Ελβετικό φράγκο: Ισχυρό όπλο η απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου

Ισχυρό όπλο στα χέρια των δανειοληπτών που έκαναν δάνειο σε ελβετικό φράγκο είναι  η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ανέφερε στο InBusinessNews ο Διευθύνων Συνέταιρος της Ε. Νεοφύτου & Συνέταιροι ΔΕΠΕ, Ερρίκος Νεοφύτου.

«Οι δανειολήπτες για να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους, κατά την δική μου άποψη, πρέπει να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν να εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που λέει ότι όλα τα δάνεια σε CHF πρέπει να αποπληρωθούν σύμφωνα με την ισοτιμία εκταμίευσης», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Παράλληλα, τόνισε ότι μετά  την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να ελευθεροποιήσει το CHF - ενώ είχε κλειδωθεί το Σεπτέμβριο του 2011 στο 1,20, είχε ως αποτέλεσμα όλα τα χρεωστικά υπόλοιπα των δανειοληπτών να αυξηθούν κατά 20%.  «Ένας δανειολήπτης που υπέβαλε μηνιαία δόση €1000, τώρα η δόση του ανέβηκε στα €1200», συμπλήρωσε ο κ. Νεοφύτου.

Τα  στοιχεία αναφέρουν ότι κατά την περίοδο 2006-2009 (περίοδος που άνθισε η παροχή δανείων σε ελβετικό φράγκο) η ισοτιμία ΕΥΡΩ –CHF  ήταν περίπου 1- 1,60 ενώ σήμερα έχει γίνει 1προς 1.

Ο κ. Νεοφύτου έκανε έκκληση προς τις τράπεζες να καλέσουν τους δανειολήπτες να προβούν σε αναδιαρθρώσεις του χρέους τους και τόνισε ότι ήδη δύο τράπεζες προχώρησαν σε αναδιαρθρώσεις  δανείων σε CHF, χαρίζοντας στους δανειολήπτες περίπου το 70% της ζημιάς τους, με αποτέλεσμα πολλές υποθέσεις να κλείσουν.

 

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές