Δανειολήπτες στα δικαστήρια χωρίς δικηγόρους

Είναι ουτοπία η αναδιάρθρωση δανείων χωρίς εφαρμογή της οδηγίας και του Κώδικα Συμπεριφοράς Τραπεζών της Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών Κώστας Μελάς, προσθέτοντας ότι “αυτά που γίνονται σήμερα λειτουργούν όλα εις βάρος των δανειοληπτών” και “συνήθως οδηγούν σε πλεονεκτήματα των τραπεζών”.

Ο κ. Μελάς μιλούσε στο πλαίσιο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας και του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥΜΕΑ). Στόχος της διάσκεψης, όπως είπε, είναι να δικαιολογηθεί η απόφαση του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών στις 12 Δεκεμβρίου να προτρέψει τους δανειολήπτες να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους μέσω δικαστηρίου.

Αναφέροντας ότι διαφωνεί με την τροποποίηση του Κώδικα Συμπεριφοράς για τις αναδιαρθρώσεις, ο κ. Μελάς κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα “να λάβει επιτέλους άμεσα μέτρα για την εφαρμογή του”, ενώ εξήγγειλε τη δημιουργία ομάδας Χρηματοοικονομικών Συμβούλων που “θα δέχονται δωρεάν τους δανειολήπτες, θα τους συμβουλεύουν για το είδος αναδιάρθρωσης που πραγματικά δικαιούνται και θα τους διαφωτίζουν για τις υποχρεώσεις των τραπεζών και των συνεργατικών και για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τα δικαιώματα τους”.

Για όσους θέλουν να προσφύγουν στο δικαστήριο, ανέφερε ότι θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των συνδέσμων σχετικά έντυπα και πρότυπα και θα βοηθούμε τους δανειολήπτες να καταχωρούν μόνοι τους δικαστικές διαδικασίες εναντίον των τραπεζών και των συνεργατικών ή να υπερασπίζονται τις εναντίον τους αγωγές.

Είπε ακόμη ότι τυγχάνει επεξεργασίας Κώδικας Δανειοληπτών για να ενημερώνονται οι δανειολήπτες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και ότι θα διοργανωθούν κοινές ανοικτές συγκεντρώσεις σε κάθε επαρχία για ενημέρωση των δανειοληπτών για τα δικαιώματα τους.

Ο κ. Μελάς είπε ότι όπως γίνονται σήμερα οι αναδιαρθρώσεις έχουν αποτέλεσμα να οδηγούνται οι δανειολήπτες, μεταξύ άλλων, στην υπογραφή νέων συμφωνιών μέσω των οποίων οι τράπεζες και τα συνεργατικά αποκτούν πολλαπλά πλεονεκτήματα και εξασφαλίζουν την παντοδυναμία τους αφού νομιμοποιούν τις παρανομίες τους, στην αποδοχή του ισχυριζόμενου σαν οφειλόμενου ποσού το οποίο συμπεριλαμβάνει σοβαρές υπερχρεώσεις από αυξήσεις επιτοκίου και άλλες παράνομες επιβαρύνσεις και στην παραχώρηση επιπρόσθετων εξασφαλίσεων (υποθηκών και άλλων εγγυήσεων).

“Οι τράπεζες και τα συνεργατικά συμπεριφέρονται άσχημα στους δανειολήπτες παραπλανώντας τους με διάφορα ανυπόστατα ψεύδη και δικαιολογίες, τους πιέζουν, απειλούν και εκβιάζουν για να τους αναγκάσουν να υπογράψουν αυτά που τους προτείνουν”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε πληροφορίες που ήρθαν εις γνώση του τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο κ. Μελάς είπε ότι τα συνεργατικά ζητούν αύξηση της δόσης και του επιτοκίου και παράλληλα εξόφληση των καθυστερημένων για να προβούν σε αναδιάρθρωση δανείων.

Ανέφερε ότι οι διαιτησίες στις οποίες οδηγεί τους δανειολήπτες ο συνεργατισμός “δεν είναι αναδιαρθρώσεις όπως παραπλανητικά τους λένε”, προσθέτοντας ότι οι δανειολήπτες οι οποίοι αποδέχονται τη διαδικασία αυτή συνεπάγεται την αποδοχή του ισχυριζόμενου υπολοίπου του δανείου που περιλαμβάνει πολλές υπερχρεώσεις, την συνεπακόλουθη επιβολή (βάση του αποδεχόμενου υπολοίπου) μιας υπερβολικής δόσης τόκων και την εγγραφή της διαιτητικής απόφασης ως κανονικής απόφασης στο Επαρχιακό Δικαστήριο με την οποία η τράπεζα έχει δικαίωμα την άμεση εκτέλεσή της και την εκποίηση του ακινήτου, αποστερώντας έτσι στο δανειολήπτη το πιο σημαντικό συνταγματικό του δικαίωμα, το δικαίωμα για μια δίκαιη δίκη της υπόθεσης του και υπεράσπιση της περιουσίας του στο δικαστήριο.

Σε σχέση με την προτροπή του Συνδέσμου στους δανειολήπτες να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους μέσω δικαστηρίου, ο κ. Μελάς είπε ότι στο δικαστήριο θα διαπιστωθεί η πραγματική υποχρέωση του δανειολήπτη και θα επιβληθεί η συμμόρφωση των τραπεζών και των συνεργατικών με το νόμο τόσο για το κεφάλαιο όσο και για τους τόκους και θα τύχουν μιας δίκαιης και όχι δόλιας, ετσιθελικής και παραπλανητικής μεταχείρισης (τα ποσά και οι αποπληρωμές θα επαναϋπολογιστούν δίκαια).

Επίσης, ανέφερε ότι το δικαστήριο θα αφαιρέσει όλες τις υπερχρεώσεις και θα προστατεύσει τον δανειολήπτη από την αύξηση του συνολικού κόστους δανεισμού πέραν από το συμβατικά συμφωνημένο, ενώ ο δανειολήπτης θα μπορέσει να διεκδικήσει σωστή, δίκαιη και πραγματικά βιώσιμη αναδιάρθρωση σύμφωνα με τις τωρινές δυνάμεις του.

Αναφέροντας ότι η διαδικασία αναδιάρθρωσης καθυστερεί υπερβολικά επιβαρύνοντας τους δανειολήπτες με αχρείαστα έξοδα, ο κ. Μελάς είπε ότι αυτή η διαδικασία ταλαιπωρεί αφάνταστα και τους πρωτοφειλέτες και τους εγγυητές και στο τέλος δεν οδηγεί σε μια σωστή και δίκαιη λύση, οι τράπεζες και τα συνεργατικά δεν αναστείλουν οποιαδήποτε μέτρα κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης, και συνεχίζουν τις διαδικασίες για να οδηγήσουν τους δανειολήπτες στο Δικαστήριο, η αναδιάρθρωση μπλοκάρεται είτε από απαίτηση των τραπεζών και των συνεργατικών για αυξημένες εξασφαλίσεις, είτε από την απαίτηση τους για αύξηση των συνοφειλετών και υπάρχει επιβάρυνση των οικογενειών από τη μεταφορά της υποχρέωσης της αποπληρωμής του δανείου και τα λάθη άλλων, στις πλάτες των παιδιών τους.

Όσον αφορά τα δάνεια που εξασφαλίζονται με αξιόγραφα, ο κ. Μελάς είπε ότι είναι άδικο, παράτυπο και παράνομο, οι τράπεζες να απαιτούν εξόφληση των δανείων που εξασφαλίζονται με αξιόγραφα - η αξία των οποίων μηδενίστηκε ή απομειώθηκε κάθετα - τη στιγμή που η κυκλοφορία και η διάθεση των αξιογράφων αυτών σε ιδιώτες κρίθηκε παράνομη από την Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

“Πολύ δε περισσότερο αφού για το μηδενισμό/την απομείωση της αξίας των αξιογράφων αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι ίδιες οι τράπεζες”, κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση