίσουν ότι η Τράπεζα Κύπρου –αλλά και η Κύπρος ολόκληρη- είναι ένας ασφαλής  και  αξιόπιστος επιχειρηματικός εταίρος. Χρειάστηκε όπως να προχωρήσουμε πέραν από αυτό.  Μια εντυπωσιακή ανάκαμψη, από την σχεδόν κατάρρευση στις παρυφές της ευρωστίας, σε συνδυασμό με ένα ισχυρό δίκτυο, δεν θα είχε νόημα αν η ποιότητα των υπηρεσιών δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες μας" συμπλήρωσε ο κ. Hourican.

Mάλιστα τόνισε: "Η Τράπεζα Κύπρου το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Για αυτό το  λόγο παραμείναμε προσηλωμένοι στην αρχή ότι η ποιότητα υπηρεσιών δεν μπορεί  να καταστεί παράπλευρη απώλεια για τις ευρύτερες εξελίξεις. Πιο σταθερό, μέσα σε πιο ώριμες συνθήκες και με σταθερή ανάκαμψη, το νησί μπορεί πλέον να μιλά για τις μελλοντικές προοπτικές, χωρίς να το στοιχειώνουν τα γεγονότα του παρελθόντος. Τώρα βλέπουμε, απλά, μόνο μπροστά, χωρίς να είμαστε πια όμηροι των καταστάσεων που κληρονόμησε η νέα Κύπρος που σήμερα δημιουργείται".
 
Καταληκτικά ο κ. Hourican ανέφερε: "Η Τράπεζα Κύπρου είναι έτοιμη να στηρίξει τα έργα που θα παρουσιαστούν στη Σύνοδο, εξυπηρετώντας  όχι μόνο την οικονομία της Κύπρου, αλλά και τις δικές σας προσπάθειες για ουσιαστική στήριξη σε μια χώρα γεμάτη προκλήσεις, καθώς ξεπερνά και αφήνει πίσω της την πρωτοφανή κρίση".

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας