Στο 12.36% των NPL οι αναδιαρθρώσεις

Σε ποσοστό 12,36% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθαν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 οι αναδιαρθρώσεις δανείων σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών η Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, από σύνολο €27,6 δισεκατομμυρίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 αναδιαρθρώθηκαν δάνεια συνολικού ύψους €3,4 δισεκατομμυρίων, τα οποία αφορούν 15.411 λογαριασμούς και 13.609 δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα €3,4 δισεκατομμύρια, το €1,279 δισεκατομμύριο αφορά δάνεια φυσικών προσώπων και το €1,864 δισεκατομμύριο δάνεια επιχειρήσεων.

Βουλευτές ωστόσο εξέφρασαν στο πλαίσιο της συνεδρίας δυσαρέσκεια για το ότι ενώ επανειλημμένα έχουν ζητηθεί επιπρόσθετα στοιχεία από την πλευρά των τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας, αυτά δεν έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε πως η συζήτηση του θέματος θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη βδομάδα και πως για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν τα στοιχεία τα οποία ζητήθηκαν, θα κατανεμηθούν ευθύνες στην Έκθεση που θα ετοιμάσει η Επιτροπή.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών συνέχισε σήμερα τη συζήτηση του θέματος σε ό,τι αφορά τις επανεκτιμήσεις της αξίας των ακινήτων για σκοπούς αναδιάρθρωσης δανείων και το ζήτημα με τις προσωπικές εγγυήσεις των πολιτών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών ο οποίος προέδρευσε της σημερινής συνεδρίας, Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι το θέμα που αφορά τις επανεκτιμήσεις ακινήτων είναι ένα μεγάλης σημασίας θέμα επειδή έχει άμεση σχέση με την αναδιάρθρωση των δανείων αλλά και μεγάλη σχέση με την γενικότερη προσέγγιση του θέματος των εκποιήσεων καθώς επίσης και με το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών των ακινήτων.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε επίσης πως το ζήτημα του κατά πόσο οι εγγυητές θα πρέπει να απελευθερώνονται όταν εκποιηθεί η περιουσία του πρωτοοφειλέτη, είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί την Επιτροπή, και στο οποίο η Επιτροπή επιμένει ότι για την αξία των ακινήτων όπως αρχικά είχε υπολογιστεί για σκοπούς υποθήκης την απόλυτη ευθύνη έχει η τράπεζα και καμία αλλοίωση δεν μπορεί να γίνει δεχτή εις βάρος του δανειολήπτη και ότι από τη στιγμή που η τράπεζα διαθέτει το εργαλείο της εκποίησης με τις νέες διαδικασίες, δεν μπορεί να αγγίζει τους εγγυητές.

«Αν ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση θέλουν να έχουν κάποιες θετικές εξελίξεις στο θέμα του πλαισίου αφερεγγυότητας ή και σε άλλα ζητήματα που αφορούν την Τρόικα και τα δάνεια θα πρέπει αυτά τα ζητήματα να τα λύσει πάραυτα, διαφορετικά ισοζυγισμένη προσέγγιση δεν υπάρχει και ανάλογη θα είναι και η συμπεριφορά μας», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο πλέον θα αναμένεται από την Διοικητή της ΚΤ και τον Υπουργό Οικονομικών να καταθέσουν στην Επιτροπή τα στοιχεία που έχει ζητήσει ο κ. Συλλούρης ανέφερε ακόμη πως από τη στιγμή που το όλο θέμα έχει συζητηθεί διεξοδικά από την Επιτροπή και από τη στιγμή που είναι γνωστό τι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η συζήτηση του θέματος, η Επιτροπή αποφάσισε ότι θα ξανασυζητήσει το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα έτσι ώστε αυτή η συζήτηση να ολοκληρωθεί και υπέδειξε πως στις περιπτώσεις εκείνες που η Επιτροπή δεν θα έχει τα στοιχεία που ζήτησε τότε θα κατανεμηθούν ευθύνες στην Έκθεση την οποία θα ετοιμάσει.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι το θέμα των προσωπικών εγγυήσεων σε ενυπόθηκα δάνεια αλλά και της σημερινής αξίας των ακινήτων είναι ένα τεράστιο θέμα που έχει να κάνει τόσο με το πλαίσιο αφερεγγυότητας όσο και με τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από πλευράς τραπεζών.

«Θεωρούμε ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος, οι τράπεζες αν χρησιμοποιήσουν τις προσωπικές εγγυήσεις στα ενυπόθηκα δάνεια, να κερδοσκοπήσουν ξανά εις βάρος των δανειοληπτών αλλά και των εγγυητών», δήλωσε, αναφέροντας πως πλέον η Επιτροπή αναμένει κάποια πολύ συγκεκριμένα στοιχεία από την ΚΤ, όπως για παράδειγμα, «ποια είναι η συνολική αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» έτσι ώστε η πολιτεία να εξετάσει πως θα χειριστεί αυτό το θέμα.

«Υπήρχε μια πρακτική στην Κύπρο, αυτή των εγγυητών, οι οποίες πολλές φορές υπέγραφαν λόγω συγγένειας, φιλίας, συναδελφικότητας. Όλοι αυτοί που έχουν υπογράψει εγγυήσεις σε δάνεια είναι σήμερα υπόλογοι με τις προσωπικές τους περιουσίες. Άρα θεωρώ ότι η πολιτεία θα πρέπει να μελετήσει αυτό το θέμα μέσα και από το πλαίσιο αφερεγγυότητας το οποίο συζητείται» είπε, εξηγώντας πως η Βουλή δεν θέλει να δώσει τη δυνατότητα μέσα από το ενδεχόμενο μαζικών εκποιήσεων να μειωθούν περαιτέρω οι αξίες των ακινήτων, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα οι τράπεζες να κινηθούν και σε ό,τι αφορά τις προσωπικές εγγυήσεις των δανειοληπτών ή των εγγυητών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι η κατάσταση στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος αλλά και του εποπτικού ελέγχου από την ΚΤ παραμένει ανησυχητική.

Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε λύπη για το ότι, όπως είπε, «πλείστα τόσα ερωτήματα που τέθηκαν εδώ και μήνες στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, παραμένουν αναπάντητα», ενώ και «απαντήσεις που λαμβάνονται από τις εμπορικές τράπεζες ή από την ΚΤ σε σχέση με αναδιαρθρώσεις δανείων είναι αποσπασματικές ή ελλιπείς» και «υπάρχουν και περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων οι οποίες γίνονται κατά τρόπο όχι και τόσο διαφανή».

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως από τα €3,6 δισεκατομμύρια αναδιαρθρώσεων, σχεδόν τα €2 δισεκατομμύρια αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ τη μικρότερη μερίδα λαμβάνουν οι αναδιαρθρώσεις που αφορούν μικρές επιχειρήσεις ή απλούς πολίτες, λέγοντας ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς «προφανώς οι τράπεζες έχουν διαφορετικές προτεραιότητες».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιους ομίλους αφορούν. Επειδή ακριβώς δεν λάβαμε επαρκείς απαντήσεις περιμένουμε επιπρόσθετα στοιχεία και από την Τράπεζα Κύπρου αλλά και από την ΚΤ», είπε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε πως την ίδια ώρα «διαδικασίες που εφαρμόζονται ή επιβάλλονται σε δανειολήπτες βρίσκονται εκτός νομιμότητας» για να προσθέσει ότι η Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα τις τράπεζες και τους εμπλεκόμενους θεσμούς ότι δεν θα ανεχτεί περαιτέρω κοροϊδία. «Είτε θα έχουμε ενώπιον μας πλήρη στοιχεία γι` αυτά που ζητούμε είτε ενδεχομένως ως Επιτροπή θα εφαρμόσουμε άλλες πρόνοιες του κανονισμού της Βουλής, μπορεί να ζητηθεί μέχρι και έρευνα για κάποια πράγματα».

Μάλιστα ο κ. Δαμιανού έκανε λόγο για διαγραφές στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων ύψους περίπου €80 εκατομμυρίων και διερωτήθηκε ποιους αφορούν. Σίγουρα, όπως είπε, «δεν αφορούν τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας».

Ανέφερε τέλος πως καθώς η Επιτροπή Θεσμών έχει καταρτίσει μια ολοκληρωμένη έκθεση για πάρα πολλά από αυτά τα ζητήματα, το τελευταίο που θα επιτρέψει να ξαναγίνει είναι εκείνα που καυτηριάζονται για το παρελθόν να επαναληφθούν σήμερα και μάλιστα σε συνθήκες διπλής οικονομικής και κοινωνικής δυσπραγίας.

 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους