ΕΚΤ: Πρόγραμμα 60δις μηνιαίως

Συνδυασμένο πρόγραμμα αγορών δημόσιων και ιδιωτικών τίτλων 60 δις ευρώ το μήνα εξήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι,  θα υπάρχει καταμερισμός κινδύνου στο 20% του προγράμματος αγορών ενώ οι αγορές κρατικών ομολόγων θα βασίζονται στην κλείδα κατανομής. Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα αρχίσουν από τον Μάρτιο του 2015 και θα συνεχιστούν ως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016.

Όπως είπε, τον ερχόμενο Μάρτιο το ευρωσύστημα θα αρχίσει την αγορά τίτλων που εκδόθηκαν σε ευρώ στη δευτερογενή αγορά από κράτη-μέλη της ευρωζώνης, οργανισμούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σε σχέση με τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της ΕΕ και του ΔΝΤ, ο κ. Ντράγκι είπε ότι θα ισχύσουν πρόσθετα κριτήρια.

Ο κ. Ντράγκι επικαλέστηκε δύο λόγους για τη λήψη της σημερινής απόφασης. Πρώτον την πιο υποτονική δυναμική για τον πληθωρισμό και δεύτερο το ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που είχαν αποφασιστεί μεταξύ του περασμένου Ιουνίου και Σεπτεμβρίου ήταν ανεπαρκή «για να αντιμετωπίσουν επαρκώς τους αυξημένους κινδύνους μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού»

Διαμοιρασμός ρίσκου

Σε σχέση με τις πρόσθετες αγορές περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Ντράγκι είπε ότι το ΔΣ της ΕΚΤ διατηρεί τον έλεγχο του προγράμματος και ότι η ΕΚΤ θα συντονίζει τις αγορές διασφαλίζοντας έτσι το ενιαίο της νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος.

Σε σχέση με το διαμοιρασμό των «υποθετικών απωλειών», ο κ. Ντράγκι είπε ότι το ΔΣ αποφάσισε ότι οι αγορές ομολόγων ευρωπαϊκών θεσμών (που θα αποτελούν το 12% των πρόσθετων αγορών περιουσιακών στοιχείων και θα αγοράζονται από τις εθνικές ΚΤ) θα υπόκεινται σε διαμοιρασμό απωλειών, με την ΕΚΤ να διατηρεί το 8% των πρόσθετων αγορών περιουσιακών στοιχείων.

«Αυτό εξυπακούεται ότι το 20% των πρόσθετων αγορών περιουσιακών στοιχείων θα υπόκεινται σε ένας καθεστώς διαμοιρασμού του ρίσκου».

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά