Τα προβλήματα Τρ. Kύπρου ενώπιον των δανειστών

Οι πιθανές επιπτώσεις στην Τράπεζα Κύπρου σε σχέση με τη χρηματοδότηση της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από μια μια αρνητική έκθεση της Τρόικα για την Κύπρο, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, κατά τη συνάντηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου John Patrick Hourican με τους επικεφαλής της Τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειώσει η Τράπεζα από την τελευταία συνάντηση, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα θέματα της απομόχλευσης του ισολογισμού, της ρευστότητας, των κεφαλαίων, των ξένων δραστηριοτήτων και οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στη Ρωσία και πώς αυτές επιδρούν πάνω στην Τράπεζα Κύπρου.

Συζητήθηκε, επίσης το θέμα των αναδιαρθρώσεων δανείων με επίκεντρο τους μεγάλους δανειολήπτες και σε συνάρτηση με τη νομοθεσία. “Εντοπίστηκαν προβλήματα και συζητήθηκαν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει πάνω στην Τράπεζα μια αρνητική έκθεση από την Τρόικα”, κυρίως σε ότι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης της Τράπεζας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε η ίδια πηγή.

Οι επικεφαλής της Τρόικας συναντήθηκαν επίσης με το νέο Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας Bert Pijls.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Τράπεζας είχε περισσότερο εθιμοτυπικό και φιλοφρονητικό χαρακτήρα και αποσκοπούσε στη γνωριμία με τον κ. Bert Pijls.

Κατά τη συνάντηση, όπως μας λέχθηκε, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις και οι προοπτικές του τραπεζικού τομέα, καθώς επίσης και τα θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι ο νόμος για τις εκποιήσεις, οι αναδιαρθρώσεις δανείων και τα επιτόκια.

Εν τω μεταξύ, στις 1400 άρχισε η συνάντηση των επικεφαλής της Τρόικας με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο Υπουργείο Οικονομικών στην παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Είναι η δεύτερη συνάντηση του Υπουργού εντός της εβδομάδας με τους επικεφαλής της Τρόικας κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στην πρώτη συνάντηση ΥΠΟΙΚ και Τρόικας, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα,  έγινε μια αποτύπωση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου, από τον περασμένο Ιούλιο, οπόταν είχε πραγματοποιηθεί η τελευταία αξιολόγηση.

 

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος