Στα δικαστήρια στρέφονται οι κάτοχοι αξιογράφων

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης κάλεσε τους ιδιώτες κατόχους αξιογράφων να κινήσουν αμέσως αγωγές.

Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου έγινε σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.  Οπως ανέφερε ο κ. Μαυροβουνιώτης “όσον αφορά την προσπάθεια του Προέδρου για εξώδικη διευθέτηση παρουσιάζονται πολύ σοβαρές δυσκολίες γιατί η Τράπεζα Κύπρου έχει αποστείλει επιστολή ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε ομαδική αποζημίωση εξωδίκως αλλά πρέπει να πάμε δικαστήριο και από ό,τι λέει η Τράπεζα Κύπρου θα σεβαστεί τις αποφάσεις του δικαστηρίου”.

Οπότε, συνέχισε, το σημείο εκείνο της πρότασης του Προέδρου προς την Τράπεζας Κύπρου δεν μπορεί να υλοποιηθεί ούτε να δώσει το 47,5% σε μετοχές και ούτε να προχωρήσει σε συμψηφισμό των δανείων που εξασφάλιζαν τα αξιόγραφα στο παρόν στάδιο.

Η κατάληξη, είπε, είναι ότι έχουν διοριστεί έξι δικαστές, δύο στη Λευκωσία, δύο στη Λεμεσό, ένας στην Πάφο και ένας στη Λάρνακα και θα ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία έτσι ώστε εκεί που θα λαμβάνονται αποφάσεις από το δικαστήριο για εκείνον ο οποίος έχει εξαπατήσει κάτοχο αξιογράφων οι αποφάσεις θα γίνονται σεβαστές προς υλοποίηση.

“Είμαστε υπεραισιόδοξοι ότι θα κερδηθούν οι υποθέσεις και όσοι έχουν ευθύνη θα αποζημιώσουν” είπε.

Σημείωσε ότι ένα πρόβλημα που προκύπτει αφορά τους κατόχους αξιογράφων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας αλλά είπε ότι εάν ληφθεί απόφαση από δικαστήριο προτού η Λαϊκή πάει προς εκκαθάριση τότε θα μπορέσουν να πωληθούν περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής για να αποζημιωθούν οι κάτοχοι αξιογράφων.

Οπως είπε, αν υπάρχουν δυσκολίες από τις αποφάσεις δικαστηρίων για να αποζημιωθούν εκείνοι οι κάτοχοι αξιογράφων της πρώην Λαϊκής τότε στις προθέσεις της Κυβέρνησης είναι να γίνουν προσπάθειες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να συμβάλει το κράτος.

Κάλεσε επίσης τους ιδιώτες κατόχους αξιογράφων αμέσως να κινήσουν αγωγές και είπε ότι όσοι αδυνατούν να κινήσουν αγωγές τότε πιθανότατα να κατοχυρώνονται έτσι ώστε να μπορέσει το κράτος να καλύψει τα έξοδα.

Επίσης, όπως είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της ενίσχυσης του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Ανέφερε τέλος ότι οι εμπλεκόμενοι και οι επηρεαζόμενοι από το θέμα των αξιογράφων φθάνουν τις 60,000.

Σε δηλώσεις του, ο Λεόντιος Χατζηβασίλης εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου
είπε ότι ο διορισμός των έξι δικαστών είναι το κέρδος των κατόχων αξιογράφων και πρόσθεσε ότι
“από τις πρώτες δίκες θα διαφανεί το δίκαιο μας”.

Επισήμανε ότι οι κάτοχοι είναι διαφορετική περίπτωση από τους καταθέτες. Είμαστε εξαπατηθέντες, είπε, και πρόσθεσε ότι εάν τελικά δεν αποζημιωθούν από την Λαϊκή Τράπεζα λόγω έλλειψης κεφαλαίων θα απαιτήσουν να αποζημιωθούν από το κράτος.

Είναι ανήκουστο είπε, να έχουμε αξιόγραφα και να είναι η εξασφάλιση για δάνεια που έχουμε πάρει και αυτά να έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου και να μας ζητούν να τους πληρώσουμε.

Να γίνει συμψηφισμός των δανείων με τα αξιόγραφα, είπε και πρόσθεσε ότι  “αν πάμε στα δικαστήρια δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κερδίσουμε αυτό”.

Για την Τράπεζα Κύπρου κατέληξε, αυτό θα είναι ένα δείγμα καλής θέλησης.

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων