Οι επενδύσεις της Δήμητρας

INBusinessNews  19/01/2015 06:53
Οι επενδύσεις της Δήμητρας

Οι επενδύσεις της Δήμητρας

INBusinessNews  19/01/2015 06:53

Με ιστορία από την καρδιά της χρηματιστηριακής φούσκας και τις περίφημες μετοχές της μίας –τότε- λίρας η Δήμητρα Επενδυτική έχει μετεξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους, αν όχι τον κορυφαίο, επενδυτικούς ομίλους με έδρα την Κύπρο.

Με συνολικές επενδύσεις της τάξης των 143 εκ. ευρώ και με συμμετοχή σε μεγάλες εταιρείες όπως η Ελληνική Τράπεζα και η Logicom, η Δήμητρα αποτελεί σημαντικό παίκτη στην αγορά επενδύσεων της χώρας. Η τιμή μετοχής του ομίλου σήμερα κινείται πέριξ των 35 σεντ, σύμφωνα με τις τελευταίες πράξεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο ΧΑΚ.

Οι μεγάλες επενδύσεις
Η μεγαλύτερη τοποθέτηση της Δήμητρας Επενδυτικής αφορά το real estate, αφού από το σύνολο των επενδύσεών της σχεδόν ένα τρίτο αφορά ακίνητα και projects σε Κύπρο, Ελλάδα και Ρουμανία. Η επένδυση στον κλάδο ακινήτων και ανάπτυξης γης είναι της τάξης των 42,8 εκ. ευρώ.

Βεβαίως, η πρόσφατη τοποθέτηση της εταιρείας στην Ελληνική Τράπεζα που την καθιστά και έναν από τους τρεις μεγαλομετόχους του συγκροτήματος, καταλαμβάνει μεγάλο μέρος και των επενδύσεων της Δήμητρας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Ελληνική αντιστοιχεί στο 28,5% του συνόλου επενδύσεων της Δήμητρας, συμμετοχή η οποία έχει σήμερα αξία της τάξης των 40,8 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των Μετατρέψιμων Αξιογράφων.

Καταθέσεις και μετρητά ύψους 30,9 εκ. ευρώ αντιστοιχούν στο 21,58% από το σύνολο επενδύσεων της Δήμητρας Επενδυτικής, ως μέρος της πολιτικής για διατήρηση διαθέσιμων ρευστών εάν και εφόσον κριθεί σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν, πέραν της επιτοκιακής απόδοσης ως μέρος της ευρύτερης πολιτικής επενδύσεων του ομίλου.

Άλλες επενδύσεις καταλαμβάνουν το 6,06% του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, ενώ ακολουθούν οι σημαντικές τοποθετήσεις στις εταιρείες Logicom και Andreou 7 Paraskevaides, αξίας 4,4 εκ. ευρώ και 2,8 εκ. ευρώ αντίστοιχα. Οι δύο εταιρείας είναι με τη σειρά τους μέτοχοι στη Δήμητρα Επενδυτική.

Μάλιστα, η Δήμητρα Επενδυτική κρατά επενδυτικά ομόλογα του γερμανικού, ασφαλιστικού κολοσσού Allianz, ενώ μικρό μέρος της τάξης των 4,3% είναι αδιευκρίνιστο.

Με τις επενδύσεις που έχουν γίνει εν μέσω δυσμενών οικονομικών συνθηκών, κυρίως στην Ελληνική Τράπεζα αλλά και η ισχυρή θέση στον κλάδο ακινήτων συντείνουν στη δημιουργία θετικών προοπτικών για το εγγύς μέλλον, αναφορικά με την απόδοση των επενδύσεων που διατηρεί η επενδυτική εταιρεία.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας